Oerol

Wat is Oerol

Jaarlijks verandert het eiland Terschelling in juni tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Oerol heeft alles in huis om jouw festivalzomer af te trappen. De eerste zomerzon, een prachtig eiland, een vernieuwend theaterprogramma vol nationale en internationale theatergroepen en lekkere muziek om tussendoor even bij uit te rusten of juist op los te gaan op onze festivalterreinen. De theatervoorstellingen worden speciaal, vaak ter plekke, voor de locaties gemaakt, of daarop aangepast. Eventjes weg uit de schouwburg en op naar het strand, de duinen, het bos, de schuur, de dijk of gewoon op straat. Waar je ook om je heen kijkt, er gebeuren altijd mooie, rare of verbazingwekkende dingen.

Samenwerking Oerol en Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Sinds 2014 komen de eerstejaars studenten van Fontys Academy of Circus and Performance Art (ACaPA) vanuit Tilburg naar Terschelling om speciaal voor Oerol een voorstelling te maken. Voor de meeste studenten is het de eerste aanraking met het optreden op een festival voor een groot publiek.

Dit jaar (2018) presenteren zesentwintig (26!) studenten vanuit heel Europa zich in een voorstelling waarin circus, dans en theater worden gecombineerd. Inmiddels is deze samenwerking opgenomen in het curriculum van ACaPA.

Alumni van de opleiding melden zich rechtstreeks aan bij Oerol om zelf in de straten te komen spelen. Onderstaande gezelschappen / artiesten, afgestudeerd aan ACaPA, hebben voorgaande jaren al in het straatprogramma gespeeld:

  • Tom & Ayla
  • Camille Paycha en Ruben Mardulier
  • Michiel Deprez
  • Nick van der Heijden
  • Arianne en Roxana
  • Company Satchok
  • Mardulier en Deprez
Fotograaf: Bas Berends Fotograaf: Bas Berends

Oerol 2018

Tijdens Oerol 2018 spelen er in het straatprogramma ook weer 2 gezelschappen die afgestudeerd zijn aan ACaPA, namelijk:

  • TeaTime Company en
  • Mardulier en Deprez. Camille Paycha zal met haar project The Hangman Radio Show deelnemen aan het Oerol Artist in Residence Programma (AiR Programma).

Dat is de volgende stap. De wens is om deze jonge gezelschappen en artiesten in de toekomst ook te programmeren in het hoofdprogramma.

Sfeerafbeelding Fontys
Naar Oerol.nl
Fotograaf: Moon Saris Fotograaf: Moon Saris