Academie voor Muziek- en Musicaltheater

De academie leidt op tot Bachelor Dans - Musicaltheater en Bachelor Muziek voor zowel Muziektheater als Muziektheater Klassiek. Daarnaast heeft de academie een eigen vooropleiding Muziek- en Musicaltheater.

Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater levert studenten af op internationaal topniveau. Vele van de oud-studenten zijn al jaren in diverse (inter)nationale producties te zien, of werken als coach in het theaterwerkveld. De academie is onderdeel van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK).

Musicaltheater (bachelor Dans)

Musicaltheater leidt je op tot danser/zanger of triple threat: danser/zanger/acteur, de performer die de kunstvormen dans, zang en spel beheerst als één geheel. Veel alumni (oud studenten) spelen musicalrollen in binnen- en buitenland en staan bekend om hun professionele veelzijdigheid. Daarnaast zijn er alumni die als acteur en/of presentator op TV aan bod komen, die eigen programma’s maken, danslessen en/of musicalworkshops geven, als zanger/danser werken in bands of dinershows in het entertainmentcircuit, nasynchronisaties voor films verzorgen.

Muziektheater (bachelor Muziek)

Muziektheater leidt op tot zanger/acteur op internationaal topniveau voor het musicaltheater- en muziektheaterwerkveld. Deze internationale studie speelt een voortrekkersrol in Nederland en België. Vanuit Italië, Zwitserland, Duitsland en China komen aanvragen van gelijksoortige opleidingen met de vraag naar de visie en opbouw van het curriculum, om als model te dienen voor nieuwe opleidingen. Ook vinden er bij Muziektheater regelmatig proefaudities plaats voor o.a. Stage Entertainment (Ned en Du) en de ZAV-Staatsagentur. Er is intensief contact met vele productiehuizen (Stage Entertainment, Opera Zuid, M-lab e.a.). Muziektheater heeft een door alle docenten uitgedragen methodische visie, waardoor alle lessen en disciplines elkaar versterken. Zo verkrijgen studenten een ijzersterke basis op het vlak van Zang, Drama, Dans en Theorie.

Muziektheater Klassiek (bachelor Muziek)

Met ingang van studiejaar 2019/2020 zal het uitstroomprofiel Muziektheater Klassiek samengaan met het uitstroomprofiel AMPA Solozang en verder gaan onder de naam AMPA Vocaal. Dit uitstroomprofiel wordt ondergebracht bij de sector Muziek. Voor leerjaar 2, 3 en 4 geldt nog het huidige curriculum voor Muziektheater Klassiek.

Muziektheater Klassiek (in 2011 gestart) leidt op tot zanger/acteur op internationaal topniveau voor het klassieke muziektheaterwerkveld, zoals opera, operette, klassieke musicals en modern muziektheater. De formule voor Muziektheater Klassiek is ontwikkeld door Artistiek leider Muziektheater Edward Hoepelman. Muziektheater Klassiek is uniek in Nederland en zelfs in Europa! Studenten worden in vier jaar opgeleid tot professioneel (klassiek) muziektheaterperformer voor het internationale muziektheaterwerkveld. De visie: het opleiden van excellerende klassiek-geschoolde zangers die ook zeer goed kunnen acteren en lichaamsbewust zijn op een podium, om te beantwoorden aan de huidige vraag van het professionele werkveld.

Bekende alumni van de academie

Doorgebroken in Nederland: Freek Bartels, Celinde Schoenmaker, William Spaaij, Anouk Maas, Terence van der Loo, Wieneke Remmers (enorme staat van dienst en vele hoofdrollen), Christanne de Bruijn (Sister Act en Moeder ik wil bij de Revue), Brigitte Heitzer (Evita en vele andere rollen).

In Duitsland en Oostenrijk zijn Wietske van Tongeren en Annemieke van Dam bekende musicalsterren. Wietske had hoofdrollen in Sound of Music (Maria in Salzburg), Rebecca (Ich in Wenen) en Elisabeth (in Stuttgart). Momenteel vertolkt zij de vrouwelijke hoofdrol in Rocky (Hamburg). Annemieke speelde o.a. titelrollen als Elisabeth, Mary Poppins en vele andere). Celinde Schoenmaker speelt momenteel in Londen de hoofdrol van Fantine in Les Misérables. In Duitsland zijn grote namen: Lauri Brons (Christine in Phantom of the Opera, Hamburg), Oedo Kuijpers (Raoul in Phantom of the Opera, Hamburg en komend seizoen de hoofdrol Mozart in Wenen). In België is Deborah DeRidder bekend vanwege vele hoofdrollen. In Frankrijk vertolkt Moniek Boersma momenteel de hoofdrol in Le Bal des Vampires (Parijs).

Ook de Master of Music kent de uitstroomrichting muziektheater klassiek. Enkele alumni: Maartje Rammelo (o.a. Nederlandse Opera, Reisopera en Opera Essen), Laura Engel (wereldtour met Andre Rieu), Mark Gough (zingt bij reisopera en bij gezelschappen in Engeland en Italië) en Veerle Sanders (contract Opera Zuid). Dit is slechts een deel van de oud-studenten, onder wie velen hun weg vinden naar de internationale top-podia.

• Oriëntatiedag Muziek- en Musicaltheater 2020

Tijdens de Oriëntatiedag kun je meedraaien als student. In de lessen, workshops en voorlichtingsblokken wordt een zo compleet mogelijk beeld geschetst van de muziek- en musicaltheaterstudie.

• 01 februari
    • Oriëntatiedag