Carrièreswitch: voor de klas

Door het lerarentekort is er veel vraag naar goede docenten in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Als leraar kun je jouw kennis en ervaring overbrengen op jongeren en iets betekenen voor de maatschappij. De overheid wil meer mensen laten instromen in het onderwijs. Als je bij ons kiest voor een verkorte flexibele deeltijdopleiding, zijn er verschillende aantrekkelijke subsidies mogelijk. Zo kun je snel aan de slag voor de klas!

Lijkt het je leuk met jongvolwassenen te werken en heb je een voorliefde voor één specifiek schoolvak? Bij Fontys Lerarenopleiding Sittard kun je een verkort flexibel deeltijdtraject volgen als je in bezit bent van een hbo- of wo-diploma.

Met jouw diploma op zak kun je direct lesgeven in de onderbouw van de havo of het vwo, het hele vmbo en mbo en binnen de volwasseneneducatie. Veel carrièreswitchers maken aan het begin van of tijdens de studie de overstap naar het onderwijs. Tijdens de stage komt het regelmatig voor dat flexibele deeltijders eigen lesuren aangeboden krijgen.

Binnen het voortgezet onderwijs kun je doorgroeien in diverse functies, zoals mentor of decaan. Met een masteropleiding kun je jezelf verder specialiseren in je vakgebied, waardoor je ook in de bovenbouw van het havo/vwo les mag geven. In Sittard bieden we masters aan voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Ook kun je hier de master Educational Needs volgen.

Uniek in Nederland

Het flexibele deeltijdtraject bij Fontys Lerarenopleiding Sittard kent veel vrijstellingen, ook voor carrièreswitchers. Omdat studenten bij ons een hbo- of wo-achtergrond hebben, kiezen we voor een andere aanpak dan bij de meeste deeltijdopleidingen. Zo is het ook als carrièreswitcher mogelijk niet binnen drie of vier jaar maar al in twee jaar je diploma te behalen. Hiermee zijn we uniek in Nederland!

Je opleiding bestaat uit drie delen:

  • Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel waarin je expert wordt binnen je vakgebied
  • Een klein pedagogisch-didactisch deel (het grootste gedeelte is vrijgesteld)
  • Werkplekleren: werk of stage

Per opleiding zijn er verschillen in de manier waarop de opleiding is ingericht. Bij de meeste opleidingen kun je gewoon starten met iedere hbo-bachelor of wo-opleiding. Voor een paar flexibele deeltijdopleidingen zijn er uitzonderingen: bij Leraar Natuurkunde ben je vanwege de speciale opbouw van de opleiding ook toelaatbaar als je in het bezit bent van een aanverwante mbo-opleiding. Voor de opleidingen economie wordt een aanverwante hbo- of wo-opleiding gevraagd. Voor het volgen van de lerarenopleiding wiskunde geldt dat je minimaal wiskunde–B op havo-niveau hebt gevolgd. Voor de lerarenopleiding Engels en Duits maak je eerste een test om je taalniveau te bepalen.

Twijfel je of je toelaatbaar bent? Wil je weten of een studie bij je past, hoe jouw traject eruit komt te zien en welke vrijstellingen je krijgt? Neem dan contact op met ons Studenten Informatie Punt. Natuurlijk ben je ook welkom voor een vrijblijvend gesprek met een van onze deeltijdcoördinatoren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je gemiddeld 1 avond in de week les. Studenten Nederlands studeren bijvoorbeeld iedere donderdag van 16.00 tot 20.00 uur. Tijdens die avond verdiepen studenten zich in de belangrijkste onderdelen van het Nederlands. Daarnaast worden op ongeveer 7 woensdagavonden per jaar de onderwijskundige modules aangeboden.

Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde:

"Kom je uit het bedrijfsleven en maak je de overstap naar het onderwijs, dan krijg je in vier pedagogisch-didactische modulen de onderwijskundige kennis die je nodig hebt in de praktijk. Wat je leert, kun je tijdens je stages of in je werk vaak meteen gebruiken. Er is een aanbevolen volgorde van de modulen, indien gewenst kunnen de modulen flexibel gevolgd worden. Je kunt zelfs starten met een module als de vorige nog loopt. Bij de pedagogisch-didactische modulen zitten studenten van alle vakken bij elkaar, zo leer je niet alleen van de opleiders maar ook van elkaar."

Voor de meeste vakken hoef je niet verplicht aanwezig te zijn. Ben je er een keer niet, omdat je bijvoorbeeld verplichten hebt op je werk? Geen probleem! De stof uit de lessen wordt online aangeboden, zodat jij op een voor jouw geschikt moment thuis de les in kunt halen.

Kennismaking

Voordat je start, wordt er in een intakegesprek gekeken naar eerder verworven kennis en vaardigheden. Zo maken we samen met jou een programma op maat, met vrijstellingen voor onderdelen die je eerder hebt behaald. Iemand die al in het bezit is van een hbo-bachelor of wo-diploma, hoeft bijvoorbeeld geen scriptie meer te schrijven. Ook krijg je vrijstelling voor de minor en verschillende algemene onderdelen. Bij de meeste opleidingen betekent dit dat je voor een groot deel bent vrijgesteld van het onderwijsprogramma binnen Fontys Lerarenopleiding Sittard. Bij economie gaat het zelfs om een volledige vrijstelling van de vakinhoud!

Dankzij de unieke opbouw van de flexibele deeltijdopleidingen in Sittard, lukt het sommige carrièreswitchers om binnen één jaar af te studeren!

Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde:

"Ben je afgestudeerd aan een lerarenopleiding en kom je aan onze flexibele deeltijdopleiding studeren voor je tweede bevoegdheid, dan krijg je een volledige vrijstelling voor het pedagogisch-didactisch traject. Daarnaast kun je zelf je stages afstemmen op je werk en je persoonlijke omstandigheden."

Kosten en mogelijke subsidies

De kosten voor het behalen van een tweede tweedegraadsbevoegdheid zijn onder meer afhankelijk van je vooropleiding(en) en persoonlijke situatie. Wil je precies weten hoeveel collegegeld je gaat betalen voor een van onze opleidingen? Bezoek dan de collegegeldmeter of neem contact op het Studenten Informatie Punt.

Naast collegegeld heb je ook te maken met kosten voor boeken, readers, schrijfmateriaal en computer- en internetfaciliteiten. Deze kosten verschillen per opleiding.

De kans is groot dat je in aanmerking komt voor een subsidie, bijvoorbeeld voor de tegemoetkoming leraren:

Sfeerafbeelding Fontys

Flexibele deeltijdopleidingen

Ben je klaar voor de volgende stap in het onderwijs of kun je niet wachten om als docent voor de klas te staan? Ben je afgestudeerd aan de pabo of lerarenopleiding of ben je als carrièreswitcher toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is een verkorte flexibele deeltijdopleiding bij Fontys Lerarenopleiding Sittard wellicht iets voor jou!

lees meer

Contact

Vragen over flexibel studeren bij Fontys Lerarenopleiding Sittard? Neem contact met ons op of plan vrijblijvend een adviesgesprek.

bel, mail of app ons
Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Ervaringen van studenten en alumni:

Karin Dassen
Alumnus flexibele deeltijdopleiding Leraar Algemene Economie

"Toen ik op het vwo zat wilde ik altijd al onderwijzeres worden. Toch ben ik eerst economie gaan studeren en heb vervolgens ruim tien jaar bij ING in allerlei functies gewerkt. Steeds vaker in mijn carrière dacht ik: maar waar ligt nu eigenlijk mijn hart? Dat ligt bij onderwijs, bij jonge mensen iets leren. Ik combineer nu de praktijk met lesgeven en dat bevalt heel goed."