Studeren na de pabo

Heb je met jouw ambitie wel eens gedacht aan werken in de onderbouw van de havo of het vwo, het vmbo, het mbo of binnen de volwasseneneducatie? Er is momenteel veel vraag naar goede leraren. Als tweedegraadsdocent kun je jouw kennis en ervaring overbrengen op jongeren en iets betekenen voor de maatschappij. Met een tweedegraadsbevoegdheid op zak, zijn er bovendien veel doorgroeimogelijkheden binnen functie en salaris.

Ben jij (bijna) afgestudeerd aan de pabo en wil jij je kansen op de arbeidsmarkt verbreden? Fontys Lerarenopleiding Sittard biedt je de mogelijkheid binnen twee jaar een tweedegraadsbevoegdheid te behalen. Hiermee kun je lesgeven in de onderbouw van de havo of het vwo, het hele vmbo en mbo en binnen de volwasseneneducatie.

Je opleiding bestaat uit drie delen:

  • Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel waarin je expert wordt binnen je vakgebied
  • Een klein pedagogisch-didactisch deel (het grootste gedeelte is vrijgesteld)
  • Werkplekleren: werk of stage

Hoe ziet de opleiding eruit?

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je gemiddeld 1 avond in de week les. Studenten Nederlands studeren bijvoorbeeld iedere donderdag van 16.00 tot 20.00 uur. Tijdens die avond verdiepen studenten zich in de belangrijkste onderdelen van het Nederlands. Daarnaast worden op een paar woensdagavonden de onderwijskundige modules aangeboden.

Voor de meeste vakken hoef je niet verplicht aanwezig te zijn. Kun je een keer niet aanwezig zijn, omdat je bijvoorbeeld oudergesprekken hebt? Geen probleem! De stof uit de lessen wordt online aangeboden, zodat jij op een voor jouw geschikt moment thuis de les in kunt halen.

Kennismaking

Wil je weten of een studie bij je past, hoe jouw traject eruit komt te zien en welke vrijstellingen je krijgt? Neem dan contact op met ons Studenten Informatie Punt. Natuurlijk ben je ook welkom voor een vrijblijvend gesprek met een van onze deeltijdcoördinatoren.

Voordat je start, wordt er in een intakegesprek gekeken naar eerder verworven kennis en vaardigheden. Zo maken we samen met jou een programma op maat, met vrijstellingen voor onderdelen die je eerder hebt behaald. Iemand die is afgestudeerd aan de pabo, hoeft bijvoorbeeld geen scriptie meer te schrijven. Ook krijg je vrijstelling voor de minor en verschillende algemene onderdelen. Bij de meeste opleidingen betekent dit dus dat je voor ongeveer de helft bent vrijgesteld van het onderwijsprogramma binnen Fontys Lerarenopleiding Sittard. Sommige studenten lukt het hierdoor zelfs om binnen één jaar af te studeren!

Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde:

‘Heb je al een pabo-diploma, dan krijg je een vrijstelling voor de twee omvangrijkste modulen van het pedagogisch-didactisch traject. Je volgt wel nog twee modulen over leer- en gedragsstoornissen en mentoraat. Heb je tenminste vijf jaar ervaring als mentor in het voortgezet onderwijs, volgde je de master (S)EN of heb andere relevante diploma’s, dan zoeken we in een persoonlijk gesprek of verdere vrijstelling mogelijk is.’

Kosten en mogelijke subsidies

De kosten voor het behalen van je tweedegraadsbevoegdheid zijn onder meer afhankelijk van je vooropleiding(en) en persoonlijke situatie. Wil je precies weten hoeveel collegegeld je gaat betalen voor een van onze opleidingen? Bezoek dan de collegegeldmeter of neem contact op het Studenten Informatie Punt.

Naast collegegeld heb je ook te maken met kosten voor boeken, readers, schrijfmateriaal en computer- en internetfaciliteiten. Deze kosten verschillen per opleiding.

De kans is groot dat je in aanmerking komt voor een subsidie, bijvoorbeeld de lerarenbeurs of de tegemoetkoming leraren:

Kijk voor alle regelingen op de site van DUO.

Sfeerafbeelding Fontys

Flexibele deeltijdopleidingen

Ben je klaar voor de volgende stap in het onderwijs of kun je niet wachten om als docent voor de klas te staan? Ben je afgestudeerd aan de pabo of lerarenopleiding of ben je als carrièreswitcher toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is een verkorte flexibele deeltijdopleiding bij Fontys Lerarenopleiding Sittard wellicht iets voor jou!

lees meer

Contact

Vragen over flexibel studeren bij Fontys Lerarenopleiding Sittard? Neem contact met ons op of plan vrijblijvend een adviesgesprek.

bel, mail of app ons

Ervaringen van studenten en alumni

Eva Hutschemaekers, alumnus flexibele deeltijdopleiding Leraar Nederlands: "In 2010 rondde ik de pabo af. Ik wilde een aantal jaren ervaring opdoen in het basisonderwijs, om vervolgens voor een flexibele deeltijdopleiding te kiezen. Door een vervanging in het middelbaar beroepsonderwijs ontdekte ik dat dit de leeftijdsgroep was waar ik graag les aan wilde geven. Sneller dan verwacht maakte ik de keuze om voor een tweedegraadsbevoegdheid te gaan."