Tweede bevoegdheid halen

Ben jij al in het bezit van een tweedegraadsbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs of wil je huidige werk een nieuwe boost geven? Ben je samen met je werkgever aan het kijken hoe je nog breder inzetbaar kunt worden? Behaal dan via een verkort en flexibel deeltijdtraject je tweede (of derde) tweedegraadsbevoegdheid.

De ontwikkelingen binnen het onderwijslandschap volgen zich in razend tempo op. Steeds meer scholen zijn op zoek naar docenten die breed inzetbaar zijn. Met een tweede tweedegraadsbevoegdheid vergroot je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, maar ben je ook breder inzetbaar.

Omdat je al een onderwijsbevoegdheid hebt, kun je in een flexibel verkort traject met veel vrijstellingen snel je bevoegdheid voor een ander vak halen.

Je opleiding bestaat uit twee delen:

  • Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel waarin je expert wordt binnen je vakgebied
  • Werkplekleren: werk of stage

Het pedagogisch-didactische programma is voor jou dus volledig vrijgesteld.

Je bent toelaatbaar met een tweede- of eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Hieronder vallen alle lerarenopleidingen, ook de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Beeldende Kunst en Vorming en de lerarenopleiding Consumptieve Techniek.

Voor het volgen van de lerarenopleiding wiskunde geldt dat je minimaal wiskunde–B op havo-niveau hebt gevolgd. Voor de lerarenopleiding Engels en Duits doe je eerste een test om je taalniveau te bepalen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je gemiddeld 1 avond in de week les. Studenten Nederlands studeren bijvoorbeeld iedere donderdag van 16.00 tot 20.00 uur. Tijdens die avond verdiepen studenten zich in de belangrijkste onderdelen van het Nederlands.

Voor de meeste vakken hoef je niet verplicht aanwezig te zijn. Kun je een keer niet aanwezig zijn, omdat je bijvoorbeeld oudergesprekken hebt? Geen probleem! De stof uit de lessen wordt online aangeboden, zodat jij op een voor jouw geschikt moment thuis de les in kunt halen.

Kennismaking

Wil je weten of een studie bij je past, hoe jouw traject eruit komt te zien en welke vrijstellingen je krijgt? Neem dan contact op met ons Studenten Informatie Punt. Natuurlijk ben je ook welkom voor een vrijblijvend gesprek met een van onze deeltijdcoördinatoren.

Voordat je start, wordt er in een intakegesprek gekeken naar eerder verworven kennis en vaardigheden. Zo maken we samen met jou een programma op maat, met vrijstellingen voor onderdelen die je eerder hebt behaald. Iemand die al in het bezit is van een tweedegraadsbevoegdheid, hoeft bijvoorbeeld geen scriptie meer te schrijven en onderwijskundige vakken te volgen. Ook krijg je vrijstelling voor de minor en verschillende algemene onderdelen. Bij de meeste opleidingen betekent dit dat je voor meer dan de helft bent vrijgesteld van het onderwijsprogramma binnen Fontys Lerarenopleiding Sittard. Sommige studenten lukt het hierdoor zelfs om binnen één jaar af te studeren!

Arjan Endeman, lerarenopleider onderwijskunde:

"Ben je afgestudeerd aan een lerarenopleiding en kom je aan onze flexibele deeltijdopleiding studeren voor je tweede bevoegdheid, dan krijg je een volledige vrijstelling voor het pedagogisch-didactisch traject. Daarnaast kun je zelf je stages afstemmen op je werk en je persoonlijke omstandigheden."

Bij de opleidingen Nederlands, Engels en wiskunde kun je na het behalen van je diploma voor dat vak ook doorsturen voor een eerstegraadsbevoegdheid aan een van onze masters.

Kosten en mogelijke subsidies

De kosten voor het behalen van een tweede tweedegraadsbevoegdheid zijn onder meer afhankelijk van je vooropleiding(en) en persoonlijke situatie. Wil je precies weten hoeveel collegegeld je gaat betalen voor een van onze opleidingen? Bezoek dan de collegegeldmeter of neem contact op het Studenten Informatie Punt.

Naast collegegeld heb je ook te maken met kosten voor boeken, readers, schrijfmateriaal en computer- en internetfaciliteiten. Deze kosten verschillen per opleiding.

De kans is groot dat je in aanmerking komt voor een subsidie, bijvoorbeeld de lerarenbeurs of de tegemoetkoming leraren:

Kijk voor alle regelingen op de site van DUO.

Sfeerafbeelding Fontys

Flexibele deeltijdopleidingen

Ben je klaar voor de volgende stap in het onderwijs of kun je niet wachten om als docent voor de klas te staan? Ben je afgestudeerd aan de pabo of lerarenopleiding of ben je als carrièreswitcher toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is een verkorte flexibele deeltijdopleiding bij Fontys Lerarenopleiding Sittard wellicht iets voor jou!

lees meer

Contact

Vragen over flexibel studeren bij Fontys Lerarenopleiding Sittard? Neem contact met ons op of plan vrijblijvend een adviesgesprek.

bel, mail of app ons
Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Ervaringen van studenten en alumni:

Coen van Diepen
Alumnus flexibele deeltijdopleiding Leraar Wiskunde

"Na mijn opleiding tot docent geschiedenis ben ik gestart aan de flexibele deeltijdopleiding wiskunde. Omdat ik bevoegd was en studeerde voor het vak wiskunde, kreeg ik een baan als docent wiskunde. Dit was een ideale combinatie, waarbij ik in de avonduren studeerde bij Fontys Lerarenopleiding Sittard en overdag werkte als docent. De dingen die ik leerde in de avonduren, kon ik meteen toepassen in de praktijk. Door de goede begeleiding van de docenten heb ik de studie tot docent wiskunde sneller afgerond dan ik in eerste instantie verwacht. Nu ben ik bevoegd in twee vakken, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk zijn vergroot."