Vrijheid van meningsuiting in het onderwijs

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het recht op vrijheid van meningsuiting is één van de pijlers van onze democratische rechtsstaat en een wezenskenmerk van een vrije en democratische samenleving. Door het thema ‘vrijheid van meningsuiting’ centraal te stellen tijdens dit event willen we inspelen op het belang van vrijheid en veiligheid op scholen. Leraren kunnen zich door heftige situaties te bespreken in de klas onveilig voelen, en zich misschien afvragen of zij bepaalde onderwerpen die gevoelig kunnen liggen nog wel aan de orde durven stellen. Juist wanneer thema’s gevoelig liggen zien wij echter grote meerwaarde van het bespreken in de klas.

Dit event, georganiseerd door FLOT speelt in op relevante thema’s waar je als docent mee in aanraking kan komen. Enkele voorbeelden zijn:

• Hoe tolerant ben je als docent tegenover intolerante opmerkingen van leerlingen?
  • Staat het bekritiseren van een geloofsovertuiging gelijk aan beledigen van gelovigen?
  • Zijn er grenzen aan het recht op vrije meningsuiting en zo ja, waar liggen die?

Wil jij handvatten, hoe om te gaan met deze situaties? Schrijf je dan in! Aanmelden is mogelijk t/m 2 november.

15.30-16.00 uurOntvangst in D1.01
16.00-17.00 uurLezing en debat: key-speaker Şenay Özdemir
17.00-17.15 uurUitleg opdracht / netwerken
17.15-18.30 uurMaaltijd in de Bistro D1.04
18.30-19.15 uur Workshopronde 1
19.15-19.30 uurWisseling lokalen
19.30-20.15 uurWorkshopronde 2
20.15-21.00 uurAfsluiting en informele borrel in de Bistro D1.04

*programma is onder voorbehoud.

Deze studiedag wordt mogelijk gemaakt door de vakgroepen: Leraar Omgangskunde, Leraar Gezondheidszorg & Welzijn, Leraar Godsdienst (Levensbeschouwing, Filosofie & Ethiek) en Leraar Maatschappijleer.

40,00 euro voor externe deelnemers.
Gratis voor Fontys studenten.
Gratis voor Fontys medewerkers.

Studiedag

09 november 2021