Ben jij geïnteresseerd in alles wat met leren te maken heeft? Wil je graag werken in het onderwijs en dat tegelijkertijd mee vernieuwen? En lijkt het leuk om na je studie niet alleen als leraar, maar ook in het bedrijfsleven te kunnen werken? Kies dan voor Learning College.

 

Over Learning College

Het onderwijs verandert. En dat betekent dat de rol van docent mee verandert. We weten dat voor de klas staan en een leerling vertellen ‘hoe het zit’ niet de beste manier van lesgeven is. Na het volgen van opleidingstraject Learning College weet jij hoe het anders kan. Je onderzoekt welke leermethodes het beste werken en ontwikkelt je eigen lesprogramma’s. Als nieuwsgierige student word jij een expert op het gebied van leren. 

Learning College is te volgen bij meerdere lerarenopleidingen. Bekijk onderaan de pagina welke opleidingen deze afstudeerrichting aanbieden. Je schrijft in bij één van deze opleidingen en volgt het programma binnen learning College. Aan het einde van je studie ontvang je bijvoorbeeld je diploma Leraar Nederlands met de afstudeerrichting Learning College.

Waarom Learning College bij Fontys?

 • Na je studie kun je op meerdere plekken gaan werken
 • Ga aan de slag als docent in het reguliere onderwijs, maar ook als leerexpert op een vrije school of als coach in het bedrijfsleven
 • Leer mét elkaar en ván elkaar (medestudenten, coaches, experts)
 • Ontdek je talenten en stippel je eigen leerroute uit

Wat ga je leren?

Vanuit je nieuwsgierige houding ga je allerlei vormen van leren in het onderwijs, bedrijven en organisaties onderzoeken en zelf leertrajecten vormgeven. Natuurlijk ga je ze ook toepassen tijdens je stage. Daarvoor ontwikkel je pedagogische en didactische vaardigheden en leer je werken met technieken als design thinking (op een creatieve manier problemen oplossen). Je ontdekt hoe kinderen, pubers en volwassenen leren. Daarnaast specialiseer je je in het basisonderwijs of in een schoolvak van het voortgezet onderwijs.

 • Hoe je het beste verschillende doelgroepen kunt laten leren en ontwikkelen
 • Een (zelfgekozen) schoolvak in het voortgezet onderwijs of de diverse vakken in het basisonderwijs
 • Trends en ontwikkelingen in de maatschappij en hoe je die toe kunt passen in het onderwijs (het onderwijs vernieuwen)
afspelen

Bobbie Kwinten, eerstejaars student, opleiding Learning College Tilburg

'In het onderwijs van de toekomst wil ik leerlingen niet alleen een taal of vaardigheid aanleveren. Ik wil leerlingen leren om zichzelf als persoon te gaan ontwikkelen.'

Hoe ziet je week eruit?

Als student word je uitgedaagd om zelf te bepalen wat je gaat leren en hoe je dat gaat doen. Uiteraard onder begeleiding van coaches en experts uit de praktijk. Zo ziet je week eruit bij de afstudeerrichting Learning College: 

 • Het ene moment zit je in de klas in een inspiratiesessie over hoe je kinderen kunt motiveren
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je doet onderzoek naar leerstrategieën, motivatie, gelijke kansen, leiderschap, talenten enzovoort
 • Je werkt met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht uit de praktijk. Een opdracht kan zijn dat jullie samen gaan onderzoeken hoe je het online onderwijs kan verbeteren in het Mbo of dat jullie samen coaches bij een sportvereniging trainen

 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Voor meer informatie over de doorstroom van vwo naar hbo kun je kijken op www.fontys.nl/vwo.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding

Voor meer informatie over de doorstroom van mbo naar hbo kun je kijken op www.fontys.nl/mbo.

Eén vak niet in jouw pakket?  Heb je een havo- of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Buitenlands diploma Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288.

21+ toets Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Meer informatie vind je hier. Je kunt ook contact opnemen via 21plustoelatingsonderzoek@fontys.nl.

 

Heb je nog een vraag over Learning College in Tilburg? Stuur ons gerust een app, we beantwoorden ze graag!

 

Opbouw

In jaar 1 leer je de basis van onderwijs geven (dictactische en pedagogische vaardigheden) en de basis van een schoolvak of de vakken van het basisonderwijs (voor je onderwijsbevoegdheid). Je ontdekt wat je talenten en valkuilen zijn en hoe je daarmee om moet gaan. Samen met je groepje vorm je een team, een leergemeenschap. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor elkaars leren en bepalen zelf wat hiervoor nodig is. Verder leer je de verschillende leeromgevingen kennen (basisschool, mbo of bedrijfsleven) en start je met stage (16 uur in de week). De eerste periode gaat vooral over jezelf en wat leren is.
In de overige jaren gaan we verder dan de basis. Je leert over interculturele communicatie (hoe je met verschillende doelgroepen moet communiceren) en over diversiteit. Je gaat onderzoeken wat trends en ontwikkelingen zijn in de maatschappij en hoe je die toe kunt passen in het onderwijs (het onderwijs vernieuwen). Ook ontwikkel je je eigen visie op wie jij bent als leerexpert en docent. Gedurende je studie blijf je stage lopen, zodat je de opgedane kennis in de praktijk kunt testen.
 

Na je opleiding

Aan het einde van je studie ontvang je een diploma met een onderwijsbevoegdheid en de specialiteit leren en ontwikkelen (Learning College). Je kan daarna op verschillende werkplekken aan de slag. Jij weet waar jouw talenten en passie het beste tot zijn recht komen en kiest zelf waar je gaat werken: 

 • Docent op een basisschool, middelbare school, het beroepsonderwijs, tienerscholen, internationale scholen of vernieuwend onderwijs
 • Ondernemer met een eigen onderwijsadviesbureau
 • Leer- en ontwikkelbegeleider bij een bedrijf
 • Een mix van dit alles
Sfeerafbeelding Fontys

Meer weten over de opleiding

Wil je meer weten over de afstudeerrichting Learning College? Meld je dan aan voor een online opleidingsvoorlichting in de week van 15 t/m 19 maart. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de studie, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen. We ontmoeten je graag online!

Meld je hier aan voor vrijdag 19 maart 16.00-17.00 uur.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

In de roadmap vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.Student aan het woord

Bobbie Kwinten

‘Door de vrijheid die ik ervaar, kan ik mijn talenten optimaal ontwikkelen’

Lees het verhaal van Bobbie

Femke Verhoef

‘Deze studie is helemaal jouw ding als je een ondernemend en leergierig type bent, die dingen graag anders doet’

Lees het verhaal van Femke

Locaties en contact