Lector Wouter Sanderse

Wouter Sanderse (1982) promoveerde in de wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit, Nijmegen. Daarvoor studeerde hij filosofie en bedrijfscommunicatie aan dezelfde universiteit.

In zijn proefschrift, ‘Character Education’, werkte hij een Aristotelische benadering van morele vorming in het onderwijs uit, onder begeleiding van prof. Paul van Tongeren. Daarvoor ontving hij in 2014 van de Association of Moral Education (AME) de prijs voor wereldwijd het beste proefschrift van het jaar op dit gebied.

Tijdens zijn onderzoek was Wouter ook coördinator van het Nijmeegse Centrum voor Ethiek, en secretaris van de ethische commissie van de universiteit. Dit leidde o.a. tot de bundel ‘Denkruimte. Reflecties over universitaire idealen en praktijken’ (Valkhof Pers). In dezelfde tijd begon hij met zijn bureau Ethika trainingen te geven op scholen over morele vorming en Socratische gespreksvoering.

Wouter zette zijn onderzoek meerdere malen in het buitenland voort. Hij studeerde bij prof. David Carr in Edinburgh, bij prof. Kristjan Kristjansson in Reykjavik en prof. Randall Curren in Rochester (VS). Tussen september 2013 en maart 2015 werkte hij als research fellow bij het Jubilee Centre for Character and Virtues van de University of Birmingham aan een project over karaktervorming in het Britse onderwijs. Samen met collega's schreef hij daarover het boek 'Teaching character and virtue in schools'.

In november 2012 is Wouter aangesteld als lector ‘Beroepsethiek van de leraar’ bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Hij begeleidt er het praktijkonderzoek van lerarenopleiders naar verschillende aspecten van de ethiek van het leraarschap. Zijn lectorale rede, 'Leraren met karakter. Een deugdenbenadering van de beroepsethiek van de leraar', is in 2013 ook als boekje uitgegeven. Opbrengsten van de eerste lectoraatsperiode zijn onder andere 'Goed. Deugden voor professionals' en 'Lezen voor het leven. Deugden in de wereldliteratuur', twee boeken die begin 2017 bij uitgeverij ISVW verschijnen. Vanaf de tweede lectoraatsperiode wordt het lectoraat uitgebreid tot Fontys Hogeschool Kind & Educatie (FHKE).

Naast zijn lectoraat heeft Wouter een brede ervaring opgebouwd met het doceren van (beroeps)ethiek en filosofie aan verschillende universiteiten, zowel aan filosofiestudenten als aan studenten onderwijskunde, pedagogiek, psychologie, bedrijfskunde, bedrijfscommunicatie, bestuurskunde en studenten aan de (universitaire) lerarenopleiding.

Contact

Telefoon 08850 77250
E-mail w.sanderse@fontys.nl