Lector Wouter Sanderse

Wouter Sanderse (1982) promoveerde in de wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit, Nijmegen. Daarvoor studeerde hij filosofie en bedrijfscommunicatie aan dezelfde universiteit.

In zijn proefschrift, ‘Character Education’, werkte hij een Aristotelische benadering van morele vorming in het onderwijs uit, onder begeleiding van prof. Paul van Tongeren. Wouter zette zijn onderzoek in het buitenland voort: hij studeerde bij prof. David Carr in Edinburgh, bij prof. Kristjan Kristjansson in Reykjavik en prof. Randall Curren in Rochester (VS). Hij ontving daarvoor van de Association of Moral Education (AME) de prijs voor wereldwijd het beste proefschrift op dit gebied in 2014.

Tussen september 2013 en maart 2015 werkte hij als research fellow bij het Jubilee Centre for Character and Virtues van de University of Birmingham aan een multidisciplinair project over karaktervorming in het Britse onderwijs. Samen met collega's schreef hij daarover het boek 'Teaching character and virtue in schools'.

Vanaf november 2012 werkt Wouter als lector ‘Beroepsethiek van de leraar’ bij Fontys Hogescholen. Hij begeleidt er het praktijkonderzoek van lerarenopleiders naar ethische aspecten van het leraarschap. Zijn lectorale rede, 'Leraren met karakter', is in 2013 ook als boekje uitgegeven. Opbrengsten van de eerste lectoraatsperiode zijn onder andere 'Karakter. Deugden voor professionals' en 'Lezen voor het leven. Deugden in de wereldliteratuur'.

Per 1 januari 2017 is het lectoraat uitgebreid tot de pabo's van Fontys Hogeschool Kind & Educatie (FHKE), en per 1 september 2017 begeleidt hij een 3-jarig praktijkonderzoek naar bildung, waaraan 9 Fontysinsituten participeren, van Kunst tot Economie en van Paramedisch tot Sport.

Naast zijn lectoraat heeft Wouter een brede ervaring opgebouwd met het doceren van (beroeps)ethiek en filosofie aan verschillende universiteiten, zowel aan filosofiestudenten als aan studenten onderwijskunde, pedagogiek, psychologie, bedrijfskunde, bedrijfscommunicatie, bestuurskunde en studenten aan de (universitaire) lerarenopleiding.

Sfeerafbeelding Fontys

Contact

Telefoon 08850 77250
E-mail w.sanderse@fontys.nl