Lectoraat Vakdidactiek van de gammavakken

Om hun lessen relevant te kunnen maken, moeten docenten voortdurend keuzes maken over wat zij hun leerlingen willen leren en hoe ze dat willen doen. Dit lectoraat draait om de vraag met welke vakdidactiek de gammavakken kunnen bijdragen aan het voorbereiden van jonge mensen op hun functioneren in de (toekomstige) samenleving. Een op de toekomst gerichte vakdidactiek kan docenten richtlijnen geven voor de keuzes die ze voortdurend moeten maken.

De gammavakken en hun vakdidactiek die in de dit lectoraat centraal staan, zijn: algemene economie, aardrijkskunde, levensbeschouwing, geschiedenis en maatschappijleer (maatschappijwetenschappen).

Bekijk deze inspirerende film over vakdidactiek bij FLOT

• Activiteiten en publicaties

Publicaties (selectie)

BÉNEKER, T., H. PALINGS, R. VAN DEN BOORN, G. VAN GAANS, K. HAMERS & T. SIMONSE (2016) Toekomstgericht onderwijs: hoe denken studenten van de lerarenopleiding daarover? Tijdschrift voor lerarenopleiders 37 (2) (verschijnt in voorjaar 2016)

BÉNEKER, T., V. CORTENRAEDE, H. PALINGS & I. PAUW (2016), Toekomstdenken in het aardrijkskunde onderwijs. Agora (nummer 2) (verschijnt in voorjaar 2016)

BÉNEKER, T. & I. PAUW (2015), Toekomstbestendig aardrijkskundeonderwijs. (onderwijs 2032 1). Geografie 24 -8, pp. 32-34

PALINGS, H., T. BÉNEKER, R. VAN DEN BOORN, G. VAN GAANS, K. HAMERS & T. SIMONSE (2015), Het toekomstbeeld van leerlingen (onderwijs 2032 2). Geografie 24-8, pp. 34-37

BÉNEKER, T., J. VAN DER SCHEE (2015), Future geographies and geography education. Guest editorial and introduction to special issue. International Research in Geographical and Environmental Education 24-4, pp 287-293

BÉNEKER, T., H. PALINGS & U. KRAUSE (2015), Teachers envisioning future geography education at their schools, International Research in Geographical and Environmental Education 24-4, pp. 355-370

PAUW, I. & T. BÉNEKER (2015), A Futures Perspective in Dutch Geography Education. Futures 66, pp 96-106

BÉNEKER, T. (2013) Hun toekomst, onze toekomst? Toekomstgericht onderwijs in de gammavakken. Fontys lerarenopleiding Tilburg. Lectorale rede 13 december 2013

SIMONSE, T. (2013), Economie voor de toekomst. In: Hun toekomst, onze toekomst? Toekomstgericht onderwijs in de gammavakken. Pp 28-30

GAANS, G.M. VAN (2013), Geschiedenis en toekomstgerichte didactiek. In: Hun toekomst, onze toekomst? Toekomstgericht onderwijs in de gammavakken. pp 31-33

HAMERS, K. (2013), De kracht van verbeelding: levensbeschouwing en toekomst. In: Hun toekomst, onze toekomst? Toekomstgericht onderwijs in de gammavakken. pp 37-39

PALINGS, H. (2013), Op weg naar de toekomst is aardrijkskunde onmisbaar. In: Hun toekomst, onze toekomst? Toekomstgericht onderwijs in de gammavakken. pp 40-42

BOORN, R., VAN DEN (2013), Maatschappijleer en toekomstonderwijs. In: Hun toekomst, onze toekomst? Toekomstgericht onderwijs in de gammavakken. pp 34-36

BÉNEKER, T. & I. WEVERS (2013),Thinking about the future? Young people’s perspectives from the Netherlands. In: Robertson & Tani (eds), Young people: cross cultural views and futures, ACER Press, Camberwell, pp. 146-165.

BÉNEKER, T,. Lectoraat vakdidactiek van de gammavakken. In: Henk Naaijkens: Vijf nieuwe lectoraten bij fontys Lerarenopleiding Tilburg, Vector 20, 2012

Activiteiten (selectie)

INTERNATIONAL GEOGRAPHICAL UNION Conferentie Moskou (Tine Béneker): Teachers envisioning their geography education (18 augustus 2015)

UNIVERSITEIT VAN TILBURG (project beginnende leraren) (Tine Béneker): toekomstgericht onderwijs in de gammavakken: scenariodenken (19 mei 2015)