In deeltijd studeren

Een bacheloropleiding levert je veel voordelen op. Je kunt het werk gaan doen dat je altijd al wilde, doorgroeien in je huidige functie, of je capaciteiten bevestigd zien, bijvoorbeeld omdat je al voor de klas staat maar nog niet bevoegd bent. Bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) kun je alle bacheloropleidingen in deeltijd volgen. Een getuigschrift van de deeltijdopleiding is gelijk aan dat van de voltijdopleiding.

Het verschil tussen de voltijd- en deeltijdopleiding zit in het aantal contacturen per week, dat uiteraard lager is bij een deeltijdopleiding. De eindtermen en eisen die gesteld worden aan de deeltijdopleiding zijn wel identiek aan die van de voltijdopleiding. De omvang van het volledige onderwijsprogramma is ook dezelfde, namelijk 240 EC’s (European Credits). Iedere EC staat gelijk aan 28 studiebelastinguren. De deeltijdopleiding vereist daarom veel discipline, zelfstudie en doorzettingsvermogen. Een deeltijdstudent moet vooral ook goed kunnen plannen. Je studieloopbaanbegeleider helpt je daar graag bij.

Deeltijdtrajecten

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een deeltijdtraject. Welke deeltijdstudie het beste bij je past, is afhankelijk van meerdere factoren. Naast je opleiding en ervaring, is het belangrijk ook naar je persoonlijke situatie te kijken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend intakegesprek.

Standaard deeltijdtraject

Indien je nog geen vooropleiding en/of werkervaring hebt, volg je het standaard deeltijdprogramma. Dat duurt in de regel vier jaar. De studielast die hierbij hoort, bedraagt gemiddeld 25 uur per week. Je volgt alle modulen en je loopt alle stages. Indien je werk voldoet aan de stagecriteria, kun je je baan meestal inzetten als stage. Een volledig overzicht van de modulen, EC’s (European Credits) en studiebelastingsuren vind je in de brochure.

Verkort deeltijdtraject

Afhankelijk van je competenties (kennis, houding en vaardigheden), die je tijdens je vooropleiding en/of werkervaring hebt opgedaan, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Je volgt dan alleen de modulen die nodig zijn om je bevoegdheid te behalen. Dit houdt in sommige gevallen in dat je de opleiding in een korter tijdsbestek kunt doorlopen. In andere gevallen zal dit niet mogelijk zijn. Tijdens een intakegesprek bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Houd er rekening mee dat sommige opleidingen een verkort traject alléén op basis van vooropleiding bieden. Werkervaring telt dan niet mee.

Voor de specifieke eisen, neem contact op met de deeltijdcoördinator of intake-assessor (zie contact) van de opleiding. Zijn of haar contactgegevens staan bij de opleiding vermeld. Besluit je om je in te schrijven als deeltijdstudent, dan maak je samen met je studieloopbaanbegeleider (persoonlijke coach vanuit de opleiding) afspraken over de uiteindelijke inhoud en organisatie van je studie.

 • Zij-instroom

  Indien je een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt en van je huidige baan wilt overstappen naar het onderwijs, dan kun je, onder bepaalde voorwaarden, een speciaal traject volgen om leraar te worden. Deze voorwaarden zijn:

  • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding, die niet veel verschilt van het vak waarin je les wilt gaan geven;
  • Je hebt een baan, of een baan toegezegd gekregen, in het onderwijs;
  • Je werkgever betaalt voor de studie*;
  • Je rondt de opleiding binnen twee jaar af;
  • Je dient geschikt bevonden te worden voor het leraarsberoep door middel van een geschiktheidsassessment.

  * Je kunt bij DUO-IB-Groep informeren naar de mogelijkheden voor een eventuele subsidie.

  Geschiktheidsassessment

  Een geschiktheidsassessment is een onderdeel van de toelatingsprocedure tot het zij-instroomtraject. Het assessment geeft aan of je in principe geschikt bent als leraar en zo ja, op welke punten je nog aanvullende scholing en begeleiding nodig hebt. Het assessment bestaat onder andere uit de beoordeling van een door jezelf op te stellen portfolio en twee lessen, die je op de school waar je werkzaam bent uitvoert. In het portfolio toon je, met behulp van bewijsstukken, aan over welke competenties je al beschikt.