Key-speaker Şenay Özdemir

Journalist en uitgever Şenay Özdemir verwierf bekendheid toen ze begon als eerste tv-presentator op de Nederlandse televisie van Turkse afkomst. Senay richtte het maandelijkse vrouwenblad SEN op dat werd verkozen tot 'Best New Magazine of 2004'. Ze schreef voor tal van Nederlandse tijdschriften en opiniestukken voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, New America Media en LA Times. Ze sprak op conferenties in Washington DC, New York, Wenen, Bangalore en Praag.

Ze adviseerde twee ministers op het gebied van emancipatiekwesties, en was lid van het Sociaal Platform Rotterdam, waar ze het College van Rotterdam adviseerde.

In 2009 verhuisde Senay naar Austin om les te geven in 'Online Publishing' aan de School voor Journalistiek van de Universiteit van Texas. In 2011 deed ze onderzoek voor de afdeling Vrouwen- en Genderstudies. Naast gastcolleges is Senay professioneel moderator van (internationale) congressen, met opdrachtgevers als UNESCO en Nuffic. Sinds dit jaar is zij jurylid van De INKTSPOTPRIJS 2021. Dat is de prijs voor de beste politieke prent van het parlementaire jaar 2020-2021, georganiseerd door Stichting Pers & Prent.

Mediawijsheid is haar passie. Na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs initieerde Senay de Roadshow Persvrijheid. De Roadshow leert jonge Nederlanders over het belang van vrije pers in een open samenleving, iets wat ze normaal gesproken dagelijks als vanzelfsprekend beschouwen. Het project bereikte meer dan 8000 studenten. Het Kenniscentrum Integratie & Samenleving (KIS) noemde de Roadshow een van de praktijkvoorbeelden om radicalisering te voorkomen, gevolgd door de Europese Commissie om de Roadshow toe te voegen aan het RAN EDU Netwerk. Sinds 2018 is het project toegevoegd in de handleiding voor MBO-docenten Burgerschap.

Senay is voorzitter van de Amerikaanse IVLP Alumni Nederland en lid van de Raad van Toezicht Kunstmin. Ze is voormalig lid van Women Inc., Mediashakers, Women on Top en Taskforce Deeltijd Plus.
Sfeerafbeelding Fontys

Şenay Özdemir