'Ik wil je iets zeggen!' Meertaligheid EN (3-11-2017, Sittard)

Verschillende vormen van communicatie in een meertalige samenleving

Op vrijdag 3 november organiseert Fontys OSO , de leerstoel Taalcultuur in Limburg (FASoS, Universiteit Maastricht) en het Meertensinstituut, met medewerking van Campus Sittard en LBRT, een interactieve middag waarin onderzoekers en ervaringsdeskundigen kennis en ervaringen uitwisselen. In een meertalige samenleving kunnen kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, autisme of dove/slechthorende kinderen op meerdere manieren communiceren om hun boodschap over te brengen. Vaak ontbreekt een perspectief op deze manieren, evenals op de kwetsbaarheid en de cognitieve, sociale, emotionele en algehele ontwikkeling van deze kinderen. Deze middag staan de Educational Needs van kinderen en jongeren centraal die in een alledaagse meertalige samenleving zoals Limburg, Nederland, Europa opgroeien of zelf meertalig zijn.

We richten ons specifiek op de ondersteuningsbehoeften van kinderen en jongeren die:
·         Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben;
·         Doof of slechthorend zijn (SH);
·         Autisme hebben (ASS).

Meertaligheid definiëren we die middag als meerdere vormen van communiceren dan die waaraan we gewend zijn.
In de workshop zal, naast kennisuitwisseling, een oplossingsgerichte dialoog centraal staan. Dialoog met bezoekers (ouders, kinderen en jongeren zelf, opvoedings- en onderwijsprofessionals, studenten, onderzoekers) wordt actief gezocht.

Meld je hier aan.

Afbeelding: Wetenschappers, professionals, studenten, ervaringsdeskundigen slaan samen een brug tussen wetenschap en praktijk.

13:00-13:30 uur inloop
13:30- 15:30 uur plenair deel (onderzoekers en ervaringsdeskundigen)
15:30-16:00 uur pauze
16:00-17:15 uur interactief deel
17:15-17:30 uur afsluiting

Julie Droeghaag, jeugdstadsdichter Sittard-Geleen, komt een creatieve bijdrage leveren aan het programma.

*Deelname aan het programma is gratis.
*Voor meer informatie mag je contact opnemen met
Anja van Schijndel.
*maximum van 140 deelnemers.

Datum en Tijd

Vrijdag 3 november 2017
Tijd: 13:30-17:30 uur
(inloop vanaf 13.00 uur)

Campus Sittard, Mgr. Claessenstraat 4, Sittard

Locatiekaart op adres: Campus Sittard, Mgr. Claessenstraat 4, Sittard

Quote

"Als horen of de gebruikelijke manier van communiceren van (meertalige) kinderen in een meertalige samenleving niet vanzelfsprekend is." (Buurman, Gerritsen, Hinkema 2013, Koninklijke Kentalis.)

Met medewerking van: