Verslag Kennisplaza 8 maart 2018

Verslag Kennisplaza 8 maart 2018

De eerste editie van Kennisplaza op 8 maart in ’s-Hertogenbosch was een succes. Het evenement werd georganiseerd door het Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO) en de Hogeschool Kind en Educatie (FHKE) en stond in het teken van het delen van kennis op het gebied van onderwijs. Op interactieve en dynamische wijze werd in een positieve sfeer, vanuit gezamenlijkheid kennis gedeeld door studenten, docenten, alumni, en vertegenwoordigers van beroepsverenigingen.

10xBeter Onderzoeksprijs

Een belangrijk onderdeel van het programma was de bekendmaking van de winnaar van de Onderzoeksprijs 10xBETER! van de masteropleidingen Educational Needs, Leren en Innoveren en Leadership in Education. Alle genomineerden presenteerden hun onderzoek op een banner in de hal, waarbij ze in gesprek gingen met de deelnemers. Tanja van Aarle MEd, alumnus Master Educational Needs, heeft volgens de jury de beste prestatie geleverd. Tanja is werkzaam bij Kindcentrum De Hoven te Rosmalen als rekenspecialist. Ze deed onderzoek naar wat een leerteam nodig heeft om zich te ontwikkelen naar een professionele leergemeenschap. Ze beschreef daarbij een 3 stappenplan en heeft een praktijkmodel opgesteld voor de professionalisering van leerkrachten. De titel van haar onderzoek is ‘Teamreis met bestemming Professionele Leergemeenschap’.

We danken Tineke van Alphen, Peter van ’t Westeinde, Thea Deckers, Ellen Rohaan en Audrey Janssen-Seezink voor het maken van de eerste selectie uit de 90 onderzoeken. En de jury bestaande uit Jacqueline van Swet, Agnes van der Linden en Frans Smulders voor het opstellen van de jurryrapporten en het kiezen van de winnaar. Harrie van de Ven, voorzitter College van Bestuur Optimus Primair Onderwijs, reikte met veel lovende woorden voor de masteropleidingen de prijs uit.

Waarderen van Diversiteit

Dr. Linda van den Bergh, lector Waarderen van Diversiteit, verzorgde de keynote tijdens de première van de Kennisplaza. Zij stond stil bij het belang van onderzoek als middel voor schoolontwikkeling en voor de professionele ontwikkeling van leraren. Een onderzoekende houding is van groot belang voor het waarderen van diversiteit. Linda legde hierbij de nadruk op het kritisch zijn op aannames en veronderstellingen van jezelf en je collega’s over (groepen) leerlingen.

Workshops

Iedereen kon kiezen voor twee workshops die verzorgd werden door docenten en studenten. Voorbeelden van workshops waren ‘Leerlingen motiveren’ en ‘Verhalen spotten, ga je mee?’. Het leverde mooie gesprekken en gezamenlijke nieuwe inzichten op!

Kennisplaza leverde mooie gesprekken en gezamenlijke nieuwe inzichten op! We zien iedereen graag terug op de tweede editie van Kennisplaza op woensdag 20 maart 2019.

Tanja van Aarle: winnaar 10xBeter Onderzoeksprijs 2018

Sfeerafbeelding Fontys

De 10 genomineerden

Sfeerafbeelding Fontys

Workshop 'leerlingen motiveren'

Sfeerafbeelding Fontys

Foto's gemaakt door Jacomijn Dijkers