Sprint naar content

Onderzoeksmiddag


Programma onderzoeksmiddag

In deze sessie nemen we je mee in onze aanpak om mensen met (pre-)diabetes te ondersteunen. We laten zien hoe we innovatieve producten en diensten ontwerpen, ontwikkelen en implementeren op basis van de principes van peer support en community building. We delen onze ervaringen en inzichten uit onze samenwerking met het paramedisch werkveld en geven een update van de laatste onderzoeksactiviteiten en bevindingen. Met een korte, interactieve oefening nemen we de kennis en kunde van het publiek mee en sluiten we de sessie af. 


Door: Roy van den Heuvel en Deborah Pelders I docent-onderzoekers Fontys Paramedisch 

Patiënten die gediagnosticeerd zijn met slokdarmkanker moeten omgaan met de gevolgen, zoals een grote impact op hun fysieke status en kwaliteit van leven. Een digitaal zelfmanagement hulpmiddel zou een oplossing kunnen zijn om deze patiënten te ondersteunen in hun zelfmanagement tijdens de peri-operatieve periode.  
Het proefschrift van Daniëlle Adriaans resulteerde in een beter begrip van de behoeften en wensen van patiënten aan (digitale) zelfmanagementondersteuning tijdens pre- (en postoperatieve) zorg. Daarnaast werd een kernset ontwikkeld bestaande uit de meest relevante onderwerpen voor zelfmanagement. Er werden verschillen gevonden tussen slokdarmkankerpatiënten in hun verwachtingen en behoeften ten aanzien van zelfmanagement en eHealth voor zelfmanagementondersteuning.  
Het is belangrijk om een diversiteit aan vormen van ondersteuning toe te passen gezien de toegenomen wens om persoonsgerichte zorg te bieden en het feit dat geen enkele benadering te allen tijde aan de behoeften van alle patiënten zal voldoen. De ontwikkeling van een nieuwe (digitale) zelfmanagement interventie om deze patiënten te ondersteunen, kan worden gebaseerd op de resultaten van de verschillende studies in dit proefschrift. 


Door: Daniëlle Adriaans, PhD I docent Fysiotherapie 
Betrokken lector: Angelique Dierick, lectoraat Decision Support: Who CAREs? 

Bijna twee-derde van de mensen met heup- of knieartrose ervaart een klinisch relevante verbetering na oefentherapeutische behandeling. Verwachtingen van patiënten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, zoals eerder is aangetoond bij gewrichtsvervangende operaties bij artrosepatiënten. Deze presentatie biedt een dieper inzicht in de invloed van verwachtingen en hoe deze gemeten kunnen worden bij fysiotherapeutische behandelingen van heup- en knieartrose.


Door: Anouk Konings-Pijnappels, epidemioloog I bewegingswetenschapper I docent I podotherapeut 

Fysiotherapeuten adviseren bijna alle patiënten met lage rugpijn om thuis oefeningen te doen. Maar hoe vaak volgen patiënten deze adviezen op? En, leidt het opvolgen van deze adviezen daadwerkelijk tot een beter herstel vergeleken met patiënten die dat niet doen? Wat zijn de factoren die bepalen of een patiënt de adviezen wel of niet opvolgt?  
Deze vragen en de zoektocht naar antwoorden vormen de kern van het proefschrift van Remco Arensman, getiteld: "To exercise or not to exercise: Exploring Adherence to Home-Based Exercise in patients with Low Back Pain". 


Door: Remco Arensman I PhD Candidate E-exercise Low Back Pain Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie (Fontys, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht en LRJG) & docent Hogeschool Utrecht