De student

Sten’s data laten het zien

Afstudeerder Sten Bierens (25) bij de Fontys opleiding fysiotherapie is sinds 5 februari dit jaar bezig met zijn onderzoek naar de belasting van de Gluteus Medius, een spier die in het heup- en bilgebied ligt en meehelpt met het voorwaarts, zijwaarts, achterwaarts bewegen van het been. Daarnaast kan deze spier ervoor zorgen dat het been zowel naar binnen als naar buiten roteert. Gespannenheid van de gluteus medius kan heup- en onderrugklachten veroorzaken. Sten wil weten wat deze spier doet tijdens de oefening crossover step up, het kruiselings op en af stappen van een verhoging. ‘Hoe wordt deze spier belast en in welke mate?’,wil hij duidelijk krijgen. De cross over step up is een wat meer gecompliceerde oefening dan de gewone step up beweging. Sten is benieuwd of dit bijdraagt aan de krachttoename van de bilspier. Een krachttoename zou namelijk bevorderlijk kunnen zijn en door een therapeut ingezet kunnen worden voor het voorkomen of verhelpen van blessures.

Sfeerafbeelding Fontys

De Test

Om de bilspier te kunnen onderzoeken tijdens crossover step ups moeten de sensoren van de EMG meting op de betreffende spier worden bevestigd. Deze sturen vervolgens de data door naar de laptop. Sten heeft zijn netwerk skills ingezet om voldoende deelnemers voor zijn test op te trommelen. Met een mail aan zijn medestudenten kwamen er al reacties, maar nog niet voldoende. Een aantal appjes naar zijn familie en vrienden en de onderzoeksgroep kwam uiteindelijk op 23 deelnemers. Het criterium voor de test waren mensen zonder blessures. Hoe kun je nu weten of een oefening effect heeft als iemand lichamelijk volledig goed functioneert, vraag je je misschien af. Sten: ‘Wanneer er nog zo weinig onderzoek is gedaan naar een onderwerp, dan begin je altijd met een nulmeting. Vandaar uit kan er verder onderzoek worden gedaan.’

In 6 dagdelen zijn de deelnemers in het beweging analyse lab van Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven onderzocht. Dit lab is een meetruimte waar de nieuwste, meeste geavanceerde en accurate meetapparatuur voor bewegingsregistratie staan, zoals computergestuurde dynamometers waarmee nauwkeurig kracht kan worden gemeten, en apparatuur voor 3D-bewegingsregistratie.

Lees hier wat Sten's verdere plannen zijn.

Sfeerafbeelding Fontys

Innovatieve ideeën voor de zorg voor morgen? Kom dan netwerken op de Afstudeerdagen op 3 t/m 5 juli 2018!

Op dit event laten 200 afstudeerders innovatieve en praktijkgerichte inzichten en oplossingen voor de zorg(professional) zien. Fontys Paramedische Hogeschool is continu op zoek naar nieuwe kennispartners en projecten. We maken graag kennis met je!

En ontvang een uitnodiging van ons.

Sfeerafbeelding Fontys