Het onderzoeksgebied

Spieren onthuld

Fysiotherapeuten, podotherapeuten of andere paramedische behandelaars zijn meestal erg begaan met hun cliënt. Ze willen weten welke oefeningen nu effect hebben op het lichamelijk herstel. Ze kijken naar de performance van de cliënt in de oefeningen die ze adviseren of protheses die ze bieden. Toch blijft er een belangrijk gedeelte buiten beeld: hoe komt het dat een bepaalde behandeling wel of geen effect heeft? Laten we nog meer inzoomen op dit probleem. Is duidelijk welke spier in welke mate wordt belast bij een specifieke oefening? Dit blijft grotendeels giswerk. Deze informatie zou de therapeut kunnen helpen te bepalen welke oefening effect heeft op het lichaam van een individu. Veel interventies, en daarmee bedoelden we alles wat de therapeut aanbiedt voor het herstel van de cliënt, vinden veelal nog intuïtief plaats. Het is dus heel lastig voor een therapeut zijn eigen handelen te evalueren. Als het op gezondheid aankomt, dan mag er eigenlijk niets aan het toeval over worden gelaten. Dus hoe kun je dit oplossen? Elektromyografiemetingen, ofwel EMG biedt hier een uitkomst in.

Sfeerafbeelding Fontys

Techniek in makkelijker jasje

EMG bestaat al heel lang. Deze techniek is echter een stuk ‘gebruikersvriendelijker’ voor klinische behandelaars geworden. Waar ‘vroeger’ sensoren nog met elkaar verbonden waren met ingewikkelde bedrading en er gel moest worden toegevoegd om contact met het lichaam te maken, zijn ze nu draadloos met elkaar gesynchroniseerd en kunnen ze zonder gel worden bevestigd. Voorheen werd de ruwe data naar een ‘kast’ verstuurd of werd deze nog op een fax uitgetekend en moest het analyseren nog beginnen. Nu worden geavanceerde algoritmen in real time op een laptop of tablet toegepast en zichtbaar gemaakt en ontvangt de therapeut direct een concreet beeld van het effect van zijn behandeling. Technologische ondersteuning in de zorg komt hierdoor aanzienlijk dichterbij, maar ook een nog meer op de persoon afgestemd programma voor zijn of haar lichamelijke herstel.

Sfeerafbeelding Fontys

Bewezen advies

Tim Gerbrands, docent-onderzoeker en betrokken bij bewegingsregistraties in het beweginganalyselab bij het Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven houdt zich met zijn studenten geregeld bezig met EMG metingen. Hij vindt het belangrijk dat de studenten leren de drempel van technologiegebruik te overwinnen. ‘’Het wordt steeds makkelijker om zelf sensortechnologie toe te passen in de paramedische praktijk. Veel fysiotherapiepraktijken doen dit nog niet, maar hier gaat snel verandering in komen. In het lab leren studenten al tijdens hun studie om hun therapeutisch handelen objectief te ondersteunen en te evalueren met o.a. sensortechnologie en zijn zo in staat om het werkveld te hervormen en de zorg verder te verbeteren. Wie niet met deze ontwikkelingen meegaat wordt ingehaald door de concurrentie: een achterstand die maar lastig is te overkomen. Studenten ervaren hands-on hoe technologie kan bijdragen aan Evidence Based Practice. Handelen uit intuïtie volstaat niet voor de meest een effectieve behandeling: objectieve dataverzameling met sensortechnologie kan hierin cruciaal zijn - EMG is hier een goed voorbeeld van.”

Sfeerafbeelding Fontys

Met EMG naar de eindstreep

Momenteel zijn er 11 afstudeerders bezig met een onderzoek naar de spierfunctie tijdens het uitvoeren van bewegingsoefeningen, gemeten met EMG. De vraagstelling is per student ongeveer hetzelfde, maar ze focussen zich elk op een andere oefening, squatten bijvoorbeeld of step ups. Ze gaan aan de hand van verschillende oefeningen na welke spier activiteit vertoont en in welke mate. Deze inzichten moeten de therapeut uiteindelijk helpen met het opstellen van een gepersonaliseerd programma, oefeningen die helemaal zijn afgestemd op het individuele lichaam met zijn of haar specifieke behoeften voor herstel.

Sfeerafbeelding Fontys

Innovatieve ideeën voor de zorg voor morgen? Kom dan netwerken op de Afstudeerdagen op 3 t/m 5 juli 2018!

Op dit event laten 200 afstudeerders innovatieve en praktijkgerichte inzichten en oplossingen voor de zorg(professional) zien. Fontys Paramedische Hogeschool is continu op zoek naar nieuwe kennispartners en projecten. We maken graag kennis met je!

En ontvang een uitnodiging van ons.

Sfeerafbeelding Fontys