Leefstijlcoach

Wat houdt het project in?

Steeds meer Nederlanders hebben last van overgewicht of obesitas. Een maatregel in het Nationaal Preventieakkoord tegen overgewicht en obesitas is het verzorgen van zorg en ondersteuning op maat door deel te nemen aan gecombineerde leefstijlprogramma’s om mensen te leren om gezonder te kunnen leven. Binnen de post-hbo opleiding Leefstijlcoach worden (zorg) professionals opgeleid tot leefstijlcoach zie bekwaam zijn om gecombineerde leefstijl interventies uit te voeren. De opleiding is geschikt voor reeds afgestudeerde paramedici en zal vanaf september 2019 starten.

Wij leiden toekomstbestendige Leefstijlcoaches op, die op het gebied van gedragsverandering en eigen regie de cliënt ondersteuning op maat kan bieden. Hierbij wordt zelfregulerend leren en evidence based handelen gestimuleerd en wordt gestreefd naar kennisverspreiding rondom positieve gezondheid.

De post-hbo opleiding Leefstijlcoach is een 16-daagse opleiding die bestaat uit drie modules, “Gezondheid en (zelf)monitoring”, “Zelfregie in Leefstijlverandering” en “De praktijk”. Gedurende op post-hbo opleiding  komen de grondbeginselen van gezondheid aan bod en komen de  de biologische en psychologische mechanisme over bewegen, voeding en gedrag centraal staan. Hierbij worden monitoringsmogelijkheden van gedrag aangereikt en gespreksvaardigheden geleerd. Daarnaast wordt de beïnvloeding van omgeving en gedrag op de gezondheid verklaard.

Hierna wordt verder ingegaan op de fases van gedragsverandering en het verwerven van coaching vaardigheden. Gedurende deze module wordt geleerd in welke fase van gedragsverandering de cliënt zich bevindt en het stimuleren van het verhogen van eigen effectiviteit ten aanzien van het aanpassen van de leefstijl. Risicosituaties ten aanzien van een terugval worden geïdentificeerd en de cliënt wordt gecoacht hoe hier mee om te gaan ten behoeve van duurzame gedragsverandering. Op deze manier staat eigen regie van de cliënt en het verhogen van eigen effectiviteit centraal deze module.

Ook de bedrijfsvoering van Leefstijlcoach komt aan bod. Hierbij is aandacht voor teamcoaching en is aandacht voor aandacht voor de programmatische opbouw van de begeleiding, therapietrouw, het meten van effectiviteit en het schrijven van correcte rapportages en communicatie.

Vraag het mij

Meer weten, publicatie opvragen of andere vraag? Benader mij!

Joke Manders

joke.manders@fontys.nl
Sfeerafbeelding Fontys