RISE-cohort studie

Wat houdt het project in?

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 43.000 mensen een eerste beroerte. De acute zorg is dusdanig verbeterd dat steeds minder mensen overlijden aan de gevolgen van een beroerte. Na de beroerte ervaren veel mensen problemen in het vervolg van hun leven. Ruim veertig procent van de mensen die een beroerte hebben doorgemaakt geeft aan beperkingen te hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en een groot deel van de mensen geeft daarnaast beperkingen aan in hun participatie (werk, hobby’s en sociale activiteiten) vergeleken met het leven voor de beroerte.

Ongeveer de helft van de mensen na een beroerte overlijdt binnen vijf jaar (4), een kwart krijgt een tweede beroerte en 12 tot 40 procent van de mensen gaat achteruit in functioneren (7). Een van de aspecten in de tertiaire preventie voor mensen na een beroerte is het beweeggedrag. De RISE-cohort studie brengt het beweeggedrag van mensen na een beroerte in kaart en volgt 200 mensen tot twee jaar na de beroerte.

Met een beweegmonitor wordt in kaart gebracht hoeveel mensen bewegen en de intensiteit van bewegen, maar ook hoeveel mensen zitten. Het geeft inzicht in op welke momenten van de dag mensen zitten, of wanneer ze juist veel bewegen. Naast het algemene beweeggedrag wordt onderzocht of er groepen te identificeren zijn die veel of weinig bewegen. Wanneer de groepen bekend zijn wordt onderzoek gedaan naar welke factoren voorspellend zijn om tot een van de groepen te behoren. Factoren waaraan gedacht kan worden zijn de ernst van de beroerte, locatie in de hersenen van de beroerte, persoonlijke factoren maar ook fysieke, cognitieve en mentale factoren. Met deze factoren kan na ontslag uit het ziekenhuis voorspeld worden wie ondersteuning nodig heeft.

Vraag het ons

Meer weten, publicatie opvragen of andere vraag? Benader ons!

Annelies van der Neut

eja.vanderneutpiels@fontys.nl
Sfeerafbeelding Fontys

Drs. Roderick Wondergem

r.wondergem@fontys.nl
Sfeerafbeelding Fontys

Dr. Martijn Pisters

m.pisters@fontys.nl
Sfeerafbeelding Fontys