Probleem

We kennen allemaal wel iemand die een beroerte heeft gehad. Wanneer die persoon geen naaste relatie is, dan beseffen we ons niet altijd wat voor impact het heeft. Een beroerte, een herseninfarct of- bloeding ‘grijpt’ een persoon bij zijn nekvel en hij of zij moet het leven fysiek en vaak mentaal weer helemaal opnieuw opbouwen. Geen sinecure dus.

Docent en onderzoeker Roderick Wondergem bij Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven ziet dat mensen met een beroerte meer, zoals ze dat in de medische wereld noemen, sedentair gedrag vertonen in vergelijking met gezonde leeftijdsgenoten. Dit betekent dat deze mensen gemiddeld vaker zitten en liggen gedurende de dag.

Het blijkt dat vaak zitten en liggen al niet goed is, maar lang achter elkaar zitten of liggen nog slechter. Welke risico's zijn er aan sedentair gedrag verbonden? Nou, aardig wat. Het kan bijvoorbeeld cardiometabole problemen veroorzaken zoals een te hoge bloeddruk, problemen met de cholesterol en problemen met de suikerhuishouding. Met name op de lange termijn is dat niet erg bevorderlijk voor het lichaam.

Sfeerafbeelding Fontys

Onafhankelijk van hoeveel iemand dagelijks beweegt zorgt sedentair gedrag ook nog eens voor een hoger risico op een tweede beroerte of het krijgen van andere hart- of vaataandoeningen. Belangrijk is dat deze mensen gepersonaliseerde beweegzorg op maat krijgt.

Sfeerafbeelding Fontys

Innovatieve ideeën voor de zorg? Interesse in samenwerking?
Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.