Waarde interprofessioneel spreekuur 1e en 2e lijn orthopedie

Het Orthopedisch Centrum Máxima (OCM) is een toonaangevend tweede- en derdelijns centrum voor houding en beweging in Nederland. Het centrum is gevestigd in Máxima Medisch Centrum Eindhoven. Orthopedisch chirurgen en sportartsen bij het OCM zijn gespecialiseerd in (sport)letsels, prothese revisiechirurgie en kinderorthopedie met focus op heup, knie en schouder.

Sportspreekuur

Sportorthopedie is een specialisatie binnen het OCM. Sporten is populair in Nederland, maar leidt regelmatig tot blessures. Bijna twee miljoen mensen worden jaarlijks medisch behandeld voor letsel opgelopen tijdens het sporten. Dit kan geleidelijk of acuut ontstaan zijn. Blessures kunnen zowel de sportbeoefening als de dagelijkse activiteiten belemmeren. Een zorgvuldige diagnose en behandeling kan dan helpen bij een vlotte én veilige terugkeer naar het sporten. Tijdens het sportspreekuur werkt de orthopedische chirurg met de sportarts en sportfysiotherapeut samen om snel toegankelijke en interprofessionele zorg te bieden aan de sporter met sportblessures en sportgerelateerde klachten.

Schouderspreekuur

In dit spreekuur wordt de patiënt gezien door een orthopedisch chirurg en een eerstelijns fysiotherapeut gespecialiseerd in letsels van de schouder.

Om tot kwalitatief hoogwaardige en doelmatige zorg te komen is het belangrijk om inzicht te krijgen in de gezondheidsuitkomsten die voor de patiënt en de zorgprofessional belangrijk zijn en hoe het interprofessioneel sportspreekuur/schouderspreekuur hieraan bijdraagt (in positieve en negatieve zin).

De focus van deze onderzoekslijn richt zich op het in kaart brengen van wat de waarde van het sportspreekuur en het schouderspreekuur voor de patiënt en zorgprofessionals is.