FunPartClub: Functie en participatie bij kinderen met klompvoeten

Wat houdt het project in?

We proberen een beter inzicht te krijgen in factoren die ervoor kunnen zorgen dat een relapse bij kinderen met klompvoet in een vroeg stadium opgespoord kan worden door middel van technologie (bijvoorbeeld bewegingsanalyse en echografie). Indien dit mogelijk blijkt te zijn, dan is de kans groter dat hier met een niet-operatieve behandeling (bijvoorbeeld gipsen, fysiotherapie) succes behaald kan worden. Driedimensionele gangbeeldanalyses en echografie lijken uitermate geschikt om functionele problemen rondom de klompvoet vroegtijdig op te sporen. Deze studie zal met behulp van uitgebreide gangbeeldanalyses enerzijds een beter inzicht geven in de factoren die gelinkt zijn met relapse klompvoet alsook een vroegtijdige detectie van die relapse mogelijk maken.

Naast functionele problemen tijdens het lopen kunnen lichamelijke beperkingen leiden tot beperkingen in deelname aan andere dagelijkse activiteiten en daardoor de participatie van een kind belemmeren. Dit heeft niet alleen invloed op de lichamelijke gezondheid van een kind, maar ook op de ontwikkeling van zijn of haar sociale relaties en sociale vaardigheden. Daarom wordt in deze studie middels vragenlijsten in kaart gebracht in hoeverre het participatieniveau en motorisch vermogen van kinderen met een (relapse) klompvoet verschilt van kinderen zonder klompvoet.

In dit onderzoeksproject zal de rol van gangbeeldanalyse bij vroege detectie en behandeling van een relapse klompvoet worden bestudeerd, evenals de relatie tussen participatieniveau, motorisch vermogen en functioneren bij dagelijkse activiteiten. De onderzoeksresultaten worden gekoppeld aan klinische resultaten en door de patiënt ervaren functionele beperkingen om zo een bijdrage te leveren aan de behandeling van een (relapse) klompvoet.

Deelnemen aan dit onderzoek?

Ja, ik wil meer informatie over deelname

Vraag het ons

Meer weten, publicatie opvragen of andere vraag? Benader ons!

Benedicte Vanwanseele (Onderzoeker, Fontys Paramedische Hogeschool)

b.vanwanseele@fontys.nl

Marieke van der Steen (Onderzoeks-coördinator, Catharina Ziekenhuis, Máxima MC)

marieke.vander.steen@mmc.nl