Jeroen Bosch Ziekenhuis

Over het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch ziekenhuis is een topklinisch JCI-geaccrediteerd opleidingsziekenhuis. Op de afdeling beeldvormende technieken werken ongeveer 200 medewerkers, waarvan ongeveer 140 MBB-ers. Daarnaast werken er ook gemiddeld 2 duaal-MBRT studenten per leerjaar op de afdeling. De afdeling beeldvormende technieken is onderverdeeld in nucleaire geneeskunde, radiologie en vaatlaboratorium.

Een aantal MBB-ers is zowel werkzaam op radiologie als vaatlaboratorium of radiologie en nucleaire geneeskunde. Binnen de afdeling beeldvormende technieken worden onderzoeken en behandelingen uitgevoerd met behulp van röntgenstraling, echografie (inclusief doppler), magnetische velden (MRI) en radiofarmaca.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys

De aanvragen voor onderzoeken en behandelingen komen van extern (huisarts), intern (medische specialist) of voor wetenschappelijk onderzoek (trials). De afdeling beschikt over goed uitgeruste onderzoekskamers op vijf verschillende locaties en hebben daarmee de mogelijkheid om een groot aantal verschillende onderzoeken te verrichten. 

Visie & ambitie Jeroen Bosch Ziekenhuis

De missie en visie van het Jeroen Bosch ziekenhuis is opgehangen aan ons gewaagd doel: “In 2025 geven de mensen uit Den Bosch en omstreken hun gezondheidswelzijn het hoogste cijfer van Nederland”.

Denken vanuit ‘positieve gezondheid’ helpt ons bij het realiseren van het gewaagd doel. Bij positieve gezondheid staat namelijk kwaliteit van leven centraal. Dit betekent dat we binnen het ziekenhuis meer van gezondheid in plaats van ziekte uitgaan en kijken we vooral naar wat mensen wél kunnen. Dit kunnen we uiteraard niet alleen. Met ieders inbreng, de inzet van moderne technologieën en intensieve samenwerking in het netwerk willen we dit waarmaken.


Motto van de organisatie

"Gewoon, omdat jij ertoe doet."

Denken vanuit ‘positieve gezondheid’ helpt ons bij het realiseren van het gewaagd doel. Samen met de patiënt bepalen we wat deze nodig heeft en van wie, zodat de patiënt zo lang mogelijk het leven kan leiden dat hij/zij wil. Wij zetten daarvoor al onze medische expertise in en zoeken de samenwerking, bijvoorbeeld met familie en vrienden, huisarts, gemeente en thuiszorg. Gewoon, omdat jij ertoe doet. 


Onze visie op opleiden

Als opleidingsziekenhuis investeren we intensief in de ontwikkeling van onze (toekomstige) medewerkers. Om onze ambitie voor inwoners in de regio waar te kunnen maken is het van belang dat onze medewerkers beschikken over voldoende regie, veerkracht en het vermogen om samen te werken over de muren van onze eigen vakgebieden en organisaties.

De afdeling beeldvormende technieken werkt samen met het IZIC (Interdisciplinair Zorg Innovatie Centrum) Tolbrug-JBZ. Binnen het IZIC leren studenten van verschillende paramedische opleidingen en verschillende hogescholen samen met en van elkaar. Elke woensdag hebben de studenten gezamenlijke bijeenkomsten, zoals procesbegeleiding en intervisie, maar ook klinische lessen, workshops of eigen invulling vinden plaats. Binnen de PW beeldvormende technieken worden daarnaast ook fotobesprekingen door studenten gehouden.

Om samen te leren is het noodzakelijk dat het leerklimaat een veilige omgeving is waar men zich kwetsbaar durft op te stellen binnen zijn of haar leerproces. Het geven en ontvangen van feedback op de werkvloer en het respecteren van de ander is een voorwaarde om samen te leren.

Binnen de PW beeldvormende technieken vindt daarom een aantal keer per jaar een studentenoverleg plaats, waarbij alle studenten samen sparren en bespreken hoe zij hun leerproces op de afdeling ervaren en of er verbeterpunten zijn die doorgegeven kunnen worden aan de praktijkopleiders.

Een mooie plaats om te leren is de leertuin. Op een tweetal buitenlocaties (Boxtel en Rosmalen) hebben wij een buckykamer als leertuin ingericht. Hier leren twee studenten onder begeleiding van een coach zelfstandig onderzoeken op een buckykamer voor te bereiden, uit te voeren en te evalueren door elkaar te coachen in hun leerproces.



Wat zijn de gemeenschappelijke onderzoeks- en innovatielijnen?

Je voldoet aan alle te behalen schooleisen die nodig zijn voor het starten van een stage in het 4e jaar van de MBRT opleiding. Daarnaast heb je affiniteit met de afstudeer thema’s van de afdeling.

De volgende persoonskenmerken worden verwacht van studenten op de PW:

  • Je staat stevig in je schoenen, je weet wat je wilt en neemt initiatief;
  • Je bent toegankelijk en maakt makkelijk contact met andere mensen;
  • Je bent enthousiast en brengt energie mee;
  • Je bezit planvaardigheden om naast de stage ook een afstudeerproject uit te voeren;
  • Je bent in staat om de regie te nemen over je eigen leerproces;
  • Je kiest bewust voor de professionele werkplaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en je kunt motiveren waarom.

Wat zijn de gemeenschappelijke onderzoeks- en innovatielijnen?

Er is (nog) geen onderzoeks- of innovatielijn. Wel is er behoefte aan onderzoeken binnen de volgende thema’s:

  • Patiëntbeleving
  • Milieu en duurzaamheid
  • Pathologie bij onderzoeken

Van studenten die bij ons een onderzoek uitvoeren wordt verwacht dat zij aan de afdeling een terugkoppeling geven over de onderzoeksmethode, resultaten, conclusie en aanbevelingen. Daarnaast verwachten we van alle studenten dat zij een poster maken ten behoeve van de afdeling en dat zij een terugkoppeling presenteren op de feestelijke afsluiting van het PW-IZIC jaar. 


Samenwerking met andere professionele werkplaatsen binnen de organisatie

PW beeldvormende technieken - Jeroen Bosch ziekenhuis werkt samen met het IZIC (Interdisciplinair Zorg Innovatie Centrum) Tolbrug-JBZ.