Jos vertelt

Jos Ambachtsheer liep in het laatste jaar van zijn opleiding MBRT stage op de afdeling Radiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Wat is volgens jou het verschil tussen een reguliere stage en praktijkleren in een Professionele Werkplaats?

“Het verschil dat ik heb ervaren in vergelijking met mijn halfjaarstage is dat de nadruk nóg meer ligt in het ontwikkelen van jou als professional en minder de focus op het meewerken in de praktijk. Elke woensdag hadden we een studiedag waarbij we met drie derdejaars studenten, drie vierdejaars studenten en nog verschillende studenten van de duale opleiding bij elkaar zaten. Doordat je met veel studenten bij elkaar bent is er ruimte om je ervaringen en de kennis die je hebt opgedaan te delen.

Sfeerafbeelding Fontys

Dit doe je in een Professionele Werkplaats dus bijna elke woensdag en bij een halfjaarstage gebeurt dit vrijwel alleen op terugkomdagen. Wat je hierbij wel als nadeel kunt zien, is dat je jouw functioneren in de praktijk gaat vergelijken met andere studenten. Je kunt hierdoor wat onzeker worden wanneer een ander bijvoorbeeld al meer onderzoeken kan uitvoeren dan jijzelf.”

Hoe heb je de begeleiding ervaren?

“Wij waren als voltijd studenten de eerste lichting die in de Professionele Werkplaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de slag ging, dus het was in het begin erg zoeken. Ook de begeleidend docent moest haar weg vinden tussen aan de ene kant Fontys en aan de andere kant de manier van werken op de afdeling. Voor de medewerkers in het Jeroen Bosch Ziekenhuis was het wennen, omdat de manier van stagelopen anders was dan voorheen. Daarom is er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een select groepje werkbegeleiders die vooral studenten uit de Professionele Werkplaatsen begeleiden. Als je deze begeleiders beter leert kennen en met hen duidelijk de werkzaamheden afstemt, bevordert dit je leercurve enorm. Begeleiders staan open voor feedback en zijn ook zeker bereid jou feedback te geven als jij hierom vraagt.”

Waarom raad je andere studenten dit traject aan?

“Wat ik zeker als prettig heb ervaren is dat alles op één locatie is. Je hebt vrijwel altijd dezelfde mensen om je heen en je contacten met begeleiders is hierdoor minder oppervlakkig. Je ziet de begeleidend docent namelijk niet alleen op terugkomdagen, maar bijna elke woensdag.”