Catharina Ziekenhuis

Over het Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een ambitieus, topklinisch opleidingsziekenhuis. Onze zorgprofessionals zijn gedreven om patiënten elke dag de beste zorg te geven. Naast de basisfuncties bieden we op Hiervoor verwijzen regionale en landelijke ziekenhuizen patiënten naar het Catharina Ziekenhuis.

Missie, visie en uitgangspunten Catharina Ziekenhuis

In het Catharina Ziekenhuis combineren we complexe behandelingen met de nieuwste technieken. Innovatie speelt een belangrijke rol.

Op tal van terreinen wordt met geavanceerde techniek en apparatuur diagnostiek en behandeling bedreven. Zorgprofessionals in het Catharina Ziekenhuis zijn vooruitstrevend en altijd op zoek naar nieuwe wegen om zorg nog beter en veiliger te maken.

Het Catharina Ziekenhuis biedt tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische professionals en werkt daarin nauw samen met opleidingscentra en -ziekenhuizen in de regio, waaronder het UMC Maastricht. Het ziekenhuis is lid van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen gericht op kwaliteitsverbetering en innovatie.


Motto van de organisatie

Catharina is de beschermheilige van de parochie waaruit het ziekenhuis is ontstaan. Zij was zo gedreven in haar geloof dat ze dit uiteindelijk met de dood moest bekopen. Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënten elke keer opnieuw de best mogelijke behandeling te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven. 


Afdelingen

Nucleaire Geneeskunde
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde onderzoeken we de functie en afwijkingen van diverse organen m.b.v. verschillende radioactieve stoffen. De afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Catharina Ziekenhuis vervult een regionale functie. Naast een uitgebreid pakket aan diagnostische onderzoeken worden veel therapieën verricht (vooral jodium-131 therapie en Radium therapie ). Hiertoe beschikt de afdeling over een SPECT-CT  en twee PET-CT camera’s en een eigen verpleegafdeling. 

Radiotherapie
Radiotherapie noemen we ook wel bestraling. De bedoeling van radiotherapie is de zieke cellen (het kankergezwel) onherstelbaar te beschadigen. Radiotherapie kunnen we op twee manieren toepassen: als uitwendige bestraling en als inwendige bestraling. Meestal bestralen we uitwendig. 

Op de afdeling Radiotherapie van het Catharina Kanker Instituut worden jaarlijks ongeveer 4000 patiënten behandeld. Zo'n 80% van die 4000 patiënten is doorverwezen vanuit een ander ziekenhuis. 

De afdeling Radiotherapie van het Catharina Kanker Instituut behoort volgens patiënten tot de top drie van Nederland. Vooral de deskundigheid van het personeel en de omgang met de laboranten worden zeer hoog gewaardeerd. Ook het feit dat patiënten steeds met dezelfde radiotherapeut te maken krijgen en inspraak hebben op het tijdstip van de bestralingsbehandelingen, wordt als bijzonder prettig ervaren. Dat blijkt uit de uitkomsten van de CQ-index (Consumer Quality Index) Radiotherapie; een vragenlijst waarin concrete patiënten ervaringen met zorg worden gemeten. 

Radiologie
Binnen de afdeling Radiologie worden diagnostiek en behandelingen verricht, gebruikmakend van beeldvormende technieken (conventioneel röntgendiagnostiek, CT, MRI, Angiografie en Echografie). De afdeling Radiologie bestaat uit een gedreven team van circa 160 medewerkers. In ons ziekenhuis werken 12 radiologen. We hebben 20 verschillende onderzoekskamers. De afdeling levert 24 uur zorg. Als MBB’er werk je nauw samen met onder andere de OK, Spoedeisende Hulp, verpleegafdelingen en poliklinieken.


Het doel van de samenwerking met Fontys 

Het doel van onze samenwerking met Fontys is het samen scheppen van een krachtige leer- en werkomgeving in een multidisciplinair netwerk waarbij ruimte is voor het gezamenlijk ontwikkelen van kennis en ideeën, over het beroep, over innovatie en over de kwaliteit van zorg die wij leveren. Wij willen werken aan een voldoende grote en duurzaam inzetbare groep professionals.  


Onze visie op opleiden

Binnen het Catharina ziekenhuis vinden we het belangrijk een leer-werkomgeving te creëren waar op basis van reflectie en feedback geleerd mag en kan worden. Dit gebeurt onder aansturing en coaching van goed opgeleide professionals. Door het werken en leren met anderen (90%) en leren van formele interventies (10%).  

Bij dit werkplekleren is reflectie op het eigen handelen erg belangrijk, zelfs noodzakelijk. Dat betekent dat we ervoor zorgen dat deze reflectie ook voortdurend plaats vindt tijdens het werken. 

Ook vinden we het van belang dat studenten zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces, het zelfgestuurd leren. Om zelfgestuurd te kunnen leren, moet je weten wat je moet leren, hoe je het moet leren en je moet in staat zijn om te beoordelen of je het geleerd hebt.  

Door samen op te trekken wordt leren vaak effectiever. Studenten leren door en van anderen door in teams samen te werken. Door af te kijken, te observeren, met elkaar in gesprek te gaan, feedback te geven, kennis te delen en te produceren. Daarbij is een veilige werk- en leeromgeving erg belangrijk. 



Wat zijn de gemeenschappelijke onderzoeks- en innovatielijnen?

De PW is in september 2021 gestart op de radiotherapie, en in september 2022 is deze PW uitgebreid met de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde. Op dit moment zijn er nog geen duidelijke onderzoekslijnen gedefinieerd, dit is nog in de opzetfase. De student bepaalt samen met de afdeling het onderwerp van afstuderen en maakt afspraken met de begeleiders. 


Wordt er samengewerkt met andere Professionele Werkplaatsen binnen de organisatie?

Mogelijk in de toekomst samenwerking met de PW van de afdeling Oncologie.