Werkplaats Sociaal Domein

Sfeerafbeelding Fontys

Werkplaatsen Sociaal Domein

Werkplaatsen Sociaal Domein zijn regionale samenwerkingsverbanden van hogescholen en lectoraten, zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten, gericht op praktijkonderzoek, beroepsinnovatie en deskundigheidsbevordering op het terrein van de transities: maatschappelijke ondersteuning, participatie en jeugd. Ze zijn de opvolgers van de Wmo-werkplaatsen. In september 2009 startten zes regionale Wmo-werkplaatsen in Nederland. In 2013 werd het aantal werkplaatsen uitgebreid tot 14, waardoor een landelijk dekkend netwerk is ontstaan. De Werkplaatsen Sociaal Domein worden financieel ondersteund door het ministerie van VWS. Meer informatie vind u op de site van de Werkplaats Sociaal Domein.

 

Themalijnen

Gedurende de periode 2020-2022 kent de Werkplaats Sociaal Domein Noord-Brabant Fontys de volgende themalijnen:

1.       Community Development

2.       Integraal Samenwerken

3.       Meervoudige reflexie

Deze lijnen worden empirisch uitgewerkt binnen verschillende sharing community’s waarvan de inzichten o.a. worden gedeeld via de Society Colleges en de Week van de Verbinding.

In de Werkplaats Sociaal Domein Noord-Brabant Fontys werken diverse welzijns-, zorgorganisaties, gemeentes en andere onderwijsinstellingen samen met het lectoraat van Fontys Hogeschool Sociale Studies.

De werkplaats richt zich op praktijkonderzoek, beroepsinnovatie en deskundigheidsbevordering in de context van maatschappelijke veranderingen.

De werkplaats wordt geleid door Dana Feringa, associate lector.