Werken in een nieuwe structuur

Omdat de fysieke overgang tussen privé en werk ontbreekt, is het lastiger om grenzen te stellen. Doorgaans pakt dit negatief uit voor de privétijd. Ja, we regelen af en toe privézaken onder werktijd. Maar onderzoek laat zien dat we verhoudingsgewijs meer werktaken in privétijd doen.

De eerste en misschien wel belangrijkste tip is daarom:

  • Maak voor jezelf een werkschema en houd je eraan.
  • Sta op tijd op, douche jezelf, kleed je aan en begin op een vaste tijd.
  • Maak je planning dan ook niet alleen in je hoofd. Schrijf het op! Een handig hulpmiddel hierin is de 25 minuten methode. Hiermee deel je taken in, in blokken van 25 minuten. Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Juist in een omgeving waar het al moeilijk genoeg is om geconcentreerd en productief te zijn kan dit erg helpen. Hoeveel 25 minuten blokken kun jij op een dag halen? Na vier blokken achter elkaar ben je al 2 uur bezig en is het tijd voor zeker 10-15 minuten pauze!

Ben je niet meer aan het werk, zorg dan ook dat je helemaal niet meer werkt. Check geen e-mails of apps. Zorg dat je echt herstelt. Je kunt nog zo hard werken of nog zo veel doen, maar pas bij voldoende herstel kun je dat de volgende dag(en) weer. Heel belangrijk voor je mentale gezondheid, is om geen ‘slaaf’ te worden van het nieuws. Dat betekent niet dat je moet stoppen met lezen over corona, maar neem het nieuws op gezette momenten tot je en bekijk goed welke nieuwspagina’s je wilt bekijken en volgen.

ArboUnie heeft de belangrijkste elementen om mentaal fit en sociaal verbonden te blijven bij thuiswerken samengevat in een infographic die je kan gebruiken als een checklist:

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

Tip!

‘s Ochtends heb je (vaak) de meeste energie en denkkracht, dus start de dag met je meest uitdagende taak. Dan is de kans het grootst dat je deze taak effectief kunt doen. Gelukt?! Alle taken daarna zijn makkelijker.


Stem af met je partner/gezin

Zijn de andere gezinsleden ook thuis? Dan heb je een extra uitdaging. Kinderen hebben huiswerk gekregen en je partner moet ook werken. Maar hoe deel je dat in? Wanneer mag jij werken en wanneer je partner? En hoe zorg je er dan voor dat je ook even niet gestoord wordt? Stem dit met elkaar af. Met iedereen thuis kun je niet doen wat je “normaal” ook zou kunnen doen. Dit is geen “normale” situatie. Stel dus je verwachtingen bij, hoe lastig dit ook is en stem dit af met je leidinggevende.

Laat het los

En wanneer het even allemaal niet lukt om in een nieuwe structuur te leven….laat het los en lees het artikel via de link hieronder van het NRC geschreven door Japke-d. Bouma: Adviezen, tips, schema’s gooi ze allemaal het raam uit, doe wat voor jóú werkt en verlaag je verwachtingen.

Lees het artikel in NRC