Lector Anje Ros

Anje Ros is ruim tien jaar lector bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Ze wil met haar onderzoek bijdragen een innovaties in het onderwijs. Ze is samen met leraren, schoolleiders en opleiders voortdurend op zoek naar manieren waarop het onderwijs verbeterd kan worden.

Het bevorderen van autonomie, door het bieden van voldoende structuur en een klimaat van respect en vertrouwen, is daarbij een leidraad. Anje doet onder andere onderzoek naar de ontwikkeling van een professionele cultuur waarin studenten, leraren, docenten en schoolleiders zelf onderzoeksmatig samenwerken aan onderwijsverbetering en een reflectieve, onderzoekende houding ontwikkelen.

Anje zorgt er met talrijke praktische publicaties voor dat wetenschappelijke kennis benut kan worden door de onderwijspraktijk en binnen de opleidingen. Ook de promovendi die ze begeleidt dragen niet alleen bij aan wetenschappelijke kennis, maar ook aan handvatten voor de praktijk.

Anje is een veelgevraagd spreker in het hele land. Binnen Fontys Hogeschool Kind en Educatie is ze actief in de curriculumcommissie en samen met collega’s verantwoordelijk voor de opleidingsvisie. Binnen Fontys ontwikkelt ze samen met collega’s kennis over innovatieve leeromgevingen. 

Anje heeft onderwijskunde gestudeerd in Groningen en is in 1994 gepromoveerd bij het GION. Ze heeft daarnaast als onderzoeker en adviseur bij KPC groep gewerkt.