Dominique van Rooij

Waarom heb je gekozen om te gaan afstuderen bij het lectoraat?
Ik heb het praktijkevent bezocht en daar heb ik met een paar studenten gesproken. Hun onderzoeksonderwerpen waren heel interessant, bijvoorbeeld hoe je talent in kan zetten in de arbeidsmarkt. Vervolgens heb ik uitgezocht wat het lectoraat was en mijn interesse uitgesproken naar lector Marian Thunnissen. Zij heeft me gekoppeld aan Manon Krabbenborg, die onderzoek doet naar de werkrelatie tussen docent en student. Dat leek me een interessant onderwerp.

Vertel eens wat meer over je onderzoek?
De eerste tien weken was ik met andere studenten bezig met de oriëntatiefase. Daarin schrijf je een projectvoorstel schrijven en de inleiding van je onderzoek door middel van literatuur. Je zoekt uit welke methode je toe gaat passen en formuleert een onderzoeksvraag, die luidt: “Hoe ziet de werkrelatie eruit tussen studieloopbaanbegeleider, docenten en studenten Toegepaste Psychologie?” Nu – begin 2019 – zitten we in de onderzoeksfase. Die bestaat onder meer uit dataverzameling en maken van audio-opnames van interviews. We hebben regelmatig bijeenkomsten om de voortgang van het onderzoek te bespreken.

Wat heb je tot nu toe geleerd?
Een deel professionalisering. Ik ben niet zozeer als student bezig, maar heb meer de rol van onderzoeker. Je wordt door je begeleider ook behandeld als onderzoeker. Ik heb ook geleerd mijn grenzen aan te geven en ben kritischer op wat iemand anders zegt. Ik heb meer ruimte om mondig te zijn.

Wat mij betreft is het verschil met een ‘gewone’ stageplek dat er geen sprake is van een belangenconflict. Het lectoraat houdt rekening met de belangen, eisen en voorwaarden van de opleiding. Het is ook een voordeel dat ik mijn begeleider Manon met veel regelmaat zie, waardoor ik vaak kan afstemmen.

Hoe is de begeleiding?
Heel fijn. Je hebt zelf de regie over je afstudeeronderzoek, maar het voortouw wordt genomen door de opdrachtgever. Ze vragen wat de dingen zijn die we willen bespreken en nemen je mee in het proces. Ze proberen het beste in je naar boven te halen en bouwen echt met jou samen aan het onderzoek.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

"Je hebt zelf de regie over je afstudeeronderzoek"