Mind Mansion

Bijna 20% van de mensen in Nederland heeft (weleens last gehad van) een angststoornis, met soms ernstige belemmeringen in het dagelijks leven als gevolg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet meer naar buiten durven door pleinvrees (de angst voor het verlaten van een vertrouwde en veilige omgeving). MindMansion wil ervoor zorgen dat mensen met een fobie beter en sneller geholpen worden.

Mind Mansion heeft als doel om mensen met een angst of fobie beter en sneller te kunnen helpen. De visie is om mensen met een angst of fobie te helpen hier beter mee om te leren gaan, zodat zij net als iedereen zonder angst door het dagelijks leven kunnen.

Mind Mansion is gestart met het maken van confrontatietherapie in combinatie met virtual reality. Dit wordt ook wel exposure therapie genoemd. Een cliënt wordt hierbij geconfronteerd met de angst en leert zo beter hoe hij of zij hier mee om moet gaan. De confrontatie wordt stapsgewijs opgebouwd en zo worden er langzaam grenzen verlegd. Zoek de confrontatie op met je angst en leer dat er vervolgens niets ernstigs gebeurt tijdens of na deze confrontatie.

Virtual reality biedt een veilige, gecontroleerde omgeving waar de cliënt zijn angst aan kan gaan. Biofeedback geeft de cliënt en behandelaar inzicht in de spanning die de therapie bij de cliënt teweegbrengt, zodat de therapie hierop kan worden afgestemd. Inmiddels zijn toepassingen ontwikkeld voor claustrofobie en vliegangst.

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys

2018 - 2019

Sfeerafbeelding Fontys

SIA Take-Off HBO

Betrokken docenten / onderzoekers

Projectresultaten

Publicaties

  • Scripties

Tools