Fontys Jazz Choir eerste plaats topklasse kleine groepen Balk Topfestival

Foto: Fontys Jazz Choir Foto: Fontys Jazz Choir

Rotterdam, 4 november 2017 l This article in English

Op zaterdag 4 november 2017 vond in de Doelen in Rotterdam de zesde editie van het Balk Topfestival plaats, het grootste Nederlandse festival voor lichte koormuziek. Fontys Jazz Choir sleepte de eerste plaats in de wacht in de categorie Topklasse, kleine groepen.

Balk Topfestival

Het beste dat Nederland te bieden heeft op het gebied van amateur koorzang lichte muziek,
verzamelt zich vanuit alle windstreken op één plek om elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te raken en om zich onderling te meten in vier categorieën:

  • Categorie 1: Grote koren en vocal groups (min. 30 zangers)
  • Categorie 2: Middelgrote koren en vocal groups (12 tot 30 zangers)
  • Categorie 3: Kleine koren en vocal groups (tot maximaal 11 zangers)
  • Categorie 4: Jeugd- en jongerenkoren (75% van de zangers is jonger dan 18 jaar)

Fontys Jazz Choir kwam in de derde categorie als winnaar uit de bus.

Foto: Fontys Jazz Choir Foto: Fontys Jazz Choir
Foto: Fontys Jazz Choir Foto: Fontys Jazz Choir Foto: Balktopfestival.nl / Fontys Jazz Choir Foto: Balktopfestival.nl / Fontys Jazz Choir

Fontys Jazz Choir

Fontys Jazz Choir is een Vocal Jazz Group van jonge mensen, gespecialiseerd in vocale meerstemmige jazz, maar zingt daarnaast ook pop, gospel en fusion. Het jazzchoir laat zich daarbij meestal begeleiden door haar eigen jazztrio, maar treedt ook wel op in samenwerking met grotere ensembles (zoals de Fontys Bigband). Om deel uit te mogen maken van het Fontys Jazz Choir moet men als student zijn ingeschreven: zodra een koorlid afstudeert moet hij op den duur automatisch afscheid nemen van het koor. Dat betekent dat het Fontys Jazz Choir regelmatig wisselt van samenstelling.

Stuwende kracht en dirigent van het koor is Hans van den Brand. Het Fontys Jazz Choir bestaat uit 11 Muziekstudenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) uit Tilburg: Kelly van den Boogaard, Kikki Vanhautem, Jamie van den Hombergh, Elise Doorn, Willemien Dijkstra, Silke Jansen, Bastiaan Sparnaay, Sil van den Hout, Harm van Bennekom, Neil Foreman en Jasper van Oerle. De leden van Fontys Jazz Choir beleefden tijdens het Balk Topfestival een geweldige dag. Tijdens deze dag nam Fontys Jazz Choir tevens afscheid van tenor Sil van den Hout, die de laatste keer met het koor optrad.