Ayla Toonen

Sommige mensen hebben het geluk dat ze dankbaar werk verrichten. Ayla Toonen is zo iemand. De deeltijdstudent Toegepaste Psychologie loopt stage bij LEV-groep. De ene dag helpt ze vluchtelingen een plek in de maatschappij te vinden. Op een ander moment in de week begeleidt ze ROC studenten die kwetsbare burgers helpen met huishoudelijke taken.

De taken van Ayla zijn moeilijk in één zin samen te vatten. “Als ik een poging mag wagen: coachen, taallessen, overleggen, activiteiten afstemmen en evalueren.” Ayla werkt veelal zelfstandig. Ze voert wel regelmatig gesprekken met haar stagebegeleider, om nieuwe doelen op te stellen. “Maar ze houden hier absoluut niet je handje vast.”

Vlak voor de carnavalsvakantie beleefde Ayla een bijzonder moment. Het had allemaal te maken met een ROC-student die het niet naar haar zin in had op de stageplek. Plotseling verscheen ze met haar moeder op school. “Ik was heel verrast en wist meteen wat ik moest doen”, geeft Ayla toe. “Ik bleef rustig en stapte naar mijn begeleider. Ondanks dat het niet de bedoeling was dat de student haar moeder meenam, zijn we toch samen het gesprek aangegaan. Uiteindelijk zijn we er met z’n allen uitgekomen.”

Ayla stipt daarnaast de dagelijkse uitdaging op haar stage aan. “Het zijn brutale studenten. Het is denk ik een goed teken dat ik bij sommige van hen het vertrouwen heb weten te winnen.” Dat is één van de redenen waarom Ayla’s stagebegeleider Thijs Scheerder zo positief is over de student. Hij gaf te kennen dat Ayla resultaatgericht is en een sterke drive heeft om te leren en ervaren. “Als ik mijn tussentijdse feedback erbij pak, lees ik dat Thijs ook geschreven heeft dat ik zorgvuldig, betrokken, inlevend en vasthoudend ben.”

Tijdens haar stage kreeg Ayla meer inzicht in haar eigen talenten. “Ik heb ontdekt dat ik verhelderend ben. Als iemand aar mij toe komt met problemen, kan ik het verhaal inzichtelijk maken voor die persoon. Ook ben ik iemand die positief in het leven staat. Dit breng ik over op anderen. Ik kan mensen weer in zichzelf laten geloven. Ten slotte ben ik ook sterk in coachen. Ik kan mensen in hun kracht zetten.”

Sfeerafbeelding Fontys

Ayla: “Ik breng mijn positieve instelling over op anderen”