Dominique Dortmans

Meerdere trainingen ontwikkelen, of hulp bieden aan jongeren met een rugzakje. Dominique Dortmans draait haar hand er niet voor om. Tijdens haar stage bij LEV-groep ontwikkelde ze zich in meerdere disciplines.

LEV-groep is een maatschappelijke organisatie die zich breed inzet, van vluchtelingenwerk tot buurtbemiddeling. De focus ligt op het versterken van de eigen kracht van burgers waarmee veelal de samenwerking wordt opgezocht. Binnen de dienstverlening van LEVgroep wordt er met zo’n 1500 vrijwilligers en 300 beroepskrachten aan diverse diensten gewerkt. Een van de opdrachten van Dominique was het ontwikkelen van een training die de samenwerking met vrijwilligers en beroepskrachten moet verbeteren. De andere training waar ze een bijdrage aan heeft geleverd, is een bijzondere. “Dat is een Masterclass ‘besturen’. Het is belangrijk dat een vrijwilliger op een rijtje heeft wat je als bestuurslid moet weten. Hoe ziet het basis besturen eruit?”

Chaotisch, chronisch
Naast het ontwikkelen en geven van trainingen lag de focus van Dominique ’s stage ook op coachen. Ze werkte mee aan een project waarbij jongeren zich aanmelden voor hulp bij allerlei soorten vraagstukken. “Bijvoorbeeld problemen op school, of hulp bij studeren”, licht Dominique toe. “Maar ook plannen en organiseren, privéproblemen, stoornissen of aandoeningen. Twee van die jongeren zijn aan mij gekoppeld. Wekelijks coachte ik hen één uur.”

Dominique coachte onder meer iemand met een chronische ziekte. Ze gaf haar advies hoe ze haar leven het beste kon inrichten en hoe ze moet omgaan met haar ziekte. “De andere leerling kwam met het verhaal dat ze heel druk was in haar hoofd. Ze had problemen thuis en wist niet meer hoe ze alles op een rij moest krijgen. Na verloop van tijd kregen we het samen voor elkaar om meer structuur en helderheid te creëren zodat de chaos afnam.”

Intiem
Door de gesprekken met de jongeren ervoer Dominique dat jeugdigen gemakkelijk praten over intieme zaken. Soms zelfs dingen die in Dominique ‘s beleving best wel ver gingen. “Daar moet je dan professioneel mee omgaan. Je zit daar immers als coach. Die gevoelige informatie blijft wel hangen. Thuis ging ik nadenken hoe ik die persoon zou gaan helpen, door informatie op te zoeken en een plan te maken.”

Luisterende doorpakker
Het is kenmerkend voor Dominique ‘s werkwijze. Volgens haar stagebegeleider werkt ze veel zelfstandig. “Ze zei ook dat ik de lat wel erg hoog leg voor mezelf. Daar herken ik mezelf wel in.” Dominique kan een toekomstige werkgever verblijden met een aantal sterke eigenschappen. “Ik kan goed luisteren. Tachtig procent van het coachwerk is luisteren, dus dat komt goed van pas. Ik heb ook oprechte interesse in mensen. Ik luister niet omdat het moet, maar omdat ik echt benieuwd ben naar mensen en hun verhalen. Tot slot ben ik ook een doorpakker; ik ben betrokken bij mijn werk en ik wil stappen maken. Resultaatgericht, zonder het proces uit het oog te verliezen.”

Sfeerafbeelding Fontys

Dominique: “Jongeren praten gemakkelijk over intieme zaken”