Ben jij onze nieuwe docent?

Docent worden

Wil jij jouw kennis overdragen aan de volgende generatie én heb je ruime en recente beroepservaring? Dan kun je als docent aan de slag bij Fontys. Docenten bij Fontys hebben een masterdiploma of zijn bereid een masteropleiding te volgen. Je vindt kwaliteit van het onderwijs net zo belangrijk als wij. Heb je al ervaring als docent dan is dat mooi meegenomen, maar het is niet noodzakelijk. Aansluiting vinden bij de doelgroep en actuele vakkennis vinden wij wél erg belangrijk. Je krijgt alle ruimte om aan de slag te gaan met je eigen ontwikkeling.

In de klas, niet voor de klas

Als docent ga je kennis en passie voor het vak overbrengen op studenten, met als doel hen op te leiden tot jonge professionals. Naast het verzorgen van onderwijs begeleid je studenten in hun studieloopbaan en coach je hen bij projecten, stages en afstuderen. Je begeleidt studenten in de belangrijkste fase van hun ontwikkeling. Als docent sta je bij ons in de klas en niet voor de klas. Bovendien ben je nauw betrokken bij onderwijsontwikkeling, denk je mee over onderwijsvernieuwing en werk je nauw samen met je collega's. Uiteraard volg je de ontwikkelingen binnen je vakgebied op de voet.

Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)

Als professional uit de beroepspraktijk beschik je misschien nog niet over voldoende didactische vaardigheden. De Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) is sinds 1 januari 2013 een verplichte bekwaamheidstoets voor iedereen die als docent of lector bij Fontys wil komen werken maar nog geen onderwijsbevoegdheid heeft. In dit kwalificatietraject laat je zien of je voldoende kwaliteiten hebt op het gebied van didactiek & toetsing, mediawijsheid en onderzoeksvaardigheden op basisniveau. Het behalen van de kwalificatie binnen twee jaar is een voorwaarde voor het verkrijgen van een vast dienstverband. Nieuwe docenten die al wel in het bezit zijn van een officieel erkende onderwijsbevoegdheid in het hbo, krijgen vrijstelling voor de Fontys BKO.

Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan vijf jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. Hiermee verbreed je je arbeidsmogelijkheden aanzienlijk. Je kunt namelijk aan de slag in de onderbouw van het algemeen vormend onderwijs (vmbo, havo en vwo) en in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve).