Hoe word ik docent?

Docent worden

Docenten bij Fontys hebben een masterdiploma of zijn bereid een masteropleiding te volgen. Je vindt kwaliteit van het onderwijs net zo belangrijk als wij. Je krijgt alle ruimte om aan de slag te gaan met je eigen ontwikkeling. Heb je al ervaring als docent dan is dat mooi meegenomen maar het is niet per sé noodzakelijk. Aansluiting vinden bij de doelgroep en actuele vakkennis vinden wij wél erg belangrijk.

Docent zijn

Als docent ga je kennis en passie voor het vak overbrengen op studenten met als doel deze op te leiden tot jonge professionals. Naast het verzorgen van onderwijs begeleid je studenten in hun studieloopbaan en je coacht studenten bij projecten, stages en bij het afstuderen. Wil jij jouw kennis overdragen aan de volgende generatie én heb je ruime en recente praktijkervaring? Dan kun je als docent aan de slag bij Fontys. Je levert als docent een belangrijke bijdrage aan de voorbereiding van onze studenten op de beroepspraktijk en je begeleidt de studenten in de belangrijkste fase van hun ontwikkeling. Als docent sta je bij ons in de klas en niet voor de klas. Bovendien ben je nauw betrokken bij onderwijsontwikkeling, denk je mee over onderwijsvernieuwing en werk je nauw samen met je collega's. Uiteraard volg je de ontwikkelingen binnen je vakgebied op de voet.

Basiskwalificatie Onderwijs (BKO)

Als professional uit de beroepspraktijk beschik je misschien nog niet over voldoende didactische vaardigheden. De Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) is sinds 1 januari 2013 een verplichte bekwaamheidstoets voor iedereen die als docent of lector bij Fontys wil komen werken maar nog geen onderwijsbevoegdheid heeft. In dit kwalificatietraject laat je zien of je voldoende kwaliteiten hebt op het gebied van didactiek & toetsing, mediawijsheid en onderzoeksvaardigheden op basisniveau. Het behalen van de kwalificatie binnen twee jaar is een voorwaarde voor het verkrijgen van een vast dienstverband. Nieuwe docenten die al wel in het bezit zijn van een officieel erkende onderwijsbevoegdheid in het hbo krijgen vrijstelling voor de Fontys BKO.