Sprint naar content
Profiel
 

De impact van artificiële intelligentie op ons dagelijkse leven

Het lijkt een ver-van-je-bed-show, maar AI is waarschijnlijk dichterbij dan je denkt. Misschien is een van je buren wel in het bezit van een Ring-deurbel, waarmee hij kan zien wie er aan de deur staat als hij niet thuis is. Superhandig voor die buurman natuurlijk, maar misschien niet zo goed voor jou of voor je opgroeiende kinderen. Want, wat ziet die deurbel eigenlijk als er niemand (naar om) kijkt? Waar wordt die data opgeslagen? En wie kan die beelden allemaal bekijken? En is die deurbel eigenlijk wel goed beveiligd?

Siri en Alexa
Met nieuwe technologische oplossingen komen vaak ook nieuwe problemen om de hoek kijken. Virtuele assistenten als Siri en Alexa gebruiken AI om gesproken taal te begrijpen en te reageren op vragen en verzoeken van gebruikers. Hartstikke handig. Maar ze staan ook ‘constant aan’ en daardoor staan wij dus ook ‘constant aan’, ze veranderen ons als mens, want denk maar eens na: zouden wij ons anders gedragen als we ons onbespied wanen?

Tunnel 
Aanbevelingssystemen van Netflix, Amazon en Spotify gebruiken AI om te voorspellen welke films, producten en muziek je waarschijnlijk leuk zult vinden op basis van je eerdere keuzes en gedrag. Maar ze zuigen ons óók in een tunnel waar wellicht lastig uit te komen is. Nu is een verkeerd aanbevolen film niet echt een ramp, maar het wordt een ander verhaal als je via een algoritme op zoek gaat naar een nieuwe liefde na het beëindigen van een gewelddadige relatie. Om maar iets te noemen…

Kritisch nadenken
Nieuwe technologieën kunnen ons veel moois brengen, maar ze kunnen ons ook schaden. In dit college zullen we beiden kanten van deze medaille benadrukken en je helpen hoe je hier een goede balans in kunt vinden. Niet vanuit de insteek om vóór of tegen nieuwe ontwikkelingen te zijn, maar wel met de insteek je kritisch na te laten denken wat er allemaal zou kunnen gebeuren met dit soort toepassingen, voor nu en in de toekomst. Én, we laten je dingen zien en zelf uitproberen!

Toegang gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via onderstaande 'aanmelden' button   
Fontys Hogeschool organiseert dit college in samenwerking met de Kennismakerij (bibliotheek Midden-Brabant). 

 

Lezing

Datum en tijd
30 maart 2023
19.30-21.00 uur
Adres
Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg
Ruimte
LocHal - Kennismakerij - inloop vanaf 19.00 uur

Locatie

Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg

Locatiekaart op adres: Burgemeester Brokxlaan  1000, Tilburg