Sprint naar content
Profiel
 
Sfeerafbeelding Fontys

Op woensdag 21 juni 2023 houdt Fontys Hogeschool samen met Novadic-Kentron een masterclass, live bij Fontys in Eindhoven of online te volgen:

Ouderen en alcohol; gezond of ongezond genieten?

Alcoholgebruik is gewoon geworden in onze samenleving. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van alcohol door ouderen toeneemt (zie bijv. de factsheet ‘Alcoholgebruik onder 55-plussers’ van het Trimbos instituut). Veel ouderen vinden het gezellig en lekker om af en toe een glaasje te drinken. Maar wat als af en toe verandert in regelmatig en steeds meer? De oorzaak daarvan kan zijn dat alcohol de functie heeft gekregen om het gevoel van stress, eenzaamheid of depressie te verdrijven. Het heeft als gevolg dat er steeds meer ongelukken gebeuren onder invloed van alcohol.

Over het programma

Lang werd gedacht dat het gezond zou zijn voor de oudere mens om een glas alcohol per dag te drinken. Maar dat is een mythe. De Gezondheidsraad adviseert sinds een aantal jaar om geen alcohol te drinken. Voor wie toch af en toe wil genieten van een glaasje, is het advies om het bij één drankje te houden (en dat niet elke dag te doen om te voorkomen dat het een gewoonte wordt). Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol slechter. Eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt bij mensen boven de 55 jaar sneller tot orgaanschade, een hoger bloedalcoholgehalte en een snellere vergiftiging. Ouderen worden over het algemeen eerder dronken en een kleine hoeveelheid alcoholhoudende drank kan soms al schadelijke gevolgen hebben.

Het alcoholgebruik bij 55-plussers is gemiddeld hoger dan bij jongeren en zij drinken vaker dagelijks. Het percentage ouderen dat overmatig drinkt ligt ook hoger dan bij jongere volwassenen. En dat terwijl jongeren vaak de focus van landelijk en lokaal alcoholbeleid zijn. Gelukkig komt de doelgroep ouderen de laatste tijd steeds meer in beeld. Zo is in het Eindhovense preventie-akkoord expliciet aandacht voor ouderen en alcohol. Daarnaast wordt in datzelfde akkoord gesteld dat er laagdrempelige kennissessies georganiseerd worden voor professionals die werken met ouderen. Novadic-Kentron en Fontys Hogeschool pakken die handschoen op en organiseren op woensdagochtend 21 juni samen een masterclass over ouderen en alcohol; gezond of ongezond genieten?

Programma

09.00-09.30Inloop
09.30-09.45Welkom en introductie door Kenny Janssen, programmaleider master Healthy Ageing bij Fontys Hogeschool
09.45-10.30Ouderen en alcohol: Gezond of ongezond genieten? | Rob Bovens, programmaleider Academische Werkplaats Verslaving bij Tranzo Tilburg University
10.30-11.00De impact van alcohol op het oudere lichaam | Janneke de Jong, accountmanager bij Novadic-Kentron
11.00-11.15Pauze
11.15-11.45Behandeling bij alcoholproblemen | Janneke de Jong en Saskia van Schaijck, verslavingsdeskundigen bij Novadic-Kentron
11.45-12.15Een alcoholprobleem heb je nooit alleen | Yvonne Ruhl, preventie functionaris bij Novadic-Kentron
12.15-12.30Discussie en afsluiting
12.30-13.30Netwerklunch

Praktisch

Vragen?
Heb je vragen of kun je last-minute toch niet komen? Mail ons op healthyageingprofessional@fontys.nl

Aanmelden
Om het event goed voor te bereiden en er een succesvolle inspirerende ochtend van te maken, vinden we het fijn als je je aanmeldt, dat doe je hier. Als je naar onze locatie komt dan is het mogelijk om je tevens aan te melden voor een lunch na afloop. Onder het genot van een broodje kunnen we dan samen nog verder praten.

Locatie
De masterclass 'Ouderen en alcohol' is op woensdag 21 juni 2023 bij Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Dit is makkelijk te bereiken met de auto (gratis parkeren), fiets of openbaar vervoer. Je kan ook online deelnemen aan de sessie, ook dan dien je je aan te melden voor de masterclass. In het aanmeld formulier vragen we of je fysiek of online deelneemt. Ongeveer 1 week voorafgaand ontvang je van ons nog de nodige informatie.

Over de masterclass

De masterclass wordt georganiseerd door docenten en programmaleiders van de master Healthy Ageing en HRM & Psychologie van Fontys in samenwerking met experts van Novadic-Kentron. De initatiefnemers van deze editie zijn Kenny Janssen (programmaleider master Healthy Ageing) en Saskia Noach (preventiefunctionaris bij Novadic-Kentron).

Sfeerafbeelding Fontys
Sfeerafbeelding Fontys
 

Symposium

Datum en tijd
21 juni 2023
09.30 - 12.30 uur
Adres
Theo Koomenlaan 3, Eindhoven
Gebouw
Gebouw Theo Koomenlaan (EK)

Locatie

Theo Koomenlaan 3, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Theo Koomenlaan 3, Eindhoven