'Wat iemand meemaakt, raakt mij’ programmareeks deel 3

We kennen het allemaal: iemand vertelt je wat hij heeft meegemaakt en je bent geraakt. Ervaringen van anderen kunnen iets bij je teweegbrengen, je van je stuk brengen. Je beeldt je in hoe het is voor die ander, hoe zou jij je voelen in die situatie? Ervaringen van anderen zijn een belangrijke bron van informatie, maar ook een oefening in empathie en medeleven. Daarom is Fontys Paramedische Hogeschool gestart met een programmareeks "Wat iemand meemaakt, raakt mij". Bedoeld voor studenten, docenten en zorgprofessionals. Inmiddels is de eerste activiteit geweest: op 14 januari werd een bomvolle collegezaal geraakt door Warner Prevoo met  Echte dokters huilen ook.

'Het doet zo zeer '

Heleen van Royen is vooral bekend als schrijfster van bestsellers als De Gelukkige Huisvrouw, Godin van de Jacht en De Ontsnapping. Toen in 2015 bij haar moeder beginnende dementie werd geconstateerd, zocht Heleen een manier om dit proces vast te leggen. Schrijven was geen optie, want dan zou ze minder bij haar moeder kunnen zijn. Het werd een film, in 2017 uitgebracht onder de titel Het doet zo zeer.

Tijdens de Dutch Happiness Week geeft Heleen op donderdag 21 maart 2019 van 15.00 uur - ca. 17.00 uur in de Philipszaal in het Parktheater in Eindhoven aan de hand van exclusieve clips uit deze film een lezing. Waar liep ze tegen aan toen geconstateerd werd dat haar moeder niet meer op zichzelf kon wonen? Hoe heeft zij de zorg ervaren tijdens dit traject?

Tijdens de lezing gaat Heleen op een emotionele, maar ook realistische en grappige wijze in op haar ervaring als kind van een ouder met dementie, de langzaam omkerende rol van kind en moeder, haar ervaringen met zorginstellingen, maar vooral ook op de liefde en zorg voor elkaar in de periode voorafgaand aan het overlijden van haar moeder in 2018. Een must voor iedereen die in zorg werkt of gaat werken en iedereen die in de eigen omgeving wordt geconfronteerd met dementie.

Georganiseerd door Archipel Zorggroep en Fontys.

Aanmelden voor deze voorstelling kan vanaf nu!

Je aanmeldbevestiging is meteen ook je toegangskaart! En vol = vol!

Wil je ook aan de bijeenkomst op 19 maart deelnemen?

Op dinsdag 19 maart 2019 van 19.30 - 20.30 uur vindt in de grote theaterzaal van Pand P in Eindhoven de voorstelling 'Ik heb nog iets op mijn lever' plaats. In 2013 maakte Kitty van Mil de theatervoorstelling 'Vals Plat' waarin ze liet zien hoe het leven van een (voormalig) kankerpatiënt kan zijn. Nu is er een nieuwe solo. De aanleiding is wreed en pijnlijk. De inspiratiebron is groter, woeliger en stormachtiger dan ooit!

Ja ik ben er ook graag bij op 19 maart.

21 maart 2019
15.00-17.00 uur