Fontys | Basis Acute Zorg (BAZ)

 • Over de opleiding
 • De inhoud van de opleiding
 • Waarom deze opleiding
 • Voor wie is deze opleiding

Houd je van afwisseling en dynamiek?

Dan is werken in de acute zorg echt iets voor jou. Op de spoedeisende hulp, intensive care of op de hartbewaking is geen dag hetzelfde en wisselen rust en actie zich af. De opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) geeft je een basis voor alle specialisaties binnen de acute zorg. Het voorziet ook in de vraag van ziekenhuizen naar flexibel personeel dat op acute afdelingen inzetbaar is wanneer de zorgvraag daar hoog is.


Waarom de BAZ bij Fontys?

 • Unieke samenwerking Fontys en ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in opleiding en expertise op het SEH zorginnovatiecentrum van het ETZ;
 • ETZ is het tweede grootste landelijke trauma centrum: experts uit eigen huis aangevuld met experts uit je eigen ziekenhuis;
 • Studeren voor SEH in de acute as in de regio, dichtbij huis;
 • Flexibel in- en doorstroom programma: voor vervolgopleidingen in de acute as (spoedeisende hulp en Intensive Care);
 • Veel interactie met professinals en experts op locatie;
 • Onderwijs volgens laatste richtlijnen CZO in EPA's:

EPA’s, professionele activiteiten, vormen de bouwstenen van de opleiding Basis Acute Zorg. Kenmerkend is dat de inhoud van het onderwijs wordt georganiseerd rond de gemeenschappelijke professionele activiteiten van verpleegkundigen in de acute zorg. Alle noodzakelijke theoretische concepten komen daarbij geïntegreerd aan bod. Ons opleidingstraject is flexibel in inhoud, vorm, tijd en toetsing. De opleiding tot BAZ-verpleegkundige is door Fontys en ETZ gezamenlijk ontwikkeld en wordt in gezamenlijkheid uitgevoerd.

Modules

EPA’s (opgesteld door CZO Flex Level) vormen de bouwstenen van de verpleegkundige vervolgopleidingen. EPA’s zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen, in dit geval van een verpleegkundige in de acute zorg.

Om BAZ-verpleegkundige te worden bekwaam je je in de 5 basis EPA’s Basis Acute Zorg. Hierbij horen de (theoretische) modules:

 • Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting
 • Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting
 • Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting.
 • Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting.
 • Zorg verlenen aan een zorgvrager met een cardiorespiratoir arrest (ILS)

Integratie theorie - praktijk

Tijdens de onderwijsbijeenkomsten staan de professionele activiteiten (EPA’s) die het dagelijks werk van de verpleegkundige in de acute zorg vormen centraal. Je wordt door de docent, experts uit het traumacentrum én door uitdagende opdrachten aangezet te reflecteren op je ervaringen en deze bewust te koppelen aan nieuwe kennis en theoretische concepten (evidence based handelen). Vice versa leer je tijdens de onderwijsbijeenkomsten nieuwe vaardigheden en kennis die je meteen in de praktijk gaat toepassen. Op deze manier sluiten theorie en praktijk naadloos op elkaar aan.

Flexibel onderwijs

Iedereen is anders. Daarom bieden we je een gepersonaliseerd leertraject. Dit betekent:

 • Dat je opdrachten maakt op basis van je eigen ervaringen in de praktijk, waardoor je theorie meteen toepast in de praktijk (flexibiliteit in inhoud)
 • Dat je kunt kiezen op welke wijze je leert; denk hierbij aan de keuze tussen het doornemen van een e-learning, het lezen van een handboek of het bekijken van videomateriaal (flexibiliteit in vorm).
 • Dat je aantoonbare kennis, vaardigheden en werkervaringen uit eerdere opleidingen en/of functies mee kunt meenemen waardoor je leertraject wordt ingekort (flexibiliteit in tijd); zie ook vrijstellingen.
 • Dat je vrijheid hebt in het bewijsmateriaal dat je in je portfolio verzamelt ter onderbouwing van je leeruitkomsten (leerwegonafhankelijke toetsing).

Natuurlijk krijg je bij de invulling van je persoonlijk leertraject ondersteuning van je docent/ coach.


Innovatieve faciliteiten en hulpmiddelen

In het onderwijs wordt gebruikt gemaakt van moderne digitale en technologische leermiddelen en je wordt gestimuleerd om gebruik te maken van technologie voor het aantonen van je leeruitkomsten. We stellen hiervoor onze moderne onderwijsfaciliteiten ter beschikking, zoals de (e-)mediatheek, skills labs, explore labs (Virtual Reality), een digitaal sociaal leerplatform (Canvas), een digitaal portfolio, een e-learning platform (ETZLeerplein) en MyMediaSite (video-kennisclips).

Onze opleiding kan gevolgd worden door

 • BIG-geregistreerde verpleegkundigen
 • Anesthesiemedewerkers
 • Medisch hulpverleners
 • Operatieassistenten

Toelating

Je hebt een dienstverband bij een CZO-erkende zorginstelling. Tijdens de opleiding heb je een leerarbeidsovereenkomst van minimaal 24 uur per week. Verder garandeert je werkgever dat je door middel van adequate leeractiviteiten de EPA's met het vereiste supervisieniveau binnen de zorginstelling kunt behalen. Klik hier om meer te lezen over de opleidingseisen, opgesteld door College Zorg Opleidingen (CZO flex-level).

Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen? Neem dan contact met ons op.


Na de BAZ

Om door te kunnen stromen vanuit de BAZ naar een verpleegkundige vervolgopleiding moet je BIG geregistreerd verpleegkundige zijn.

Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 2350,– (BTW Vrijgesteld)
Opleidingsduur
8 lesdagen

Opleidingsduur

Dee opleiding bestaan uit acht lesdagen.

Sfeerafbeelding Fontys

Accreditatie en certificering

De BAZ wordt geaccrediteerd door het College Zorg Opleidingen (CZO) en na het succesvol afronden krijg je hiervoor een certificaat. Je bent dan gekwalificeerd Basis Acute Zorg verpleegkundige. Je kunt vervolgens doorstromen naar een van de uitstroomprofielen binnen de acute zorg, zoals intensive care verpleegkundige of SEH verpleegkundige.

Stage en/of werkplek

lees meer
Sfeerafbeelding Fontys

Aansluitend aanbod

Naast de Basis Acute Zorg (BAZ) opleiding bieden wij ook de opleiding tot Spoedeisende Hulp (SEH) verpleegkundige en de cursus preoperatieve screening aan.