Basiscursus Additive Manufacturing

 • Over de cursus
 • Waarom deze cursus
 • Voor wie is deze cursus
 • Praktische informatie en kosten

De afgelopen jaren heeft de opkomst van betaalbare technieken voor 3D-ontwerpen en 3D-printen een enorme groei doorgemaakt. Wat ooit voorbehouden was aan grote bedrijven met een flink research en developmentbudget, is nu binnen handbereik gekomen van kleine bedrijven en consumenten. 

De basiscursus Additive Manufacturing (3D-printen) geeft een beeld van de toepassingen van de 3D-printtechnologie en hoe deze toe te passen zijn in verschillende branches. De cursus bestaat uit twee delen: online lesmateriaal en een (offline) labsessie, waarbij het geleerde in de praktijk wordt gebracht.

Globale onderwerpen

 • Verschillende 3D-printtechnieken
 • Werking 3D-printtechnieken
 • Ontwerpproces
 • Toepassingsvelden
 • Toekomstbeeld
 • Nieuwe businessmodellen

De labsessie vindt plaats in het 3D-printlab van Fontys in Eindhoven.

Over de Open Learning Labs

De Basiscursus Additive Manufacturing is onderdeel van de Open Learning Labs van Fontys, waarbij Fontys en hightechbedrijven samenwerken aan 'life long learning' van technische professionals. We bieden daar ook andere (meer specialistische) cursussen aan het op gebied van Additive Manufacturing. De cursusorganisatie is in handen van het Fontys Centre of Expertise HTSM.

Nederland wil haar leidende positie in de technologiesector behouden. Dat vereist mobiliteit en flexibiliteit van professionals en het up to date houden van menselijk kapitaal. Daarom zijn Fontys en toonaangevende hightechbedrijven uit Zuid-Nederland gestart met Open Learning Labs. Daarbinnen ontwikkelen we online open access onderwijsmateriaal en organiseren we (offline) labsessies, om het geleerde in de praktijk te brengen. De inhoud sluit aan bij de behoeften van bedrijven en medewerkers in de topsectoren High Tech Systems and Materials (HTSM) en Agrofood.

Samenwerking

De Open Learning Labs worden ontwikkeld door het Fontys Centre of Expertise HTSM samen met toonaangevende (mkb-)bedrijven uit de regio:

Sfeerafbeelding Fontys

Voorkennis

Mbo-niveau.

Studiebelasting

De totale verwachte studiebelasting van de online cursus is 3 uur. 
De labsessie duurt een dagdeel, die je doorbrengt in het Fontys 3D-printlab in Eindhoven.

Leeruitkomst

De cursist is in staat om van een eerste idee tot een volwaardig product te komen, met behulp van 3D-software, 3D-scannen en 3D-printen. Bovendien heeft de cursist inzicht in nieuwe businessmodellen en veilig werken.

Sfeerafbeelding Fontys

De cursus bestaat uit twee onderdelen:

 1. Online lesmodule: gratis.
  Dit gedeelte van de cursus is gratis. Je kunt op elk gewenst moment starten, pauzeren en afronden.
 2. Labsessie op locatie bij Fontys: € 295,-
  Na afronding van de online lesmodule kun je de theorie toepassen in een professioneel Fontyslab, onder begeleiding van een labmedewerker. Een labsessie duurt ongeveer drie uur. Dit gedeelte van de cursus kost € 295.

We raden je van harte aan om de online lesmodule te verdiepen en verbreden met een labsessie. Het is echter geen verplicht onderdeel van de cursus. Voor het goed en prettig doorlopen van een labsessie is het noodzakelijk om de online lesmodule volledig te hebben doorlopen.

Na het afronden van zowel de online lesmodule als de labsessie ontvang je een Bewijs van Deelname van Fontys Hogescholen.

Lablocatie

De labsessie van deze cursus vindt plaats bij het Fontys 3D-printlab in gebouw R1 van Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven.

Sfeerafbeelding Fontys

Cursusniveau
HBO
Lesplaats(en)
Theorie online en praktijk via labsessie in Eindhoven
Studiebelasting
3 uur online, 1 dagdeel in het Fontyslab

Certificering

Na afronding van deze online cursus en de bijbehorende (offline) labsessie ontvang je een bewijs van deelname van Fontys Hogescholen.

Contact

Neem contact op met het Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (HTSM).

08850 74433
openlearninglabs@fontys.nl