Basiscursus Agro-Mechatronica

 • Over de cursus
 • Waarom deze cursus
 • Voor wie is deze cursus
 • Praktische informatie en kosten

De Basiscursus Agro-Mechatronica richt zich op de basisconcepten van sensoren en draadloze communicatie, rondom Agro-Mechatronica. De cursus bestaat uit twee delen: gratis online lesmateriaal en een betaalde labsessie op locatie bij Fontys, waarbij het geleerde in de praktijk wordt gebracht.

Globale onderwerpen

  • Basisprincipes van sensoren (Wat is nauwkeurigheid? Welke meettechnieken zijn er? Wat komt daarbij kijken?)
  • Verschillende typen sensoren (Onder andere: temperatuur, luchtvochtigheid, PH-waarde en gebruikmaking GPS)
  • Microcontroller
  • Programmeren van een Arduino Controller
  • Dashbord maken
  • Manieren van meten
  • Soorten communicatieprotocollen
  • Tijdens de labsessie maak je op individuele basis kennis met een Arduino Marvin Board met sensor.

  De toepassingen en praktijkvoorbeelden zijn gericht op de agro-techniek. Desalniettemin is deze cursus ook toepasbaar in andere sectoren.

  Over de Open Learning Labs

  De Basiscursus Agro-Mechatronica is onderdeel van de Open Learning Labs van Fontys, waarbij Fontys en hightechbedrijven samenwerken aan 'life long learning' van technische professionals. De cursusorganisatie is in handen van het Fontys Centre of Expertise HTSM.

  Nederland wil haar leidende positie in de technologiesector behouden. Dat vereist mobiliteit en flexibiliteit van professionals en het up to date houden van menselijk kapitaal. Daarom zijn Fontys en toonaangevende hightechbedrijven uit Zuid-Nederland gestart met Open Learning Labs. Daarbinnen ontwikkelen we online open access onderwijsmateriaal en organiseren we (offline) labsessies, om het geleerde in de praktijk te brengen. De inhoud sluit aan bij de behoeften van bedrijven en medewerkers in de topsectoren High Tech Systems and Materials (HTSM) en Agrofood.

  De leertrajecten richten zich (vooralsnog) op de volgende gebieden: 
  - Robotics 
  - Additive manufacturing / 3D-printing 
  - Agro-mechatronics

  Samenwerking

  De Open Learning Labs worden ontwikkeld door het Fontys Centre of Expertise HTSM samen met toonaangevende (mkb-)bedrijven uit de regio:

  Sfeerafbeelding Fontys

  Voorkennis

  Mbo-niveau met affiniteit voor techniek is een pré. De toepassingen en praktijkvoorbeelden die in deze cursus worden gebruikt, zijn gericht op de agro-techniek. Desalniettemin is deze cursus ook toepasbaar in andere sectoren.

  Studiebelasting

  De verwachte studiebelasting voor het online gedeelte is 3 uur.
  De labsessie duurt 1 dagdeel en vindt plaats in het GreenTechLab Venlo.

  Leeruitkomst

  Aan het einde van deze cursus is de cursist in staat om de juiste sensor te selecteren in veelvoorkomende omstandigheid en de waarde(n) van de sensor zichtbaar te maken op internet.

  Sfeerafbeelding Fontys

  De cursus bestaat uit twee onderdelen:

  1. Online lesmodule: gratis.
   Dit gedeelte van de cursus is gratis. Je kunt op elk gewenst moment starten, pauzeren en afronden.
  2. Labsessie op locatie bij Fontys: € 295,-
   Na afronding van de online lesmodule kun je de theorie toepassen in een professioneel Fontyslab, onder begeleiding van een labmedewerker. Een labsessie duurt ongeveer drie uur. Dit gedeelte van de cursus kost € 295. (Na aanmelding nemen we contact met je op over de facturatie.)

  We raden je van harte aan om de online module te verdiepen en verbreden met een labsessie. Het is echter geen verplicht onderdeel van de cursus. Voor het goed en prettig doorlopen van een labsessie is het noodzakelijk om de online lesmodule volledig te hebben doorlopen.

  Na het afronden van zowel de online lesmodule als de labsessie ontvang je een Bewijs van Deelname van Fontys Hogescholen.

  Lablocatie

  De labsessie van deze cursus vindt plaats bij het GreenTechLab, op de campus van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Cursusniveau
  HBO
  Lesplaats(en)
  Theorie online en praktijk via labsessie in Venlo
  Studiebelasting
  Online drie uur, labsessie een dagdeel

  Certificering

  Na afronding van deze online cursus en de bijbehorende (offline) labsessie ontvang je een bewijs van deelname van Fontys Hogescholen.

  Contact

  Neem contact op met het Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (HTSM).