Fontys | Bedrijfsvoering in zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening

• Over de cursus
  • Inhoud deze cursus
  • Voor wie is deze cursus
  • Toelatingseisen voor de cursus

Wil je grip op de bedrijfsvoering? Dan is deze post-hbo cursus wat voor jou!

De veranderingen in de sectoren zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening zorgen voor steeds hogere eisen aan de bedrijfsvoering. Beleidsdoelen van organisatie worden steeds belangrijker, evenals sturen op kosten en jaarplannen én het afstemmen van vraag en aanbod van zorg. Vaak is daar in de oorspronkelijke opleiding geen aandacht aan besteed.

In deze post-hbo cursus kruip je in de rol van manager bedrijfsvoering en leer je hier de belangrijkste aspecten van. Deze inzichten pas je meteen toe voor je eigen organisatie. Dus als de beleidsdoelen aan de orde komen, dan wordt gevraagd deze van je eigen organisatie kritisch te beschouwen. Of een ander voorbeeld: als de begroting doorgenomen wordt, dan wordt gevraagd naar de uitgangspunten van de begroting binnen je eigen organisatie. Hiervoor wordt veel samengewerkt met andere professionals uit de praktijk in groepjes en zijn er aparte consulten met de docent.

Uiteindelijk levert je dit zodanig inzicht op over de bedrijfsvoering van de eigen organisatie, dat je veel meer regie krijgt en goed kunt anticiperen op ontwikkelingen die de bedrijfsvoering raken.

De cursus duurt 5 maanden en bestaat uit 14 bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. Je komt met je medecursisten bij elkaar voor theorie en het uitwisselingen van kennis en ervaring. Uiteraard onder begeleiding van een ervaren docent. De hoofdonderdelen van deze cursus bestaan uit:

Evalueren en verbeteren van beleidsdoelen

• Thema’s: missie, visie en strategie, P&C-cyclus, relevante interne en externe ontwikkelingen, jaarplan van de eigen organisatie eenheid, meten en bijsturen van beleidsdoelen

Vaststellen van de benodigde financiële middelen (begroting) en bijsturen

• Thema’s: begrotingscyslus, begroting, inkomsten en uitgaven, kostenplaatsen en kostensoorten, monitoren van de realisatie en bijsturen op basis daarvan, de financiële gezondheid van de eigen organisatie

Afstemmen van vraag en aanbod (capaciteitsmanagement)

• Thema’s: huidige zorgvraag en capaciteit, verwachte zorgvraag en capaciteit in de toekomst, optimale afstemming gedurende het jaar, modellen om te komen tot capaciteitsplanning, omgaan met pieken en dalen, HRM-beleid, roostersystematieken
Deze post-hbo cursus is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de branche zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening.
  • Je hebt relevante werkervaring in zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening
  • Je hebt toegang tot informatie over bedrijfsvoering binnen je eigen organisatie
  • Mbo-niveau 4, hbo-propedeuse of hbo-getuigschrift
  • Je kunt een werkgeversverklaring overleggen

Indien nodig wordt een intake gesprek gepland.

Startdata

Cursusniveau
HBO
€ 2850,– (BTW Vrijgesteld)
Startmoment(en)
01-09-2021
Studieduur
5 maanden

Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid

Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Docent

Juriën is docent Management in de Zorg bij Fontys Hogeschool Eindhoven. Daarvoor heeft hij in de consultancy gewerkt met als aandachtgebied zorg en welzijn en bij twee zorgorganisaties. De bedrijfsvoering is de passie van Juriën, door hierop grip te krijgen kan de zorg maximaal centraal staan.

Heb je inhoudelijke vragen over deze cursus? Neem dan contact op met Juriën.

Algemeen contact

Neem voor algemene vragen of meer informatie contact op met

Aansluitend aanbod

Naast deze cursus bieden wij ook de cursus projectmanagement in zorg, welzijn en dienstverlening en de opleiding tot praktijkondersteuner ggz en somatiek in de huisartsenpraktijk aan.

Incompany

Deze cursus is ook incompany te organiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met docent Juriën.