Fontys | Cursus Gerontologie

  • Over de cursus
  • Voor wie is deze cursus

Bij gerontologie ga je kennis maken met de belangrijkste theorieën, begrippen en verouderingsvraagstukken. Je bestudeert het ‘ouder worden’ vanuit verschillende invalshoeken, zowel biologische en psychologische veroudering.


Opzet van de cursus

Bij de cursus gerontologie maak je kennis met belangrijke theorieën, begrippen en kaders in de gerontologie. Gerontologie betreft de wetenschap die zich vanuit verschillende disciplines bezighoudt met de studie van processen die zich tijdens de veroudering en in de ouderdom voltrekken. Deze processen vinden hun weerklank in de maatschappij, hetgeen kan leiden tot (maatschappelijke) verouderingsvraagstukken.

Er staan tijdens de cursus verschillende (gerontologische) raamwerken centraal. Deze raamwerken zijn manieren om tegen het proces van veroudering aan te kijken. Er bestaan vele raamwerken, dus hetgeen je aangeboden krijgt vormt een selectie. Daarbij is ervoor gekozen om de meest relevante en actuele raamwerken aan te bieden.


Tijdens de cursus

Gedurende 16 weken wordt je begeleid door docenten met ervaring uit het werkveld. Naast de begeleiding over vergrijzing en veroudering vinden er ook challenges plaats waar je mee aan de slag kan binnen jouw eigen omgeving of organisatie.

De cursus is bedoeld voor hen die in hun werk te maken hebben met een oudere doelgroep of zij die meer willen weten over veroudering en de oudere mens in het algemeen.
Cursusniveau
HBO
Studiebelasting
5 uur per week inclusief voorbereiding