Cursus Gezond ouder worden

 • Over de cursus
 • Waarom deze cursus
 • Inhoud van de cursus
 • Voor wie is deze cursus
 • Docenten
 • FAQ - veelgestelde vragen

We worden met zijn allen steeds ouder en willen dat op een gezonde manier doen. Dat brengt voor alle levensfasen specifieke maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Gezinnen met jonge kinderen worstelen met de balans tussen werk en privé, werknemers zijn op zoek naar manieren om duurzaam inzetbaar te blijven en met zijn allen streven we er naar om zorgeloos oud te worden. Inzetten op een gezonde leefstijl is essentieel, maar meteen complex met een zorgstelsel dat gebaseerd is op zorg en ziekte in plaats van op preventie en gezondheid. 

Deze cursus geeft je inzicht in de steeds ouder wordende maatschappij en wat jouw bijdrage kan zijn aan een positieve gezondheid voor de samenleving.

De cursus Gezond ouder worden;

 • geeft je inzicht in het proces rondom gezond ouder worden in verschillende levensfasen;
 • besteedt aandacht aan de fysieke, sociale, cognitieve en psychologische veroudering;
 • geeft aandacht aan positieve gezondheid en een actieve en gezonde leefstijl voor ouderen;
 • geeft je inzicht in gedragsverandering bij ouderen;
 • staat stil bij de maatschappelijke, bestuurlijke en organisatorische uitdagingen van de ouder worden samenleving, zoals kwetsbaarheid, eenzaamheid, dementie, valpreventie en langer zelfstandig thuis wonen.

Zowel Sport & Strategie als SportKnowhowXL hebben docent Dr. Lia Baars geïnterviewd over het belang van gezond ouder worden:

Sport & Strategie: 'Het afgelopen coronajaar heeft het belang van gezondheid en vitaliteit extra benadrukt. Wie gezonder leeft heeft nu eenmaal een grotere kans om niet ziek te worden. Toch is het voor elkaar krijgen van een gezonde leefstijl niet zo eenvoudig als het lijkt. Fontys Pro zet hier daarom vol op in met een breed aanbod rond het thema vitaliteit. Met de master Healthy Ageing en de cursussen 'Gezond ouder worden' en 'Vitaliteit op de werkvloer' worden professionals opgeleid om kritisch te blijven denken en kunnen ze een interventie of vitaliteitsprogramma gaan toepassen.'
Lees verder...

In een interview met Dr. Lia Baars door SportKnowhowXL geeft Lia aan:
Bij het aanpakken van een gezonde leefstijl is het heel belangrijk te kijken naar wat iemand of een groep figuurlijk maar uiteindelijk ook letterlijk in beweging krijgt. Baars: “Het gesprek aangaan over de vraag ‘wat beweegt jou’ is essentieel. In de pandemie hebben we geleerd dat we ons als samenleving over het algemeen goed aan strenge en beperkende regels kunnen houden als er sprake is van een collectief en persoonlijk belang. Nu zouden we de positieve insteek moeten aanpakken en duidelijk maken dat sporten of tenminste bewegen erg veel invloed heeft op je fysieke, maar daarnaast ook op je mentale conditie. Preventie is nog veelal gekoppeld aan ziekte, maar preventie zou uiteindelijk moeten zorgen dat bepaalde aandoeningen helemaal niet meer ter sprake komen.”
Lees verder...

De cursus Gezond ouder worden bestaat uit één dag van 09:30 tot 16:00 uur. Tijdens deze cursusdag leer je om vanuit een totaalperspectief naar gezond oud worden te kijken. Het concept van positieve gezondheid staat hierbij centraal (Huber et al. 2016). Gezond ouder worden is namelijk meer dan alleen fysiek gezond zijn. Het gaat ook om mentaal welbevinden, meedoen in de maatschappij, zingeving, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren. We laten je zien dat je gezondheid anders kunt definiëren en benaderen. We behandelen het thema veroudering dat we vervolgens toepassen op verschillende levensfasen. Gezond ouder worden duurt namelijk een leven lang.

Gedurende de lesdag komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is gezond, wat is ziek? Een nieuwe definitie van gezondheid;
 • Levensverwachting in Nederland, waarom worden wij oud?;
 • Preventie en zorg. Zo werkt de zorg in Nederland;
 • Het Sportakkoord en sport als middel;
 • De samenleving als factor; samenwerken aan en voor gezondheid.

De cursus Gezond Ouder Worden is voor heel veel mensen leerzaam. Vooral voor sportprofessionals zoals beweegspecialisten, beweegcoaches, buurtsportcoaches, sportmanagers en beleidsmakers in de sport zal deze cursus meer inzicht geven in het gezond ouder worden.

Overweeg je de Master Healthy Ageing Professional, dan kan deze cursus een bijdrage leveren of deze Master iets voor jou is.

De docenten van deze cursus zijn werkzaam in het onderzoeks- en onderwijsteam van Fontys Sporthogeschool.

Dr. Lia Baars is docent binnen de bachelor Sportkunde en projectleider en ontwikkelaar van de Master Healthy Ageing Professional. Ze is gepromoveerd in de Neuropsychologie en Epidemiologie en heeft onder meer onderzoek gedaan naar voorspellers van cognitieve achteruitgang bij gezonde veroudering en de ziekte van Alzheimer en naar het inzetten van online leefstijlinterventies om cognitieve functies langer gezond te houden. Binnen het onderzoeksteam van lectoraat Move to Be doet Lia voornamelijk onderzoek naar het bevorderen van gezonde cognitieve veroudering middels inzetten op een gezonde(re) leefstijl.

Kenny Janssen is docent in de bachelor Sportkunde bij Fontys Sporthogeschool en projectleider van de master Healthy Ageing Professional. Hij heeft een masters in de bestuurs- en organisatiewetenschappen: sportbeleid en sportmanagement (Universiteit Utrecht) en een masters besturen van zorgvernieuwing (Vrije Universiteit Amsterdam). Kenny heeft gewerkt voor verschillende adviesbureas in opdracht van gemeenten en sportbonden. Hij heeft daar adviestrajecten uitgevoerd en opleidingen gegeven over besturen en beleidsontwikkeling. Kenny heeft expertise in interorganisatorische samenwerking, verandermanagement en het creëren van publieke waarde.

Wat kan ik na de cursus Gezond ouder worden?

Na deze cursus kun je uitleggen welke invloed een actieve en gezonde leefstijl heeft op fysieke, sociale, cognitieve en psychologische veroudering; kun je de maatschappelijke, bestuurlijke en organisatorische uitdagingen van de ouder wordende samenleving analyseren en kun je voor jouw organisatie een startnotitie of beleidsanalyse leveren voor het stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl bij ouderen.


Welke kosten zijn wel / niet inbegrepen?

Er zijn geen onverwachte kosten bij deze cursus. De cursus is inclusief koffie, thee en water gedurende de dag en een lunch tijdens de middag.


Welke maatregelen zijn er getroffen in verband met Corona?

De cursusdag vindt fysiek plaats op Fontys Sporthogeschool. We hebben diverse maatregelen getroffen zoals bij binnenkomst dien je je aan te melden en je handen te desinfecteren; er is een verplichte looprichting aangegeven; er is een streng 1,5 meter beleid; en er worden niet meer mensen toegelaten in een lokaal dan is voorgeschreven rekening houdend met de eisen van het RIVM.


Gaat de cursus altijd door?

De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Bij minder deelnemers zullen we je hierover tijdig informeren. De cursus zal dan verzet worden naar een later moment.


Is er een maximaal aantal deelnemers?

Ja, in verband met Corona en de capaciteit van het gebouw kunnen er maximaal 16 deelnemers meedoen. Schrijf je dus snel in. Bij veel inschrijvingen zal de cursusdag nogmaals gepland worden. Indien je je hebt ingeschreven en de cursus is vol dan ontvang je hier bericht van.


Wat is de studiebelasting?

De cursus bestaat uit 1 lesdag. De cursusdag start om 09:30 uur en eindigt om 16:00 uur. Er wordt geen zelfstudie van je verwacht.


Hoe kan ik me inschrijven?

Je meldt je aan via de aanmeldbutton rechts bovenin op de pagina. Door het invullen van het inschrijfformulier meld je je aan voor de cursus en aansluitend ontvang je bericht van ons met de nodige informatie.


Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.


Kun je parkeren bij Fontys Sporthogeschool?

Jazeker, Fontys Sporthogeschool heeft een eigen parkeergarage onder het gebouw waar je gratis kunt parkeren.


Welke cursussen zijn er nog meer te volgen op het gebied van sport, welzijn en gezondheid?

Er zijn meerdere cursussen voorhanden binnen sport en bewegen, welzijn en gezondheid. Constant zijn wij in gesprek met het werkveld om te zorgen voor een passend cursusaanbod. Staat de cursus die je zou willen volgen er niet tussen? Dan horen we het graag en kunnen we kijken of we hier op in kunnen spelen. Schroom dus niet om ons te benaderen als je vragen hebt.

Op dit moment bieden we de volgende cursussen aan:

 • Vitaliteit op de werkvloer met deze cursus zet je de eerste stap naar een gezonde werkplek voor jou en je collega's.
 • Bewegen in de Openbare Ruimte (BIOR) speciaal voor buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen en beleidsmedewerkers die aan de slag willen met een beweegvriendelijke omgeving.
 • Toekomstvisie in sport en bewegen met LEGO® SERIOUS PLAY® hoe ontwikkel je een goed sportbeleid? Ontdek het met deze cursus en creëer visie, strategie en draagvlak voor jouw sportorganisatie.
 • Leefstijlcoach voor (zorg) professionals die opgeleid willen worden tot leefstijlcoach en die bekwaam zijn om GLI’s uit te voeren.
 • Pedagogiek in de sport; leer als coach contact te maken met jezelf en jouw spelers om het plezier en de prestatie bevorderen.
 • Meer cursussen en trainingen kun je vinden op Fontys Pro.

Startdata

Kosten
€ 295,– (BTW Vrijgesteld)
Lesplaats(en)
Fontys Sporthogeschool - Eindhoven
Lesdagen en -tijd
Woensdag 10 nov. 2021 09:30 - 16:00 uur
Startmoment(en)
10-11-2021
Studiebelasting
1 dag

Startdata

Meer weten?

Staat je vraag niet bij FAQ? Laat ons je vraag weten en krijg binnen 1 à 2 dagen antwoord.

stel je vraag
Sfeerafbeelding Fontys

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag meer informatie over deze of andere cursussen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op!

088 50 86996
m.moonen@fontys.nl

Certificering

Je ontvangt een bewijs van deelname als je alle bijeenkomsten hebt gevolgd.

Cursusdag en tijd

Woensdag 10 nov. 2021 | 09:30 - 16:00u

Master Healthy Ageing

Heb je interesse in de master Healthy Ageing maar twijfel je nog? Dan is dit een mooie gelegenheid om te kijken of deze master goed bij jou past!

Sfeerafbeelding Fontys
Master Healthy Ageing
Sfeerafbeelding Fontys

Ook interessant

Naast de cursus 'Gezond ouder worden' bieden wij ook de cursus 'Ontwikkel je toekomstvisie in sport en bewegen met LEGO® SERIOUS PLAY®' en de cursus 'Vitaliteit op de werkvloer' aan.