Cursus Toekomstvisie in Sport en Bewegen met LEGO® SERIOUS PLAY®

 • Over de cursus
 • Waarom deze cursus
 • Inhoud van de cursus
 • Voor wie is deze cursus
 • Docent
 • FAQ - veelgestelde vragen

Elke organisatie in de sport- en beweegsector heeft voortdurend te maken met nieuwe kansen en bedreigingen. De omgeving verandert snel en de wensen en verwachtingen van klanten ook. Hoe ga je daarmee om, hoe pak je dat aan? Grijp je die kans als sport- en beweegorganisatie of is een ander je voor? Lukt het je om een bedreiging voor jouw organisatie om te buigen? Het kan zomaar de verdere toekomst van jouw organisatie bepalen.

Het is slim om voorbereid te zijn op die toekomst. Er goed over na te denken en een aanpak te kiezen die leidt tot succes. Hiervoor is deze cursus. Deelname leidt tot betere inzichten en diepere kennis hoe je een beleidstraject doorloopt en wat daarbij komt kijken.

Aansluitend maak je kennis met een methode die betrokkenheid in het proces van beleidsvorming en draagvlak voor het beleid garandeert: de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Deze leuke en unieke methode onthult hoe een nieuwe toekomstvisie en –strategie, met veel commitment in de organisatie, kan ontstaan.

Met deze cursus zet je de eerste stap naar een nieuwe toekomst. Kortom: de toekomst begint vandaag!

  Waarom de cursus 'Toekomstvisie in sport en bewegen met LEGO® SERIOUS PLAY®?

  De cursus 'Toekomstvisie in sport en bewegen' dwingt je om een keer goed naar de toekomst te kijken; is je visie, missie en strategie op orde en hoe ga je om met kansen en bedreigingen binnen jouw branche. Verder geeft de cursus je een goed inzicht in het sportbeleid van Nederland en leer je wat er bij komt kijken als je een sportbeleid voor je eigen sportorganisatie wilt ontwikkelen.

  Na de cursus ben je in staat om een weloverwogen, eigen aanpak te kiezen en beleid te maken dat kan rekenen op draagvlak binnen je organisatie. De LEGO® SERIOUS PLAY® methode wordt als effectief instrument ingezet om een succesvol beleid te maken voor en met jouw organisatie.

  Meerwaarde van de cursus voor werkgever en werknemer

  Met de kennis en kunde uit de module kan de werkgever kiezen hoe het beleidsproces in elke fase wordt vormgegeven; voorbeelden, waarmee elders goede ervaringen zijn opgedaan, worden behandeld. Dankzij deze kennis kan de medewerker adviseren wat het beste past bij de eigen organisatie (-cultuur en –structuur). Zo leer je bijvoorbeeld hoe je kansen en uitdagingen in beeld krijgt en ordent, bijvoorbeeld vanuit het rijksbeleid. En, heel belangrijk, hoe je draagvlak creërt en alle neuzen dezelfde kant op krijgt, onder meer door de unieke LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

  Aan de hand van de inhoud van de module kun je je gereedschapskist gaan vullen. Dat gebeurt op maat, want er is ruimte in de cursus voor de eigen situatie. Mogelijkheden zijn:

  • Een startnotitie over het beleidstraject maken voor zijn Raad van bestuur en/of Raad van toezicht, dan weet je na de cursus welke ingrediënten daarin zouden kunnen.
  • Een analyse maken van alle partijen die in het proces een plek moeten hebben, dan weet je die te benoemen en te ordenen.
  • Wil je organisatie het (sport)beleid samen met de gebruikers vormgeven, dan krijg je hiervoor handvatten.

  Cocreatie en samenwerken komen aan bod en dat is heel waardevol voor de organisatie. Succesvolle voorbeelden maar ook voorbeelden waarin het mis ging, worden besproken. Behalve kennis, inzicht en ervaring krijg je ook zin in het aanvliegen van een beleidstraject. De LEGO® SERIOUS PLAY® methode zal hierin zeker weten inspirerend werken!

  Deze meerdaagse cursus bestaat uit drie dagen van 7 uur. Tussen de cursusdagen in kun je door zelfstudie en het werken aan enkele opdrachten de kennis toepassen op jouw organisatie. Elke cursusdag duurt van 09:30 uur tot 16:30 uur en is inclusief onbeperkt koffie, thee en water en een lunch.

  Dag 1 - Sportbeleid

  We kijken naar het sportbeleid in Nederland: welke doelen spelen een rol in de sector sport en bewegen door de jaren heen, wie bepalen dat of zijn hierbij betrokken, welke ontwikkelingen beïnvloeden de keuzes voor ons sportland en wat heb jij daaraan met jouw organisatie. Ook maak je kennis met een gangbare definitie van beleid en leer je de fasen die in een doorsnee beleidsproces aan de orde komen.

  Dag 2 - Inzoomen op visie

  De 2e cursusdag zoomen we verder in op de beleidscyclus. Het toekomstbeeld dat jij voor jouw sport- en beweegorganisatie hebt, staat centraal. En hoe je dat wil of kunt gaan realiseren: welke strategie, instrumenten en middelen zet je in en wie helpen je daarbij? Wat daar bij komt kijken, is vaak het geheim van de brouwer. Wij gaan proberen dat samen te ontdekken. Samenwerken in de sport is ‘hot’; ook daar gaan we op in. De beleidscyclus eindigt met de vraag hoe beleid succesvol wordt geëvalueerd. Ben je in staat de doelen te bereiken en ‘tegen welke prijs’. Op alle niveaus van de sport- en beweegsector zien we wisselende successen in de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid en daarvan kunnen we leren.

  Dag 3 - De LEGO® SERIOUS PLAY® methode

  In cursusdag 3 ga je letterlijk bouwen aan de toekomst van een organisatie. Deze cursusdag start met een introductie van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Je gaat zelf bouwen en deelt jouw driedimensionale beelden met anderen. Je ondervindt aan den lijve hoe collectieve beelden ontstaan van de huidige maar vooral toekomstige situatie van een organisatie. Hoe ziet die toekomst eruit en wat is ervoor nodig om aan die ambitie vorm te geven? Stap voor stap bouwen deelnemers LEGO modellen die inzicht geven in eigen en elkaars denken. Je ontdekt dat bouwen aan de toekomst, meteen ook het bouwen aan onderlinge betrokkenheid en commitment is. Twee belangrijke voorwaarden voor het succes van jouw beleid.

  Deze cursus is bedoeld voor sportprofessionals, managementteams, directies, bestuurders en toezichthouders, die

  • te maken hebben of krijgen met het ontwikkelen van een sportbeleid (voorbereiden, uitvoeren en evalueren) voor de eigen organisatie, binnen de lokale overheid en (non-profit of profit) organisaties in de sport- en beweegsector;
  • af willen van het als organisatie (hoofdzakelijk) handelen naar de waan van de dag;
  • kansen en uitdagingen wensen te benutten;
  • sportbeleid willen ontwikkelen dat draagvlak kent binnen de eigen organisatie;
  • inzetten op een beleid dat betekenis en draagvlak heeft binnen de eigen organisatie;
  • willen ontdekken hoe je succesvol aan een nieuwe toekomst kunt werken met een eigentijdse, leuke en unieke methode die in korte tijd leidt tot breed commitment;
  • drie dagen willen investeren om aan een nieuwe toekomst te beginnen.

  De docenten van onze cursussen zijn werkzaam in het onderzoeks- en/of onderwijsteam binnen Fontys Sporthogeschool.

  Arno Bendermacher geeft les in sportmanagement, sportbeleid en sportorganisatie op Fontys Sporthogeschool. Daarvoor heeft hij 19 jaar bij de KNVB gewerkt als onder andere manager op het gebied van bestuur en control. Hij is zeer gespecialiseerd, gedreven en betrokken als het gaat om beleid, visie en strategie op het gebied van sport en bewegen. Tevens is hij een zeer ervaren en gecertificeerde trainer van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Hiervoor is hij speciaal in Denemarken opgeleid tot Certified Advanced Facilitator LEGO® SERIOUS PLAY® en bevoegd om sessies met deze methode te ontwerpen en te faciliteren.

  Wat kun je na deze cursus?

  Je bent na deze cursus in staat om een weloverwogen, eigen aanpak te kiezen en beleid te maken dat kan rekenen op draagvlak binnen je organisatie.


  Welke maatregelen zijn er getroffen in verband met Corona?

  Alle drie de cursusdagen vinden fysiek plaats op Fontys Sporthogeschool. We hebben een streng 1,5 meter beleid en ook het maximaal aantal deelnemers wordt gehandhaafd wat in een lokaal aanwezig mag zijn. Bij binnenkomst dien je je handen te desinfecteren en dit is tevens mogelijk op meerdere plaatsen in het gebouw. Op de derde cursusdag, het bouwen met LEGO, zijn er handschoenen aanwezig die gedragen dienen te worden alvorens men begint met bouwen.


  Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?

  Je hebt bij ons geen onverwachte kosten mits dit expliciet vermeld staat op de website. De cursusprijs zoals vermeld op de website is inclusief koffie, thee en water gedurende de hele dag en een lunch tussen de middag.


  Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

  Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.


  Gaat de cursus altijd door?

  De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Indien dit aantal niet gehaald wordt, zullen we je hierover tijdig informeren.


  Wat is het maximaal aantal deelnemers?

  Het maximaal aantal deelnemers voor deze cursus is 16.


  Hoeveel uur heb je les? 

  De cursus bestaat uit 3 lesdagen van 7 contacturen. Elke cursusdag start om 09:30 uur en eindigt om 16:30 uur. Tussen de middag wordt er een lunch verzorgd. Tussen de cursusdagen is het de bedoeling dat je het geleerde in de praktijk brengt. Het is lastig in te schatten hoeveel uur zelfstudie dit kost.


  Kun je parkeren bij Fontys Sporthogeschool?

  Jazeker, bij ons kun je gratis parkeren. Er is een parkeergarage aanwezig onder het gebouw.


  Welke cursussen zijn er nog meer te volgen binnen sport en bewegen?

  Op dit moment zijn er een aantal cursussen voorhanden binnen het domein sport en bewegen. Constant zijn wij in gesprek met het werkveld om te zorgen voor een passend cursusaanbod. Staat de cursus die je zou willen volgen er niet tussen? Dan horen we het graag en kunnen we kijken of we hier op in kunnen spelen. Schroom dus niet om ons te benaderen als je vragen hebt.

  Op dit moment hebben we de volgende cursussen op het gebied van sport en bewegen:

  • Bewegen in de Openbare Ruimte (BIOR) speciaal voor buurtsportcoaches, combinatiefunctionarissen en beleidsmedewerkers die aan de slag willen met een beweegvriendelijke omgeving.
  • Gezond ouder worden speciaal voor sportprofessionals die zich willen verdiepen in dit thema.
  • Leefstijlcoach voor (zorg) professionals die opgeleid willen worden tot leefstijlcoach en die bekwaam zijn om GLI’s uit te voeren.
  • Pedagogiek in de sport; leer als coach contact te maken met jezelf en jouw spelers om het plezier en de prestatie bevorderen.

  Startdata

  Kosten
  € 895,– (BTW Vrijgesteld)
  Studieduur
  2 maanden
  Lesplaats(en)
  Fontys Sporthogeschool - Eindhoven
  Startmoment(en)
  14-01-2022
  Studiebelasting
  28 uur

  Startdata

  Cursusdata

  Vrijdag, 14 jan. 2022
  Woensdag, 9 feb. 2022
  Woensdag, 9 mrt. 2022

  Lestijden zijn van 09:30 - 16:30 uur

  Sfeerafbeelding Fontys

  Vragen?

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de cursus? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op!

  088 508 6996
  m.moonen@fontys.nl

  Certificering

  Je ontvangt een bewijs van deelname als je alle bijeenkomsten hebt gevolgd.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Ook interessant

  Naast de cursus 'Toekomstvisie in Sport en Bewegen met LEGO® SERIOUS PLAY®' bieden we ook de cursus 'Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR)' en de cursus 'Gezond ouder worden' aan.

  Sfeerafbeelding Fontys
  Sfeerafbeelding Fontys

  Nieuwsbrief

  Wil je op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen, events en het nieuwste cursusaanbod? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  nieuwsbrief ontvangen