Cursus Vitaliteit op de werkvloer

 • Over de cursus
 • Voor wie?
 • Inhoud van de cursus
 • Meerwaarde
 • Docenten
 • Praktische informatie en FAQ

Gezondheidsbevordering op de werkplek

wordt een steeds bekender en belangrijker thema voor werkgevers. Gezonde medewerkers die verantwoorde keuzes maken kunnen hun werkgevers op verschillende gebieden voordelen bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan stijgende productiviteit of verzuimkosten die gezonde medewerkers mogelijk kunnen besparen. Met deze cursus zet je de eerste stap naar een gezondere toekomst voor jezelf en jouw collega’s!

Over de cursus

De werkplek biedt verschillende mogelijkheden om ‘veel’ extra gezondheidswinst te behalen. Een groot deel van de dag wordt hier doorgaans doorgebracht, waarnaast collega’s als ondersteunende sociale factor ingezet kunnen worden om elkaar op een positieve manier te ondersteunen in de gezonde gedragsintenties. Inzetten op gezondheidsbevordering op de werkplek is essentieel, maar ook complex. Kleine en middelgrote werkgevers hebben vaak minder expertise, capaciteit of middelen in huis om initiatieven te initiëren. Zo is het bezitten van kennis over het samenstellen en uitvoeren van programma’s gericht op gezondheidsbevordering op werkplek essentieel. Wat valt onder gezondheidsbevordering op de werkplek? Hoe ga je hiermee om en hoe pak je dit aan? Hiervoor is deze cursus. Na deze 5-daagse cursus ben je in staat om jouw eigen gezondheidsprogramma binnen jouw organisatie op te bouwen en uit te voeren.

Deelname aan deze cursus leidt tot betere inzichten en kennis over het ontwerpen, implementeren, uitvoeren en evalueren van gezondheidsprogramma’s op de werkplek. De projectmatige aanpak die hierin aangehouden dient te worden staat daarbij centraal. Daarnaast wordt onder andere ingegaan op gedragsverandering, gezondheidscommunicatie en verschillende succesvol uitgevoerde interventies.

De cursus 'Vitaliteit op de werkvloer' is bedoeld voor alle werkgevers die het belangrijk vinden dat ze gezonde medewerkers stimuleren en de waarde van gezonde medewerkers inzien. Denk dan bijvoorbeeld aan een stijgende productiviteit of minder verzuimkosten. Welke werkgever wil dat nou niet?

Dus ben jij die professional die:

 • inziet hoe belangrijk gezonde medewerkers zijn;
 • wil ontdekken hoe een gezondheidsprogramma opgebouwd kan worden;
 • kansen en uitdagingen wenst te benutten;
 • met concrete vraagstukken aan de slag wil gaan;
 • de eigen organisatie 'gezonder' wil maken;
 • vijf dagen wil investeren voor een gezonde toekomst.

Dan sluit deze cursus perfect bij jou aan!


Werkervaring
Fontys Hogescholen hecht waarde aan een sterke combinatie tussen werken en studeren. Zo haal je het meest uit jouw tijd bij de opleiding. Voor deze cursus is het een voordeel om bij een organisatie te werken met meerdere werknemers zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen. Een vereiste is het niet. Het zal zeker goed staan op je CV, juist in deze tijd.

Vragen
Heb je nog vragen over de cursus of wil je meer weten dan mag je altijd contact met ons opnemen. Tijdens het gesprek zullen je vooropleiding, motivatie en aansluiting op je werkplek en persoonlijk niveau aan bod komen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Inhoud en opbouw

Deze meerdaagse cursus bestaat uit 5 dagen van 7 uur. In de tussenliggende dagen ga je door middel van enkele opdrachten, de kennis uit de cursus toepassen op de eigen organisatie. Deze input gebruik je vervolgens weer in de volgende cursusdag. Elke cursusdag duurt van 09:30u tot 16:30 uur en is inclusief koffie, thee, water en een lunch.

 • Gezondheidsbevordering op de werkplek
 • Samenstelling van een vragenlijst
 • Gedragsverandering aan de hand van het Behaviour Change Wheel
 • Perspectieven op gezondheid
 • Inrichten van de buitenomgeving
 • LEGO® SERIOUS PLAY® methode
 • Evaluatie methode RE-AIM
 • Thuiswerken - inrichten van je thuiswerkplek
Dag 1 - Assessment - Kennismaken met gezondheidsbevordering op de werkplek
Dag 2 - Planning en Management
Dag 3 - Implementatie - Kennismaking met verschillende interventies
Dag 4 - Implementatie - Bouwen van je eigen gezondheidsprogramma met behulp van de LEGO SERIOUS PLAY methode
Dag 5 - Evaluatie en Bestendiging
De cursusdagen worden fysiek op locatie verzorgd door een docent verbonden aan Fontys Sporthogeschool. Diverse andere docenten zullen tevens hun expertise op het beoogde onderwerp delen.
Na afloop ontvang je een bewijs van deelname als je bij alle dagen aanwezig bent geweest en de opdrachten voldoende hebt afgerond.

De cursus 'Vitaliteit op de werkvloer' geeft je inzicht in gezondheisbevordering op de werkplek en wat jouw bijdrage hierin kan zijn binnen je eigen organisatie.

De cursus:

 • geeft je verdieping en inzicht in verschillende interventies en gezondheidsprogramma's;
 • staat stil bij maatschappelijke problemen waar bedrijven met betrekking tot de gezondheid van de medewerkers tegenaan lopen;
 • biedt jou handvaten omzelf aan de slag te gaan met gezondheidsbevordering op de werkplek;
 • besteedt aandacht hoe gedragsverandering aangepakt en gecommuniceerd kan worden;
 • zet je aan de slag en laat je verschillende gezondheidsbevorderende interventies uitvoeren;
 • laat je op een creatieve wijze je eigen 'ideale' gezondheidsprogramma 'opbouwen'.

De docenten van onze cursussen zijn werkzaam in het onderzoeks- en/of onderwijsteam binnen Fontys Sporthogeschool.

Frank Bauman is projectmedewerker bij Fontys Vitaal en als programma-manager van het project Move to Health werkzaam bij Fontys Sporthogeschool. Zowel in ontwikkeling, onderzoek en praktijk werkt Frank verschillende jaren aan het thema vitaliteit op de werkvloer. Daarin heeft hij verschillende beweegprogramma’s opgestart bij onder andere CZ en Amarant zorggroep.

Marjolein Janssen is projectleider Move to Health binnen de bachelor Sportkunde en Programma-Manager Fontys Vitaal. Na haar Master Work, Health & Career aan Universiteit Maastricht, heeft zij zich verder gespecialiseerd in de thema’s Vitaliteit en Gezondheid op de werkvloer. Door haar voorgaande functies en opleidingen heeft zij veel ervaring op het gebied van preventie, gezondheidsbevordering in de gezondheidszorg, overheid, bedrijfsleven en binnen het onderwijs. Door haar rol als Programma-Manager Vitaliteit binnen Fontys Hogescholen, is zij telkens op de hoogte van de trends en ontwikkelingen vanuit het werkveld.

Specifieke cursusonderdelen worden verzorgd door vakinhoudelijke Fontys Sporthogeschool docenten.

Wat kan ik na de cursus Vitaliteit op de werkvloer?

Na deze cursus:

 • heb je inzicht in verschillende interventies en gezondheidsprogramma’s;
 • ben je je bewust van de maatschappelijk problemen waar bedrijven met betrekking tot de gezondheid van de medewerkers tegenaan lopen;
 • kun je zelf aan de slag met gezondheidsbevordering op de werkplek;
 • weet je meer over gedragsverandering, hoe je dit kunt aanpakken en communiceren;
 • kun je zelf verschillende gezondheidsbevorderende interventies uitvoeren;
 • kun je op een creatieve wijze je eigen ‘ideale’ gezondheidsprogramma “opbouwen”.

  Welke maatregelen zijn er getroffen in verband met Corona?

  Alle cursusdagen vinden fysiek plaats op Fontys Sporthogeschool. We hebben een streng 1,5 meter beleid, er is een verplichte looprichting aangegeven en op meerdere plaatsen kun je je handen desinfecteren. Het dragen van een mondkapje (zelf zorg voor dragen) is verplicht tijdens het voortbewegen in de gangen en in de lokalen. Tevens is er rekening gehouden met het maximaal aantal personen wat aanwezig mag zijn in het gebouw en in een lokaal.


  Welke kosten zijn wel / niet inbegrepen?

  Je hebt bij ons geen onverwachte kosten mits dit expliciet vermeld staat op de website. De cursusprijs zoals vermeld is inclusief koffie, thee en water gedurende de hele dag en een lunch tussen de middag.


  Gaat de cursus altijd door?

  De cursus gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Indien dit aantal niet gehaald wordt, zullen we je hierover maximaal 1 week vooraf inlichten. De cursus zal dan waarschijnlijk verzet worden naar een ander moment.


  Is er een minimum / maximum aantal deelnemers?

  Het minimum aantal deelnemers is 10 en het maximaal aantal deelnemers is 25.


  Wat is de studiebelasting?

  De cursus bestaat uit 5 lesdagen van 7 contacturen. Elke cursusdag begint om 09:30 uur en duurt tot 16:30 uur. Tussen de cursusdagen door is het het de bedoeling dat je het geleerde in praktijk brengt, deze zelfstudie zal circa 40 uur bedragen.


  Hoe kan ik me inschrijven?

  Aanmelden kan via de aanmeldbutton op de pagina. Aansluitend krijg je via de mail de benodigde informatie hierover.


  Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

  Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.


  Kun je parkeren bij de locatie?

  Jazeker, bij ons kun je gratis parkeren in de parkeergarage onder het gebouw.


  Welke cursussen zijn nog meer interessant?

  Er zijn meerdere cursussen voorhanden binnen sport en bewegen, welzijn en gezondheid. Constant zijn wij in gesprek met het werkveld om input te krijgen zodat we een passend cursusaanbod kunnen ontwikkelen. Staat de cursus die je zou willen volgen er niet tussen? Dan horen we het graag en kunnen we kijken of we hier op in kunnen spelen. Schroom dus niet om ons te benaderen als je vragen hebt.

  Op dit moment bieden we de volgende cursussen aan:

  • Meer cursussen en trainingen kun je vinden op Fontys Pro.
  Kosten
  € 1675,– (BTW Vrijgesteld)
  Lesplaats(en)
  Fontys Sporthogeschool Eindhoven
  Lesdagen en -tijd
  4/11, 25/11, 16/12, 13/01, 27/01 09:30 tot 16:30 uur
  Studiebelasting
  35 lesuren en 40 zelfstudie uren

  Cursusdata

  Donderdag, 4 november 2021
  Donderdag, 25 november 2021
  Donderdag, 16 december 2021
  Donderdag, 13 januari 2022
  Donderdag, 27 januari 2022

  Sfeerafbeelding Fontys

  Certificering

  Je ontvangt een bewijs van deelname als je alle bijeenkomsten hebt gevolgd.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Contact & Locatie

  Vul hier gegevens in van contactpersoon

  088 508 1111
  sporthogeschool@fontys.nl
  Theo Koomenlaan 3, Eindhoven