Sprint naar content
Profiel

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (duaal, deeltijd verkort, plusvariant)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Duaal
Tilburg

Kom kennismaken

 • Open dagen

Wil jij jouw bevlogenheid voor je vak als kunstenaar of vormgever delen met anderen? Ben jij in staat om vanuit je eigen ervaring een ander deelgenoot te maken van deze spannende wereld? Ben je klaar voor een intensieve verdieping? Kies dan voor een van de maatwerktrajecten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Over de opleiding

Je ontwikkelt je eigen docentschap vanuit jouw eigen ervaringen als kunstenaar of vormgever en kan aan de slag in allerlei verschillende educatieve contexten, binnen en buitenschools. Vanuit jouw ervaring oefen je jezelf in de kunst van het lesgeven. Dat doe je via stages, via opdrachten en via onze individuele begeleiding en coaching. Ons maatwerktraject kent 3 varianten. Bij de zeer intensieve duale variant studeer je minimaal 1 jaar én werk je daarnaast 2 dagen als kunsteducator. Wil je het iets meer spreiden of er meer naast werken, dan is de deeltijd verkort variant iets voor jou. Deze duurt minimaal 2 jaar. Wil je naast je bevoegdheid als docent beeldend ook een masterdiploma halen, dan is de plusvariant voor jou: in (minimaal) 3 jaar tijd behaal je dan zowel je docentenbevoegdheid áls de master Kunsteducatie.

NB De duale opleiding start bij voldoende aanmeldingen.

Waarom de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving duaal, deeltijd verkort of plusvariant?

 • Jouw ervaring als maker vertalen naar kunsteducatie
 • De praktijk ervaren tijdens je stage/leerwerkplek
 • Aandacht voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Onder één dak met andere kunstdisciplines op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten

 

Wat ga je leren?

Je leert beelden ‘onder woorden’ te brengen en over te dragen aan een ander, je bouwt aan een stevige kunsttheoretische basis. Je ontwikkelt je onderwijs- en vakvisie in relatie tot je eigen beeldende werk. En natuurlijk leer je alles over lesgeven aan verschillende doelgroepen. Kunst- en educatietheorie als basis en dan aan de slag in de praktijk

 • Je leert wat kunsteducatie inhoudt, denk bijvoorbeeld aan pedagogiek, didactiek en psychologie
 • Je ontwikkelt kunsthistorische kennis en vaardigheden als kunstbeschouwer
 • Kennis maken met het werkveld via stages
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Hoe ziet je week eruit?

De lessen voor de duale opleiding vinden plaats op vrijdag en in bepaalde gevallen ook op dinsdag- of woensdagavond, gecombineerd met 2 werk/stage dagen.

De lessen voor de verkorte deeltijdopleiding vinden plaats op vrijdag en op dinsdag- en/of woensdagavond (waarschijnlijk maar 1 lesavond), gecombineerd met stage volgens eigen planning van dagen.

Plusvariant:
In het eerste jaar: 2 avonden en 1 dag (vrijdag),  stage eigen planning.
In het tweede jaar: 1 dag (vrijdag) en 2 zaterdagen, stage eigen planning.
In het derde jaar: 1 dag (vrijdag), 1 avond en 5 zaterdagen, stage eigen planning.

 
 

Toelatingseisen

Aanvullende informatie toelating

Het maatwerktraject is toegankelijk voor studenten met een afgerond hbo-kunstvakdiploma (autonome of toegepaste vormgeving, 2-, 3-, 4 -dimensionale vormgeving).

De duale variant heeft als aanvullende eis dat je een baan of stage hebt in het beeldend onderwijs of daaraan gerelateerd gebied, zoals culturele centra of musea. Deze baan is minimaal 10 uur en op basis van een driepartijen contract, ondertekend door jou, Fontys en de werkgever/stagebiedende organisatie.

Aanvullende eisen
Voor toelating is een intakegesprek (intake-assessment) noodzakelijk. Tijdens het intakegesprek gaan we in op je motivatie voor kunsteducatie, het vermogen om kunsthistorische (Engelstalige en Nederlandse) teksten te verwerken en op je taalniveau in het algemeen. Voor meer informatie kun je per mail contact opnemen met FHKabv@fontys.nl


NB: De duale opleiding start bij voldoende aanmeldingen.

 

Placeholder for Fontys video
Denise Bronk
De ABV is de ideale plek om jezelf te kunnen ontwikkelen tot een bevlogen en inspirerende kunstvakdocent om zo het vuurtje voor kunst bij andere mensen aan de wakkeren.

 

Opbouw

In de lessen kunsteducatie en kunsttheorie leer je hoe je anderen enthousiast maakt voor beeldend werk. Ook help je ze bij het zelf creëren van beelden. Je leert op welke principes een goed beeld of afbeelding berust en ontwikkelt een eigen beeldende visie. Je wordt zowel op de opleiding als op je werk-/stageplek voorbereid op het beroep van docent. Studenten duaal werken daarnaast aan hun onderwijs- en vakvisie én doen afstudeeronderzoek.

D
uaal (eenjarige intensieve opleiding)
In dit jaar heb je 14 uur les en minimaal 10 uur stage/werk verspreid over 2 dagen. Daarnaast studeer je zelfstandig: de gemiddelde student heeft daar 20 uur voor nodig. NB: De duale opleiding wordt in 2021-2022 niet gepland.

Deeltijd Verkort (tweejarige intensieve opleiding)
In het eerste jaar heb je 12 uur les, loop je gedurende  224 uur per jaar stage in minimaal 8 opeenvolgende weken. Daarnaast studeer je zelfstandig: de gemiddelde student heeft daar 20 uur voor nodig.

Plusvariant (driejarige intensieve opleiding)
In het eerste jaar is deze opleiding zoals de deeltijd verkort, maar doe je er een extra vak bij, ter oriëntatie op de masteropleiding (facultatief). Aan het einde van jaar 1 volgt de toelating tot de master.

Deeltijd Verkort
Je studeert in het tweede jaar af. In de eerste twee periodes van het jaar studeer je vergelijkbaar als in jaar 1 (dus ook weer een stage). De laatste periode staat helemaal in het teken van je afstudeeronderzoek. Er is dan geen lesaanbod meer, maar je hebt begeleidingsuren.

Plusvariant
In het tweede jaar volg je extra vakken (eigenlijk het eerste jaar van de master) en doe je de stages horende bij de docentenopleiding. Je hebt een lesdag en ongeveer 20 uur zelfstudie per week.

Plusvariant
In je derde jaar studeer je twee keer af: een keer als docent, en een keer als master. Je hebt een lesdag en enkele onderzoeksdagen per jaar. Daarnaast heb je ongeveer 25 uur zelfstudie per week.
 
 

Werk/stage

Voor de duale opleiding heb je een baan of stage nodig voor zo’n 10 uur per week in een onderwijs(gerelateerde) functie.

Na je opleiding
De opleiding leidt tot een ongegradeerde bevoegdheid: in Nederland mag je in alle onderwijsvormen lesgeven, binnen- en buitenschools. Daarnaast ligt elke beeldende kunsteducatieve functie voor je open. Een groot deel van de afgestudeerde studenten combineert het werken binnen het veld van kunsteducatie met een praktijk als beeldend kunstenaar of vormgever.

 • Docent beeldende vorming in het onderwijs
 • Educatief medewerker in een kunstinstelling als een museum
 • Ontwikkelaar van lesprogramma’s over kunst
 • Als freelancer workshops of rondleidingen verzorgen
 • Hybride beroepspraktijk die bestaat uit zowel kunsteducatie verzorgen als als (zelfstandig) kunstenaar of vormgever werken

 
Placeholder for Fontys video
Gijsje Coppelmans
“Creativiteit is net een spier, iedereen heeft het en je kan het trainen.”

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Voorlichting Docent Beeldende Kunst en Vormgeving duaal / deeltijd verkort | Online
07 jun 2023 18:00 - 19:00 CEST uur
Programma
Meet and greet Docent Beeldende Kunst en Vormgeving duaal / deeltijd verkort | Tilburg
08 jun 2023 18:00 - 20:30 CEST uur
Programma
Leuk dat je je aanmeldt voor deze Meet & Greet. Je kunt deze avond al je vragen stellen en in gesprek gaan met studenten en docenten.
Als je vooraf al vragen hebt, dan kun je mailen naar FHKabv@fontys.nl
Tot 8 juni!

Meer weten over de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Wil je graag een gesprek met iemand van Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (duaal)? Dat kan. Stuur een mail naar fhkabv@fontys.nl of bel met de Academie voor Beeldende Vorming. Zij nemen dan contact met je op.

Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving? Ga dan naar de collegegeldmeter.

Aanvullende kosten
Naast het collegegeld zijn er gedurende je studie ook nog de volgende kosten *:

 • Boeken en readers €225
 • Materialen en gereedschappen €250
 • Excursies / museumbezoek €120

Er zijn regelmatig excursies in binnen- en buitenland om werk van professionals te bestuderen. De kosten en het programma zijn afhankelijk van je studiefase, studieprogramma en individuele behoefte.

Fotocamera en laptop
Een (digitale) fotocamera en een laptop zijn belangrijke instrumenten tijdens je studie. Fontys Hogeschool voor de Kunsten beschikt over vaste computers en enkele uit te lenen laptops en camera’s. Ga ervanuit dat je tijdens je studie een laptop en camera aan moet schaffen.

*onder voorbehoud, geschat op basis van ervaring.

Aanmelden

Aanmelden doe je voor 1 mei bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:

Instituut Fontys Hogescholen
Locatie Tilburg
Opleiding B Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.

Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleidingsgegevens of vul je deze in. 
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.

Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2023.

2. Meld je aan voor de toelating

Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van fhksa@fontys.nl met hierin een link naar het aanmeldformulier voor de toelating

Let op! Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed!

Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek. Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.