Studiekosten

Collegegeld

Voor studenten, die zich vanaf studiejaar 2018-2019 voor het eerst inschrijven voor een bachelor of associate degree opleiding en recht hebben op het wettelijk collegegeld, gaat voor het eerste jaar het verlaagd wettelijk collegegeld gelden. Dit verlaagd wettelijk collegegeld wordt vastgesteld op 50% van het reguliere wettelijk collegegeld. Studenten die een lerarenopleiding volgen, komen in aanmerking voor 2 jaar verlaagd collegegeld.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wil je precies weten hoeveel je moet betalen aan collegegeld? Doe de collegegeldmeter >>

Collegegeldmeter studiejaar 2018-2019

Aanvullende kosten

Houd rekening met aanvullende kosten voor studieboeken, leermiddelen en activiteiten. De richtlijn hiervoor is €800,- in het eerste jaar.

Kosten (deels) aftrekbaar

Deeltijdstudenten komen niet in aanmerking voor studiefinanciering. Wel kan je tal van studiekosten van de belastingen aftrekken, zoals collegegeld, boeken en reizen/kilometervergoeding. Bewaar dan wel de betalingsbewijzen. Wellicht kan je via jouw werkgever een beroep doen op bepaalde tegemoetkomingen. Bedrijven kunnen opleidingskosten van de belastingen aftrekken en kunnen in aanmerking komen voor vermindering loonbelasting. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.

Spaarvarken tussen stapels biljetten