Sprint naar content
Profiel

Gezond ouder worden

Een actieve en gezonde leefstijl draagt bij aan gezond ouder worden. Met z'n allen zijn we op zoek om zorgeloos oud te worden. Inzetten op een gezonde leefstijl is daarbij essentieel zodat we streven naar preventie in plaats van genezen. Juist nu! Deze eendaagse cursus geeft je inzicht in het proces rondom gezond ouder worden en geeft aandacht aan een positieve gezondheid.

Gezond ouder worden

We worden met zijn allen steeds ouder en willen dat op een gezonde manier doen. Dat brengt voor alle levensfasen specifieke maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Gezinnen met jonge kinderen worstelen met de balans tussen werk en privé, werknemers zijn op zoek naar manieren om duurzaam inzetbaar te blijven en met zijn allen streven we er naar om zorgeloos oud te worden. Inzetten op een gezonde leefstijl is essentieel, maar meteen complex met een zorgstelsel dat gebaseerd is op zorg en ziekte in plaats van op preventie en gezondheid. 

Deze cursus:

 • geeft je inzicht in het proces rondom gezond ouder worden in verschillende levensfasen;
 • geeft aandacht aan positieve gezondheid en een actieve en gezonde leefstijl voor ouderen;
 • geeft je inzicht in gedragsverandering bij ouderen;
 • staat stil bij de maatschappelijke, bestuurlijke en organisatorische uitdagingen van de ouder worden samenleving, zoals kwetsbaarheid, eenzaamheid, dementie, valpreventie en langer zelfstandig thuis wonen.
 • biedt praktische werkvormen binnen een multidisciplinaire groep;
 • geeft je de achtergrond om direct met dit thema aan de slag te gaan binnen jouw organisatie.

 

Voor wie?

De cursus Gezond ouder worden is vooral bedoeld voor professionals uit het werkveld welzijn, gezondheid en sport. De eendaagse cursus biedt een goede introductie op vitaliteit en de maatschappelijke uitdagingen die op dat gebied spelen. Wil jij direct aan de gang met dit thema, ontdekken wat jij kan doen en hoe je het kan aanpakken binnen jouw organisatie, dan is deze cursus geschikt voor jou.

Een mooie vervolgstap van deze cursus is de master Healthy Ageing of als je twijfelt of de master Healthy Ageing iets voor jou is dan kan deze cursus je goed inzicht geven bij je beslistraject.

 

Placeholder for Fontys video
'We hebben gezien dat gezond zijn en werken aan je gezondheid loont.'
Docent Dr. Lia Baars

 

Inhoud en opbouw

 • Cursusdag woensdag 9 februari 2022
 • Lestijden van 09:30 tot 13:30 uur
 • Studiebelasting 4 uur
 • Locatie Fontys Sporthogeschool te Eindhoven
 • Inclusief koffie, thee en een lunch
 • Nieuwe (tijdelijke) prijs € 150,00
 • Vol = vol

Tijdens deze cursusdag leer je om vanuit een totaalperspectief naar gezond oud worden te kijken. Het concept van positieve gezondheid staat hierbij centraal (Huber et al. 2016). Gezond ouder worden is namelijk meer dan alleen fysiek gezond zijn. Het gaat ook om mentaal welbevinden, meedoen in de maatschappij, zingeving, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren. We laten je zien dat je gezondheid anders kunt definiëren en benaderen. We behandelen het thema veroudering dat we vervolgens toepassen op verschillende levensfasen. Gezond ouder worden duurt namelijk een leven lang.

De cursus is inclusief koffie, thee en een lunch.

De cursus bestaat uit één bijeenkomst. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is gezond, wat is ziek? Een nieuwe definitie van gezondheid;
 • Levensverwachting in Nederland, waarom worden wij oud?;
 • Preventie en zorg. Zo werkt de zorg in Nederland;
 • De samenleving als factor; samenwerken aan en voor gezondheid.
 • Het Sportakkoord en beweging / sport als middel;
De cursus 'Gezond ouder worden' bestaat uit een halve dag van 09:30 uur tot 13:30 uur en is inclusief koffie, thee en een lunch. De cursusdag wordt fysiek op locatie in Eindhoven verzorgd.

De docenten van deze cursus zijn werkzaam in het onderzoeks- en onderwijsteam van Fontys Sporthogeschool.

Dr. Lia Baars is docent binnen de bachelor Sportkunde en projectleider en ontwikkelaar van de Master Healthy Ageing Professional. Ze is gepromoveerd in de Neuropsychologie en Epidemiologie en heeft onder meer onderzoek gedaan naar voorspellers van cognitieve achteruitgang bij gezonde veroudering en de ziekte van Alzheimer en naar het inzetten van online leefstijlinterventies om cognitieve functies langer gezond te houden. Binnen het onderzoeksteam van lectoraat Move to Be doet Lia voornamelijk onderzoek naar het bevorderen van gezonde cognitieve veroudering middels inzetten op een gezonde(re) leefstijl.

Kenny Janssen is docent in de bachelor Sportkunde bij Fontys Sporthogeschool en projectleider van de master Healthy Ageing Professional. Hij heeft een masters in de bestuurs- en organisatiewetenschappen: sportbeleid en sportmanagement (Universiteit Utrecht) en een masters besturen van zorgvernieuwing (Vrije Universiteit Amsterdam). Kenny heeft gewerkt voor verschillende adviesbureas in opdracht van gemeenten en sportbonden. Hij heeft daar adviestrajecten uitgevoerd en opleidingen gegeven over besturen en beleidsontwikkeling. Kenny heeft expertise in interorganisatorische samenwerking, verandermanagement en het creëren van publieke waarde.

Na afloop ontvang je een bewijs van deelname als je actief hebt deelgenomen aan de cursus.
 
 

Meerwaarde

Deze cursus geeft je inzicht in de steeds ouder wordende maatschappij en wat jouw bijdrage kan zijn aan een positieve gezondheid voor de samenleving.

Deze cursus:

 • geeft je inzicht in het proces rondom gezond ouder worden in verschillende levensfasen;
 • besteedt aandacht aan de fysieke, sociale, cognitieve en psychologische veroudering;
 • geeft aandacht aan positieve gezondheid en een actieve en gezonde leefstijl voor ouderen;
 • geeft je inzicht in gedragsverandering bij ouderen;
 • staat stil bij de maatschappelijke, bestuurlijke en organisatorische uitdagingen van de ouder worden samenleving, zoals kwetsbaarheid, eenzaamheid, dementie, valpreventie en langer zelfstandig thuis wonen;
 • is een goede voorbereidende stap om te kijken of de master Healthy Ageing iets voor jou is.


 
Placeholder for Fontys video
Sport en Strategie over onze opleidingen
'Met de master Healthy Ageing en de cursussen 'Gezond ouder worden' en 'Vitaliteit op de werkvloer' worden professionals opgeleid om kritisch te blijven denken en kunnen ze een interventie of vitaliteitsprogramma gaan toepassen.'

 

Praktische info

Lesplaats(en)
Fontys Sporthogeschool Eindhoven
Lesdagen en -tijd
Woensdag 9 februari 2022 van 09:30 tot 13:30 u
Studiebelasting
4 lesuren

Wil je graag meer weten of heb je vragen over deze cursus? Of heb je interesse in deze cursus als incompany cursus? Stuur dan een mail naar Margje Moonen, zij beantwoordt je mail zo snel mogelijk. Even bellen met Fontys Sporthogeschool kan natuurlijk ook.

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij kosten, duur en startmoment.

Welke kosten zijn wel / niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen extra kosten te verwachten mits explicitiet vermeld op de website. De kosten voor de cursus zijn inclusief locatie, lesmateriaal, bewijs van deelname en de aangegeven catering tenzij anders vermeld op deze pagina.


Is het mogelijk om de cursus in termijnen te betalen?
Ja, dat is mogelijk. Na aanmelding kun je voor contact openemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

   

   

  Aanmelden

  Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


  Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
  Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
  Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

   

  Locaties en contact