HBO-ICT
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Deeltijd
Kom kennismaken
Ja, dat wil ik- Open dag
Over de opleiding
Je doet je kennis op door een combinatie van zelfstudie, lessen op school en virtuele sessies, maar ook met het toepassen van praktijkopdrachten in je werkomgeving. Hierdoor is er een mooie wisselwerking tussen theorie en praktijk.
In principe loop je geen stage, maar gebruik je hiervoor je passende werkomgeving om je werkervaring aan te tonen. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht die je bij je werkgever of een ander bedrijf kunt uitvoeren.
Versnelde instroom?
Heb jij veel relevante kennis of werkervaring? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor versnelde instroom. Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op!
Waarom de opleiding HBO-ICT?
- Vierjarige bacheloropleiding in deeltijd 's avonds
- Open onderwijs, inhoud passend bij eigen werkplek en interesse
- Flexibel in snelheid en inhoud met werkervaring en voorkennis. Intake vereist!
- Verworven competenties verzilveren, aanvullen en verder ontwikkelen
- Arbeidsmarkt verkennen. Interessant voor carrièreswitchers
Wat ga je leren?
Als ICT’er moet je snel kunnen schakelen en meegaan met de laatste ontwikkelingen. Je moet vooruit denken, creatief zijn en een kei in je ICT-specialisatie. HBO-ICT geeft je hiervoor alle tools.
- Je krijgt een stevige basiskennis van uiteenlopende onderwerpen als AI, big data, cybersecurity, human interaction
- Je doet opdrachten waar mogelijk op je eigen werkplek
- Je doet zowel technische als sociale en communicatievaardigheden op
- Je bent klaar voor de toekomst van ICT, ook voor functies die misschien nu nog helemaal niet bestaan
Hoe ziet je week eruit?
- Per lesweek 4 uur les bij Fontys en 2 uur virtuele sessie (blended learning)
- Je krijgt indien nodig toelichting op de stof of volgt een gastcollege
- Je voert opdrachten bij voorkeur uit bij je werkgever, lectoraten of gerenommeerde bedrijven waarmee we samenwerken
- Alleen en met medestudenten en onder begeleiding van onze docenten
- Ongeveer 14 uur (t)huiswerk en portfolio professional skills
- Gemiddelde studiebelasting is 20 uur per week voor fysieke en virtuele bijeenkomsten en zelfstudie
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Versnelde instroom?
Heb jij veel relevante kennis of werkervaring? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor versnelde instroom. Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op!
Eén vak niet in jouw pakket?
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Werk/stage
We gaan er vanuit dat je uiterlijk vanaf het vijfde semester een relevante ICT-functie hebt en/of opdrachten kunt doen bij je eigen werkgever.
Juist omdat de ICT-wereld zich zo snel ontwikkelt leiden we je binnen de HBO-ICT op om goed om te gaan binnen dit steeds veranderend vakgebied en ben je klaar voor de toekomst.
Meer weten over de opleiding HBO-ICT
Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)? Docenten en deeltijdstudenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen, want ook wij vinden een goede balans tussen privé, werk en opleiding belangrijk. Tijdens de open avond kijken we samen hoe jij je optimaal kan ontwikkelen.
Vanwege de corona-maatregelen is een Open avond óp de Fontys locaties nu helaas niet mogelijk. Gelukkig kun je wel online de sfeer proeven, vragen stellen aan studenten en docenten, filmpjes bekijken en deelnemen aan een online Q&A sessie:
klik bovenaan deze pagina op 'Kom kennismaken' voor meer informatie
en/of meld je aan voor een online Q&A livesessie!

Algemene voorlichting ICT Onderwijs voor Professionals
Na een korte samenvatting van de voorlichtingspresentatie gaan wij graag met je in gesprek in de interactieve livestream sessie via MS Teams. Onze voorlichters vertellen over de mogelijkheden bij ICT Onderwijs voor Professionals en over hoe het is om als professional bij Fontys te studeren.
Bereid je voor door de voorlichtingspresentatie te bekijken en de informatie op de opleidingspagina te lezen.
We nemen uitgebreid de tijd om in te gaan op al jouw vragen. Samen met het beschikbare online informatie hopen we dat dit je helpt bij het maken van de studiekeuze.

Algemene voorlichting ICT Onderwijs voor Professionals
Na een korte samenvatting van de voorlichtingspresentatie gaan wij graag met je in gesprek in de interactieve livestream sessie via MS Teams. Onze voorlichters vertellen over de mogelijkheden bij ICT Onderwijs voor Professionals en over hoe het is om als professional bij Fontys te studeren.
Bereid je voor door de voorlichtingspresentatie te bekijken en de informatie op de opleidingspagina te lezen.
We nemen uitgebreid de tijd om in te gaan op al jouw vragen. Samen met het beschikbare online informatie hopen we dat dit je helpt bij het maken van de studiekeuze.
Wil je graag een gesprek met coördinator Yvonne Ulrich-Derksen? Dat kan. Stuur een mail naar deeltijdfhict@fontys.nl of bel naar 08850-74339. Zij neemt dan contact met je op.
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze (deeltijd) opleiding? Raadpleeg dan de collegegeldmeter. Op die pagina vind je ook alle informatie over:
- Belastingvoordeel
- Betaling collegegeld door je werkgever of een ander
- Levenlangleren krediet
- Beurzen voor leraren
- Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
Heb je een Nederlands adres? Doorloop dan onderstaande stappen om je aan te melden bij Studielink voor een opleiding van Fontys Hogescholen.
Let op juiste opleidingsnaam in Studielink
Bij de aanmelding in Studielink kies je “Information and Communication Technology” om uit te komen bij de juiste opleiding, zowel voor eerstejaars als hogerejaars. Het is dus van belang dat je niet filtert op ICT.
Overige filters zijn Eindhoven, deeltijd en Engels (ook al is de opleiding nog Nederlandstalig).
Voor start in februari
Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 februari aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je kunt de Studiekeuzecheck doen. De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven doe je in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 februari.
Meer informatie over je collegegeld vind je hier.
Voor start in september
Stap 1: Je meldt je - uiterlijk 1 september - aan via Studielink.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink - dashboard.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stap 2: Je doet de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck voor bachelors en AD's in deeltijd en masters voltijd en deeltijd is niet verplicht. Wil je dit wel, dan kun je dat aangeven in Studielink.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys
Stap 3: je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf half mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail.
De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Meer informatie over je collegegeld vind je hier.
In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.
Download de factsheet