Fontys | Het vergroten van handelingsperspectief bij eenzaamheid

• Waarom deze training
  • Opzet van de training
  • Voor wie is deze training
  • Trainer(s)
  • Maatwerk aanpak van eenzaamheid
  • FAQ: Frequently Asked Questions

In deze training leer je om eenzame mensen op passende wijze te ondersteunen en hen te helpen een eigen handelingsperspectief te ontwikkelen. Voorwaarde hiervoor is dat mensen hierover in gesprek durven gaan en de eigen eenzaamheid aan willen pakken.

Onderdelen:

• Het proces van eenzaamheidsverwerking;
  • Wat zijn coping voorkeuren en hoe sluit ik daar bij aan;
  • Het belang van (het gevoel van) veiligheid;
  • De kracht van (multidisciplinair) samenwerken.

Deze training bestaat uit een voorbereiding en een fysieke trainingsbijeenkomst.

• Voorbereiding: ± 2 uur
  • Training: 3 - 4 uur

Voorbereiding

• Intake | Na aanmelding vindt telefonisch contact plaats om te bespreken in hoeverre het trainingsaanbod passend is en indien nodig, dit passend te maken.
  • Bekijk de webinars | ‘Wat is eenzaamheid’ en ‘omgaan met eenzaamheid’ via deze website.
  • Opdracht | Denk terug aan een casus waarin je te maken had met een eenzaam individu. Denk na over de vragen ‘in hoeverre (h)erkent deze persoon de eigen eenzaamheid’, ‘in hoeverre wil en kan deze persoon iets ondernemen om de eenzaamheid te verlichten’, ‘welke barrières ervaart deze persoon’ en ‘welke organisaties in de omgeving zouden iets voor deze persoon kunnen betekenen’. Of nog beter, ga met de betreffende persoon hierover in gesprek. Zet je bevindingen op papier en neem dit mee naar de trainingsbijeenkomst.

Deze training is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die vaak één op één contact hebben met eenzame mensen en die hen een handelingsperspectief willen bieden.

Bij deze training gaan we er vanuit dat de deelnemer voldoende gespreksvaardigheden heeft om met een eenzaam persoon in gesprek te gaan over de eenzaamheid. We veronderstellen namelijk dat het voeren van een gesprek over eenzaamheid nodig is om tot een passend perspectief voor het individu te komen.

Eric Schoenmakers, is docent-onderzoeker en doet sinds 2009 onderzoek naar eenzaamheid, coping, interventies en gespreksvoering.
Fontys heeft een divers aanbod van trainingen op het gebied van eenzaamheid. Dit aanbod zal echter niet alle mogelijke vragen dekken. Heb je een vraag of project op het gebied van eenzaamheid en denk je hier hulp bij te kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Eric om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?

Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: fhmg-skoop@fontys.nl.

Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?

U hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..

Annuleringsvoorwaarden

Op al onze opleidingen zijn  de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

Parkeren bij Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid?

Bij ons kun je gratis parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is helaas beperkt.

Je kunt ook parkeren op het terrein van het Maxima Medisch Centrum, hier is voldoende parkeergelegenheid. Dit is betaald parkeren en kost maximaal € 4,- per dag.

Cursusniveau
Post HBO
€ 430,– (BTW Vrijgesteld)

Data + tijd

Deze training duurt ongeveer één dagdeel en wordt aangeboden op donderdag 25 februari 2021, van 13:30 tot 17:00 uur.

Vraag of hulp?

Heb je een vraag of project op het gebied van eenzaamheid en denk je hier hulp bij te kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Eric Schoenmakers om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Project | Leren over gespreksvoering eenzaamheid

In dit project wordt middels exploratief onderzoek geleerd over gespreksvoering rondom eenzaamheid. Een gespreksmodel en eventuele gespreksinstrumenten worden ontwikkeld. Daarnaast worden ervaringen met het inzetten van technologie bij ondersteuning van gespreksvoering onderzocht.

Klik hier voor meer informatie

Locatie Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid

Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Ds.Th. Fliednerstraat 2, Eindhoven

Incompany

Deze training bieden wij ook incompany (op maat) aan waardoor de training nog waardevoller wordt ervaren. Interesse? Stuur ons een mail

Podcast eenzaamheid | De Podcastpsycholoog

Een grijze oude man, alleen en in een half verlicht huis, turend uit het raam. Die moet wel eenzaam zijn. Maar is dat zo? Wat maakt iemand eenzaam? En is het gek als je jong bent en je eenzaam voelt? In deze podcast heeft 'De Podcastpsycholoog' het met Eric Schoenmakers over eenzaamheid. Eric zegt dat iedereen er wel eens mee worstelt. Dat dit gevoel kan komen en gaan.